Duka bordet med midsommarklassiker

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2003-06-17

Sill, färskpotatis och jordgubbar – så fixar du favoriterna.

Kall nubbe, sill och små grodorna

Svenskare än så kan din midsommar inte bli.

Magnus Ek är stjärnkrögare på Oaxens skärgårdskrog när han inte tränar svenska kocklandslaget.

  Här listar han det han själv vill ha på sitt svenska midsommarbord.

Sill och strömming förstås – matjessill hör ju sommaren till. Där väljer jag Abbas ishavsmatjes för att den inte är så hård, utan mjuk och fin i köttet, säger Magnus.

Senapssill eller senapsgravad strömming och så stekt inlagd strömming, särskilt härligt om man fångat den själv.

Vad mer?

Färskpotatis förstås.

Gräddfil och gräslök att ta själv av efter smak.

Ägghalvor med svensk kaviar är inte så dumt.

Knäckebröd. Magnus föredrar ett hemgjort bröd.

Pyramidknäcke eller Vika, gärna sekunda som är lite bränt i kanterna.

Gärna också ett gott mjukt rågbröd, helst hembakat.

Några goda ostar behövs på midsommarbordet. Västerbotten, cheddar och en riktigt vällagrad prästost, om man lyckas få tag på det.

Jordgubbar i någon form. De färska är ju inte alltid färdiga till midsommar, eller så är de så snabbdrivna att de nästan inte smakar någonting. En jordgubbskompott däremot är aldrig fel.

Och så öl och snaps, självklart.

Chatarina Saya