Mästerkockens midsommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-16

Mästerkocken Fredrik Eriksson dukar upp ett sillbord med hemkryddad snaps till midsommar.

Egen nubbe och godaste sillen

Krydda din egen snaps i en handvändning och trolla fram ett sillbord i finkrogsstil.

Fredrik Eriksson, känd tv-kock och krögare på Långbro Värdshus, bjuder på sina bästa recept.

Det är både gott, snyggt och enkelt!

Så gör du din egen snaps!

Citronsnaps

1 citron

1 flaska Brännvin special

Gör så här:

1. Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Skala sedan av det yttersta skiktet på citronen med en potatisskalare.

2. Lägg skalet i en skål och häll på brännvinet.

3. Plasta skålen och låt stå framme i rumstemperatur i ungefär två dygn.

4. Sila bort skalen och njut av en god citronsnaps.

Hållbarhet: Flera veckor.

Äppelsnaps

Två äpplen

1 citron

Färsk äppelmynta eller vanlig mynta

1 flaska Brännvin special

Gör så här:

1. Råriv äpplena på ett rivjärn och skala det yttersta skiktet av citronen med en potatisskalare och lägg i en skål.

2. Riv isär myntan och lägg även den i skålen.

3. Häll på brännvinet och täck med plastfilm. Låt stå över natten.

4. Sila av drycken genom en finmaskig sil och pressa ur det sista av äppelrivet ordentligt.

Hållbarhet: Upp till en vecka.

Fredriks favorit: "OP funkar alltid"

”O.P. är ett av de bästa brännvinerna och det jag oftast rekommenderar till utländska gäster. Det fungerar i alla sammanhang och är dessutom kravmärkt”.

OP Anderson Aquavit, nr 42, 252 kr, 700 ml.

Inlagd sill med rödbetor, kapris och citron

4-6 personer

4 filéer inlagd sill, se Fredriks recept här nedanför eller köp egen

2 msk citronolivolja

1 knippe minirödbetor

2 msk kapris

1 citron

1 msk flytande honung

1 dl ekologisk gräddfil

Flingsalt

Vitpeppar

Gör så här:

1. Koka rödbetorna ca 20 minuter så att de är riktigt klara.

2. Skala och dela rödbetorna.

3. Riv skalet på citronen och pressa ur saften, blanda det med honungen och olivoljan.

4. Filea ur köttet på citronen.

5. Skär sillen och lägg ut den på fatet.

6. Fördela rödbetor, kapris och citronkött på sillen och ringla vinägretten över. Toppa sedan med ekologisk gräddfil.

7. Avsluta med nymald vitpeppar och flingsalt.

Kryddpepparsrömming med saltgurka och sommarlök

4-6 personer

300 g dragen strömmingfilé

Lag:

5 dl vatten

1 dl ättika

1 msk salt 

2 lagerblad

12 kryddpepparkorn

1 dl god majonäs

0,5 dl lätt crème fraîche

10 varv med kryddpepparkvarn

1—2 msk citronsaft

1 saltgurka 

1—2 sommarlökar

1 knippe persilja

Gör så här:

1. Koka upp lagen och låt svalna.

2. Lägg sedan i strömmingen och låt den dra i 6–8 timmar så att den blir vit och fin.

3. Låt den rinna av.

4. Smaksätt majonäsen med kryddpeppar och lite citronsaft. Vänd försiktigt ner strömmingen.

5. Lägg upp strömmingen och garnera med tärnad gurka och finskivad sommarlök. Klipp persilja över.

Norröna matjessill med äggcrème och gräslök

4-6 personer

4 matjesillfiléer, gärna Norröna

2 kokta ägg

1 dl crème fraîche

1 msk orökt kaviar

1 knippe gräslök

80 gr smör

Gör så här:

1. Skär sillen i grova bitar.

2. Finhacka äggen och blanda med crème fraîche, kaviar, salt och vitpeppar.

3. Vill man ha crèmen hård, så vispa gärna crème fraîchen.

4. Forma små ägg av crèmen och servera vid sidan av sillen med massor av klippt gräslök till.

5. Avsluta med att bryna smöret och servera det över matjesillen så att den blir mjäll och ljummen.

Så lägger du in egen sill:

Här är ett väl beprövat recept på inlagd sill som Fredrik använt sig av i många år.

Var noga med att köpa fet och stor sill. Köp gärna hel fisk ur tunna och filea själv. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ur den. Ingen sill är den andra lik. Salt sill till inläggning finns också att köpa på burk. Spola dessa filéer i kallt vatten innan de används.

4 personer

4 sillfiléer (ca 300 gram)

Urvattning:

Sillfiléer från tunna spolas av med kallt vatten och får sedan ligga 1 dygn i vatten

Lag:

1, 5 dl vatten

1 dl strösocker

0,5 dl ättiksprit (12%)

8 kryddpepparkorn, stötta

1 lagerblad

1/2 morot, skivad

1 rödlök, skivad

Gör så här:

1. Koka upp ingredienserna till lagen, utan morot och rödlök som läggs i när lagen hunnit svalna. Alternativt rörs ingredienserna ihop kalla (se till att sockret löser sig) och lagen ställs därefter i kylskåp.

2. Se till att lagen är riktigt kall när den slås över sillen och att den täcks över ordentligt. Låt sillen ligga minst 1 dygn i lagen innan den serveras.

3. Inlagd sill håller sig upp till en vecka i kylskåp.

Fredriks favoriter på midsommarbordet

Lagrad ost: Svecia, Västerbotten, Kvibille cheddar.

Potatis: Mycket och helt nykokt ska den vara. Och svensk givetvis.

Knäckebröd: Roslagsknäcke, Långbro Värdshusknäcke (kommer snart). Det viktiga är att brödet är tunt. Wasa sport till sill är förbjudet!

Smör: Vispa upp det så att det blir ljust och poröst. Strö över lite flingsalt.

Gräddfil: En banalt enkel men samtidigt otroligt bra råvara som balanserar sillen på ett utmärkt sätt.

Öl: Köp en bukett blandad öl, gärna från mindre bryggerier.

Fredrikt tipsar: "Servera osten ljummen!"

"Vid en sillunch i Holland för några år sedan serverades en ljummen ost till ett sillbord som har blivit ett gott minne. Prova gärna med en skivad 0,5 cm vällagrad Svecia som du låter smälta/bli varm i ugn i 100 grader i cirka 5 min. Servera osten ljummen till kavring eller lite lätt rostat knäckebröd.”