7 rätter på midsommarbuffén!

Tommy Myllymäki dukar upp i hagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-13

Stjärnkocken Tommy Myllymäki har gjort sju härliga rätter – sill, lax, jordgubbsglass och annat godis.

Risk för skurar? Äh, det struntar vi i!

Kyligt? Ta en tröja!

Nu dukar vi upp midsommarbuffén mitt ute på ängen.

Recept: Tommy Myllymäki

Foto: Per Björn

Alla recepten är för en buffé för 8 personer

Lax med avokado och rädisor

Tid: 20 min

200 g gravad eller kallrökt lax

2–3 rädisor

1 avokado

1 msk pressad citron

1 msk olivolja

Krasse

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skär bort skinnet och skär sedan laxen i snygga skivor.

2. Skölj rädisorna och skiva tunt med potatisskalare eller mandolin. Lägg i kallt vatten så håller de sig krispiga.

3. Dela, kärna ur och skala avokadon. Skär fruktköttet i sockerbitsstora tärningar.

4. Lägg upp laxen på ett fat och garnera med rädisskivorna och avokadon. Droppa över pressad citron och olivolja. Salta och peppra. Klipp över krasse.

Matjessill med äpple och smält smör

Tid: 25 min

300 g matjessill

1 äpple

2 msk + 50–100 g smör (smör är gott – men fett, du får avgöra hur mycket ni ska ha)

1/2 rödlök

Gräslök

Gör så här:

1. Skär sillen i bitar om du använder hela filéer. Lägg upp på ett vackert fat.

2. Skala och kärna ur äpplet. Skär fruktköttet i bitar, stora som två sockerbitar.

3. Stek äppeltärningarna gyllene i de 2 msk smör.

4. Skala rödlöken. Hacka den och gräslöken grovt.

5. Smält de 50–100 g smör i en lite kastrull. Smöret kan gärna få bli lite brynt.

6. Lägg ut äppelbitarna på sillen och strö över den hackade rödlöken och gräslöken. Häll över smöret och servera. Man kan tänka sig både kokt potatis och gräddfil till.

Snabbinlagda primörer

Tid: 20 min

”Inläggningslag”:

3 msk ättika, 12 procent

3 msk socker

2 msk kallpressad rapsolja

Salt

Peppar

1 knippa morötter

1 knippa salladslök

4 msk hackad körvel

4 msk hackad dill

Gör så här:

1. Rör ihop ingredienserna till ”inläggningslagen”. Den kommer att fungera mer som en dressing.

2. Ansa morötterna och löken. Använd små morötter och hela lökar. Dela större i bitar. Vänd ner i lagen i en skål.

3. Hacka körveln och dillen.

4. Strö hacket över grönsakerna och servera.

Gravad strömming med forellrom

Tid: 20 min + 12 timmar i kylen

400 g rensad strömming

Gravningslag:

1 l vatten

3 dl ättika, 12 procent

3 msk socker

2 msk salt

Såsen:

0,5 dl hackad dill

0,5 dl färsk riven pepparrot

2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

0,5 dl forellrom

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Dra bort ryggbenet och skinnet från strömmingen.

2. Blanda alla ingredienserna till gravningslagen och se till att saltet och sockret löser sig. Lägg i strömmingen och ställ i kylen 12–16 timmar. Kolla att strömmingen är vit rakt igenom. Då är den gravad och klar.

3. Lägg strömmingen i ett durkslag och låt rinna av.

4. Hacka dillen och riv pepparroten. Blanda med gräddfilen, majonnäsen och forellromen. Vänd ner strömmingen i såsen. smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer socker.

5. Garnera med lite extra dill, pepparrot och forellrom.

Grillad karré med gremolata

Tid: 25 min

8 skivor benfri fläskkarré, 1–1,5 kg

1 msk olivolja

Salt

Peppar

Gremolatan:

1 dl grovt hackad persilja

3 vitlöksklyftor

1 citron, skalet

Gör så här:

1. Salta och peppra karréskivorna. Pensla med olivolja. Grilla dem 3–4 minuter på varje sida. Köttet ska vara genomstekt.

2. Hacka persiljan.

3. Skala och skiva vitlöken tunt.

4. Tvätta citronen och skala med potatisskalare. Strimla skalremsorna.

5. Strö persiljan, vitlöken och citronskalet över den grillade karrén och servera.

Tips: Gör mycket!

Gör mycket gremolata när du håller på. Det är gott till allt grillat, både kött och fisk. Håller en vecka i kylen om du rör ihop den med lite olivolja.

Krämig potatissallad

Tid: 35 min

1 kg potatis

1 dl grovt hackad färsk dragon

2 dl gräddfil

2 dl crème fraiche

1 msk honung

2 skivor kavring

2 msk smör

Saltgurka, strimlad

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skrubba potatisen och koka den klar i rejält saltat vatten. Låt svalna. Dela stora potatisar i lagom stora bitar.

2. Repa dragonbladen och hacka dem grovt.

3. Blanda gräddfilen och crème fraichen i en stor skål. Smaka av med honung, salt och peppar.

4. Vänd ner potatisen och strö över dragonen.

5. Tärna kavringen och stek till knapriga krutonger i smöret. Strö dem över potatissalladen.

6. Dekorera med den strimlade saltgurkan.

Jordgubbsswiss

Tid: 15 min

1 l vaniljglass

1 l jordgubbar

1 påse maränger, cirka 100 g

1 dl strimlad citronmeliss

Gör så här:

1. Ta fram glassen ur frysen så att den hinner tina lite.

2. Skölj gubbarna och dela i halvor eller kvartar.

3. Vänd ihop glassen och jordgubbarna i en stor skål.

4. Smula över marängerna och vänd ihop lite till.

5. Strimla citronmelissen och vänd ner även den så att allt blir hyfsat blandat.

6. Sleva upp och sleva in!

Namn: Tommy Myllymäki.

Ålder: 28.

Bor: Stockholm och Julita.

Yrke: Kock. Driver Julita wärdshus tillsammans med Magnus Saleborn och Jens Hällbom.

Familj: Flickvän.

Meriter: Utnämnd till Årets kock 2007.

Julita wärdshus ligger vid sjön Öljaren 25 km nordväst om Katrineholm. Närmaste granne är lantbruksmuseet Julita gård som är Sverige till ytan största museum. Här finns trädgårdar och en stor samling fruktträd med äldre äppel- och päronsorter. Utställningar visar hur jordbruket bedrevs förr på ett stort gods, det finns en Pettson-gård för yngre besökare och sist men inte minst en imponerande samling råttfällor.