Så blir du bra på att laga somalisk mat

Khadija Mahamuds bästa tips och recept

Av: 

Elisa Amorelli

Afrikansk mat

Färgstarkt. Kryddstarkt. Och alltid med banan till.
Så beskriver Khadija Mahamud maten från barndomen.
Här ger hon sina bästa tips, recept och tekniker för att lyckas med det
somaliska köket.

Trenden är tydlig: allt fler börjar intressera sig för olika afrikanska kök.
Det säger Khadija Mahamud, 39, som driver bloggen Khadijas Kitchen.

– Folk är hemma nu under pandemin och vill gärna testa något nytt. De flesta har smakat thai och indiskt, nu är man ute efter nya smaker, säger hon.

På hennes blogg Khadijaskitchen.se har hon recept från flera olika afrikanska länder. Som nigeriansk kycklinggryta, etiopisk injera eller ghanesiska biffgrytan.

Men det kök som ligger Khadija närmast om hjärtat är det somaliska.

– Jag var alltid i köket tillsammans med min mamma när jag bodde i Somalia, det var där jag lärde mig allt jag behövde veta. Idag får den somaliska maten mig att resa tillbaka till barndomen och min familj, säger hon.

Kött och kyckling dominerar

Det som utmärker det somaliska köket är kryddorna. Somalier arbetar ofta med många olika smaker – och många olika ingredienser.

Kött och kyckling dominerar men det är också vanligt med potatis och sötpotatis i grytorna. Och ris och tunnbröd som tillbehör.

– Somalia har varit en Italiensk koloni så vi lagar mycket pasta också, som
exempelvis sugo suqaar. Sugo betyder sås på italienska, och suqaar betyder hackat kött.

Banan ett måste

Pastarätten serveras med skivad banan och chilisås – ett måste i det somaliska köket.

– Bjuder du hem somalier måste du ha banan på bordet, vi äter det till allt! Jag vet att många inte tycker om att ha banan i maten men man måste våga testa, säger Khadija.

Hon förklarar att bananen hjälper till att balansera hettan, eftersom de flesta
somaliska rätterna är väldigt starka. Sötman kompletterar chilin och förhöjer
smakerna.

Här finns recept på somalisk gryta med kikärtor och banan.

Vanliga kryddor i somaliska köket

Grunden är koriander, lök och vitlök.

– Har du inte de tre kryddorna så kan du inte laga somalisk mat. Det är det mest basic, säger hon.

Den vanligaste kryddblandningen heter xawaash och liknar indisk garam masala. Den finns inte att köpa hos så många stora matkedjor, men hittas ofta i mindre butiker som importerar mat och kryddor från andra länder.

Blanda din egen somaliska kryddblandning

Hittar du inte xawaash i butiken kan du enkelt blanda ihop din egen. Här är Khadijas recept:

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 nejlika
  • 1 tsk gurkmeja

Vad äter man till vardags i somalia?

  • Frukost: Injera, en slags crepes-liknande pannkaka som äts i flera
    östafrikanska länder. Många äter också Malawax – tunna pannkakor med smak av kardemumma. De äter man med smör och socker, en kopp te eller kaffe.

– För mig är Malawax riktiga barndomsfavoriter som mamma alltid lagade till mellanmål eller frukost, säger Khadija.

Recept på Malawax finns här

  • Lunch: Ris med kyckling, kött eller grönsaker. Och banan och chilisås.
  • Middag: Bönor med tomatsås, eller bönor med smör, socker och filmjölk.

– Det låter kanske lite konstigt men det är vanligt att man äter det på kvällen,
säger Khadija.

Vad lagar man till fest?

Vankas det bröllop, speciella gäster eller fest bjuds det ofta på Bariis iyo hilib – en av landets populäraste risrätter som toppas med friterade grönsaker och kryddor.

– Det äts tillsammans med en speciell chilisås som heter shidni och görs på dadlar, tomat och tamarind. Den är fantastiskt god.

Recept på Bariis iyo hilib hittar du här!

Och till efterrätt?

– Vi har otroligt många olika efterrätter, oftast bjuder vi på olika varianter av småkakor, säger Khadija.

En annan favorit är halwa som också är populär i Indien och Mellanöstern. Den görs på främst smör och socker och har en mild smak, väldigt söt och mjuk konsistens.

Khadija Mahamud

  • Ålder: 39
  • Bor: I Stockholm med man och tre barn.
  • Drömmer om: Att svenska folket ska upptäcka mer afrikansk mat.
  • Har alltid i kylskåpet: Färsk koriander, det är ett måste.
  • Instagram: @Khadijaskitchen
Publisert:

LÄS VIDARE

Det libanesiska köket – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Afrikansk mat

Somalia

Recept

Mat

MER OM GODARE

Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat

Khadijas recept på somaliskt ris

1 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Nigeriansk kycklinggryta

1 h 30 min