Här är drycken som passar till julmaten

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2015-12-23

Välj ett sötare vin till sillen för att balansera syran

En fruktig äppelcider till skinkan och ljus lager till Janssons frestelse.

Julen innebär mat som är smakrik, salt och fet så det gäller att balansera drycken rätt.

Här är Systembolagets bästa tips för vilka drycker som passar bäst till julbordet.

Till traditionell svensk mat brukar man oftast rekommendera öl. Beskan och kolsyran lättar upp det salta och feta i julmaten. Och precis som beskan i ölen balanserar den salta och feta maten, balsanserar maten upp beskan i ölen. Julbordssmakerna gör med andra ord att en välhumlad öl inte blir lika besk.

Föredrar man vin till maten bör man tänka på att julens goda sillinläggningar med ättika inte passar så bra med just vin. Och det gäller även senap, rödbetor och inlagda grönsaker. Då kan du tänka på att välja ett sötare vitt vin för att balansera syran i maten.

Här är Systembolagets rekommendationer för vad som passar allra bäst till julmaten.

Bäst till julskinkan

Öl: En ljus eller mörk lager med måttlig beska matchar senapen och skinkan. Även en ale i brittisk stil, exempelvis en bitter, går bra till.
Cider: Fläskkött och cider är bra kombination. Det gäller även den kokta skinkan med senap. Fruktig äppelsmak, gärna med lite sötma, kan vara en variant att prova.
Vin: Vin till kokt skinka som serveras med senap kan blir knepigt då vinet kan upplevas som surt och strävt. Men ett rött från smaktypen mjukt & bärigt kan fungera om du undviker allt för mycket senap. Även ett vitt vin med lite sötma är okej till skinka. Leta gärna i smaktyperna friskt och fruktigt eller druvigt och blommigt.

Bäst till sillen

Öl: Här tar beska och kolsyra hand om umamismaken och ättiksyran. Välj mellan ljus eller mörk lageröl med måttlig till tydlig beska.
Vin: Inlagd sill och strömming har mycket smak av umami och är väldigt syrlig på grund av ättikan. Det gör att de flesta viner upplevs som sura, och de röda även sträva. Men ett vitt vin med sötma fungerar okej som brygga om du vill ha vin till sillen.

Bäst till Janssons frestelse

Öl: En ljus lageröl med måttlig till tydlig beska är ett bra val till den här mastiga rätten. Ölet, med beska och kolsyra, friskar upp den feta smaken och tar hand om ansjovissältan utan problem.
Vin: Janssons frestelse är salt och med umamismak från ansjovisen gör att vinmatchningen kan bli lite svår. Men ett vitt vin med sötma från smaktypen friskt och fruktigt kan vara ett alternativ om du vill ha vin till.

Bäst till lutfisken

Öl: Till den milda lutfisken går det bra med ett milt veteöl eller en mildare ljus lager, som bör ha måttlig beska.
Vin: Ett vitt vin med lite sötma möter lutfiskens salta smak på ett bra sätt. Gärna från smaktypen Druvigt & blommigt. Ett rött vin med liten strävhet kan vara ett alternativ – välj då från smaktypen mjukt & bärigt.

Alkoholfria alternativ

Äppelmust går bra ihop med olika korvar och skinkor. Du kan även prova en alkoholfri öl eller såklart den givna klassikern: julmust.

Källa: Systembolaget.

Följ ämnen i artikeln