Här är svenskarnas favoritkök

Recept på de mest populära rätterna

Ligger det kryddstarkt indisk, smakrik thai eller klassiskt svensk på middagstallriken i kväll? Härligt! Då är du i gott sällskap med de allra flesta andra i Sverige.

Här är topplistan över köken som fångat flest svenska mathjärtan.

Det råder ingen tvekan om att det serveras många exotiska rätter på svenska middagsbord. Asiatiska recept ligger i topp – och då främst indiska rätter. Inte helt otippat går även thailändskt, italienskt och klassiskt skandinaviskt hem hos svenskarna.

Det visar undersökningen ”Mattrender i Sverige 2021: Vad kittlar svenskarnas smaklökar?” från matkasseföretaget Hello Fresh. De har analyserat vilka recept som varit mest efterfrågade under 2020 och de tre första månaderna 2021.

Här är topplistan.

  1. Asiatisk mat. Vitlök, umami, soja, chili och färska grönsaker – de asiatiska smakerna får det att vattnas i munnen hos de flesta.
  2. Skandinavisk mat. Köttbullar, Wallenbergare, rotmos med fläsklägg och annan klassisk svensk husmanskost går givetvis också hem.
  3. Italiensk mat. Pizza, pasta, citron och basilika, inte konstigt att italienarna står för ett av världens mest populära kök.
  4. Mexikansk mat. Vem har inte sökt efter recept på tacos-varianter, enchiladas och huevos rancheros?
  5. Amerikansk mat. Sötstarka bbq-kryddor, vitlök, lönnsirap och så lite extra olja och smör. Smakerna och influenserna som gjort USA till ett av världens mest uppskattade matländer.
Kryddig thai, god italiensk och klassiskt skandinavisk mat lagas flitigt i svenska kök.
Kryddig thai, god italiensk och klassiskt skandinavisk mat lagas flitigt i svenska kök.

Topp 5 populäraste asiatiska recepten

Bland de asiatiska köken är indiska rätter de som får flest sökningar, ungefär 4 300 varje månad. Andraplatsen kammar sökordet 'thai mat' hem med 1 600 sökningar per månad.

Här är svenskarnas fem favoriträtter när de är sugna på indisk eller thailändsk mat, enligt undersökningen.

1. Pad thai

Pad thai med risnudlar är en thailändsk maträtt med risnudlar och ägg som bas. Testa att göra din egen – det blir jättegott. Gör nudlarna med kyckling, räkor eller tofu.

2. Palak paneer – vegetariskt med mycket smak

Det här är en vegetariskt krämig gryta med spenat och den indiska osten paneer.

3. Biryani – kryddig och god kycklingrätt

Den här rätten med kyckling finns i en mängd olika varianter. Här är ett läckert kryddigt recept med ris, kyckling, russin och grovt rivet citronskal. Byt ut kryddor som du vill och använd det som finns hemma.

Indisk mat.
Indisk mat.

4. Naanbröd

Det goda brödet du får på indiska restauranger går utmärkt att baka hemma. Har du ingen tandoor, indisk lerugn, hemma så fungerar det bra med en vanlig ugn också.

5. Chapati

Chapati är små, goda och runda indiska bröd. De är tunnare än naanbröden och serveras som tillbehör till rätter som palak paneer, curry, olika röror eller annat gott. Eftersom bröden bara innehåller fyra ingredienser och inte ska jäsa går de snabbt att laga.

För första gången på tio år börjar det vegetariska ätandet att minska.
För första gången på tio år börjar det vegetariska ätandet att minska.

Föredrar svenskar kött eller vegetariskt?

Svaret är kyckling – tätt följt av vegetariskt. Enligt Hello Freshs undersökning var de tre populäraste proteinkällorna under 2020 och under de tre första månaderna av 2021:

  1. Kyckling (30,9%)
  2. Vegetariskt (29,7%)
  3. Nötkött (17,4%)

Vegetariska rätter har dock minskat i popularitet med nästan 5 procent. Både fläskkött och fisk har ökat i popularitet med 1,4 procent respektive 4 procent.

Sverige har haft en rekordlåg konsumtion av kött de senaste åren, men de här siffrorna tyder på att vi kan stå inför ett trendbrott.

Trendbrottet syns även i Matrapporten 2021, som du kan läsa mer om här.

Publisert:

LÄS VIDARE