Årets kock triggar svenska smaklökar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-07

Stefan Eriksson visar varför blågult regerar vid spisen

Alla snackar om det svenska köket.

Men vad är det svenska köket egentligen?

Årets kock, Stefan Eriksson, visar varför blågult regerar vid spisen.

Stefan Eriksson

Grattis till fina titeln – och till resan. Vart ska du åka?

– Jag har funderat på Norden. Jag gillar ju maten här och det finns många lokala producenter som jag är nyfiken på. Fast man kanske skulle åka lite längre. Spanien, kanske. Där händer mycket.

Är det frostigt på firman nu när du kom etta och kompanjonen tvåa?

– Vi pratade massor om det före finalen och var överens om att målet var att en av oss skulle vinna. Men det är klart att Andreas också gärna ville ta titeln – och det var hårfint. Det är bitterljuvt.

Hur tränar man inför Årets kock?

– Tempot har man i kroppen. Det ska ju gå fort på jobbet också. Det svåra är tajmingen så att man får allt klart samtidigt. De tre sista veckorna filade jag på det tio timmar om dagen.

FAKTA

Namn: Stefan Eriksson.

Ålder: 31.

Yrke: Kock. Driver cateringfirma tillsammans med Andreas Jerrehag, tvåa i Årets kock.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Hustru Anette och sonen Leon, 9 månader.

Favoritingrediens: Persilja, slätbladig.

Favoritredskap: Mina vassa knivar.

Svenska köket enligt årets kock

Säsongerna. Maten ska vara i harmoni med vädret. Om du ska längta efter kräftor i augusti kan du inte äta det året om. I den mån det går tar du de råvaror som är bäst för tillfället. Exempelvis:

Våren: Sparris och rabarber. Sommaren: Jordgubbar och färskpotatis. Hösten: Kräftor, svamp, äpplen. Vintern: Rotfrukter, kryddor.

Kryddorna. Dill och persilja. Jag älskar persilja.

Tillagningen. Förr saltade man maten hårt för att den skulle hålla sig. Det lever kvar men i mindre mängder – i gravlax, rimmat fläsk och sill. Samma sak med rökning. Vi röker till exempel kyckling på firman. Bara lite lätt sedan bryner vi den och steker till sist klart i ugnen. Det blir otroligt gott.

Stefans tips

Med en digital stektermometer kan du inte misslyckas med steken/kycklingen/fisken.

Skaffa en liten kaffekvarn och mal kryddor. Gör kryddsocker och smaksätt desserter, gör kryddsalt och smaksätt kött, fiskar och grönsaker.

Använd yoghurt eller kesella i stället för grädde. Magert och gott.

Gör dubbel sats av soppor och grytor. Frys in det som inte går åt så har du rätter på lager som bara är att tina och värma. Billigt och gott.

Skaffa tryckkokare. Kalops på 30 minuter.

Röding med ljummen ansjovisvinägrett och potatiscrème

Citronmarinerad strömming med vinteräpple och löjrom

Ugnsbakad fänkål och lök med persilja, oliver och hasselnötter

Råsockerstekt päron med kryddfärskost och chokladcrème

Dillstekt fläskfilé med sötsyrliga rotfrukter och svamp

Jon Hansson