Fem somriga sillar

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Fem somriga sillar

Fem somriga sillar – det blir ingen midsommar i år. Ingen midsommar utan sill i alla fall. Och en mästare på området är krögaren Fredrik Eriksson. Här bjuder han på ett grundrecept och fyra härliga varianter med citron, kaviar eller curry. Recepten kommer från boken "Sill och Strömming" (Bonnier fakta) av Fredrik Eriksson.

Fem somriga sillar

Ingredienser

Inlagd sill, grundrecept

  • 4 salta sillfiléer, ca 300 g
  • 0,5 morot
  • 1 rödlök
  • 10 cmpurjolök
  • 1,5 dlVatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlÄttiksprit 12%
  • 8 kryddpepparkorn, stötta
  • 1 lagerblad

Långbrosill anno 2009

  • 4 inlagda sillfiléer, se grundreceptet
  • 1 hårdkokt ägg
  • 2 Kokta färskpotatisar, eller små delikatesspotatisar
  • 1,5 dlinläggningsgrönsaker, eller pickles
  • 1 dlCrème fraiche
  • 2 mskMajonnäs
  • 1 mskSkånsk senap
  • 1 mskHackad dill
  • 1 mskhackad gräslök
  • Salt
  • Vitpeppar, nymald

Citron- och olivsill med basilika

  • 4 inlagda sillfiléer, se grundreceptet
  • 1,5 dlOliver, gröna och svarta
  • 0,5 citron
  • 2 dlCrème fraiche
  • Salt
  • nymald svartpeppar
  • 0,5 krukabasilika
  • 2 mskcitronolivolja

Jennys kaviarsill från Långbro

  • 4 inlagda sillfiléer, se grundreceptet
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 rödlök, liten
  • 1 dlMajonnäs
  • 2 mskKaviar, orökt
  • gräslök, finhackad (till garnering)

Currysill på smørrebröd

  • 4 inlagda sillfiléer, se grundreceptet
  • 1 dlsyltlök
  • 0,5 Gul lök
  • 0,5 äpple, med skal
  • 2 dlMajonnäs
  • 0,5 mskCurry
  • 0,5 tskSalt
  • 0,5 krmVitpeppar
  • Äpple, finhackat (till garnering)
  • dillvippor, till garnering
  • Cornichoner, till garnering
  • syltlök, till garnering

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Fem somriga sillar