Vegetarisk midsommarmat

Så gör du buffén lite grönare – och godare

Av: 

Clara Öhrn

Vegetarisk midsommarbuffé. ”Lagar du god mat så kommer folk tycka att det är gott”, tipsar Mattias Kristiansson.
Vegetarisk midsommarbuffé. ”Lagar du god mat så kommer folk tycka att det är gott”, tipsar Mattias Kristiansson.

Matsmarta onsdag

Våga välja vego i midsommar.
Lägg in grönsaker och grilla vegokött, du kommer inte att bli besviken.
– Lagar du god mat så kommer folk tycka att det är gott, med eller utan kött, tipsar vegoproffset Mattias Kristiansson.

Byt ut sillen mot inlagda grönsaker, svamp eller tofu i midsommar för ett vegetariskt eller veganskt buffébord. Auberginesill har blivit populärt de senaste åren, men Mattias Kristiansson, kokboksförfattare och chefredaktör för Vegomagasinet, tipsar att du kan variera dig och lägga in de grönsaker du gillar mest.

– Det går att pickla vad som helst, det är ju lagen och kryddorna som sätter smaken.

Färskpotatis är ett måste på midsommar och en härlig potatissallad med tångrom, citron och majonnäs är perfekt att bjuda på. Men det är också ett bra tillfälle att ta tillvara på alla andra frukter och grönsaker som är i säsong just nu.

Många traditionella midsommarrätter är redan vegetariska – och här är några andra goda tips till en ännu grönare buffé.

Bästa vegetariska recepten till midsommar

Zucchinibollar med pinjenötter.

Frasiga zucchinibollar med pinjenötter

”De här gröna bollarna är inte bara ett färgglatt inslag utan gör sig även bra både varma och kalla. Som gjorda för en buffé helt enkelt.”

Vegomagasinets Mattias Kristianssons potatissallad.

Somrig potatissallad

”Här har vi blandat allt vi älskar med sommaren: Färskpotatis, gräslök, citron, äpple, tångkaviar”.

Pepparrotstopping på rårakor.

Rårakor med pepparrotstopping

Rårakor är alltid gott. Varför inte servera det på midsommarbordet?

Enkla att göra till buffébordet: Smördegsknyten.

Smördegspaket med valnötskräm och päron

Supergoda smördegknyten som är enkla att göra. Fungerar lika bra kalla på en buffé som varma med en kula glass till efterrätt.

Inlagd tofusill på midsommarbordet.

Inlagd tofusill

”Här är ännu en klassiker som går hem hos alla.”

God rätt som du kan förbereda dagen innan – marinerat vegokött.

Marinerat vegokött

En smakrik rätt som går att förbereda dagen innan.

Fräsch sommartårta med jordgubbar och citron.

Vegansk midsommartårta

Somriga smaker av jordgubbar och citron

...och två andra favoriter

  • Vegetarisk sill
  • Vegetarisk toast skagen
Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen

Kristiansson, Mattias

Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen

219,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Mattias Kristiansson, kokboksförfattare och chefredaktör för Vegomagasinet. Hans matfilosofi går ut på att om du lagar god mat så kommer folk att tycka om det.– Lagar du god mat så kommer folk tycka att det är gott, med eller utan kött.
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Midsommarmat – bästa recepten för en god midsommarbuffé

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Midsommarmat

Recept

Midsommar

MER OM GODARE

Somrig potatissallad

45 min

Goda sommarmaten

Rårakor med pepparrotstopping

30 min

Frasiga zucchinibollar med kikärter

40 min

Så fixar du det vegetariska julbordet

Grilla veganskt – gott och klimatsmart

Gör det vegetariska julbordet godare

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Recept som hjälper dig att matsmarta

Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”

Laga vegetariskt – mycket enklare än du tror

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Älskade julmat – alla goda recept för ett mysigt julbord

Sommarens fräschaste ta-med-mat

Vegansk oreocheesecake

30 min

Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise

30 min

Viltfärsbullar med rårörda tranbär

45 min

Zucchinispaghetti med grönkålspesto

30 min

Ramensoppa med udonnudlar

30 min

”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart

Vegansk kladdkaka med päron

45 min

Veganska vaniljhjärtan

45 min