Därför firar vi midsommar

Allt du behöver veta inför midsommarafton 2021

Publicerad:
Uppdaterad:
Därför firar vi midsommar
Foto: Johnér Images/Cecilia Möller
Därför firar vi midsommar

Midsommar

Snart är det dags igen att fira midsommarafton.
En av våra mest folkkära och populära högtider.
Här finns allt du behöver veta inför firandet av midsommar 2020.

Midsommar är en av de mest populära högtiderna i Sverige. Många förknippar midsommar med starten av semestern. 2021 infaller midsommarafton den 25 juni. Stora midsommarfiranden blir svåra att genomföra under coronapandemin, men här finns allt du behöver veta för att få ett så trevligt firande som möjligt.

Midsommar och corona

Det återstår att se hur midsommarfirandet 2021 kommer att bli. I ett uttalande i SVT Agenda den 4 oktober 2020, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att vi får räkna med att coronarestriktionerna kommer att ligga kvar i minst ett år till.

Så inför midsommarplaneringen kan det vara läge att fortsätta planera för aktiviteter där det är möjligt att hålla avstånd till andra. Här är bästa lekarna och sångerna för hela familjen till midsommar.

Vädret midsommar 2021

Vädret är alltid en snackis runt midsommar. Under midsommarperioden växlar vädret ofta mycket och under åren har vi haft alltifrån 35 plusgrader och solsken till nollgradigt och snö, enligt SMHI.

Midsommarfirandets historia

Till skillnad från andra stora högtider som jul och påsk så firar man oftast midsommar med vänner och bekanta snarare än familjen och släkten. Högtiden är också starkt förknippad med alkohol.

Att fira midsommar är en väldigt gammal tradition som från början går tillbaka till ett firande av vårens spirande växtlighet och har sitt ursprung i norra Europa. Midsommar firas alltid i närhet till sommarsolståndet.

Den kristna kyrkan firar sedan 300-talet högtiden Johannes Döpares födelse och på många ställen i världen är högtiden därför starkt förknippat med denna dag. I Sverige är den kristna kopplingen, firandet av Johannes Döpares födelse den 24 juni, något som nästan glömts bort. Men fram till 1952 firade man alltid midsommar i samband med Johannes Döpares födelse.

Numera infaller midsommarafton alltid på en fredag någon gång mellan 19–25 juni.

Laddar ...

Matjessill, dans och jordgubbar

De vanligaste inslagen på ett svenskt midsommarfirande är, förutom regn, matjessill, nypotatis, gräddfil, gräslök, snaps, dans runt midsommarstången, jordgubbar, och att vi binder midsommarkransar.

Att plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden är en annan gammal tradition som fortfarande lever kvar. Meningen är då att man kommer att drömma om sin tillkommande.

Foto: Sofia Nahringbauer
Midsommarlunch
Laddar ...

Sill och potatis en tradition från 1900-talet

Att vi äter just sill, nypotatis, gräddfil och gräslök på midsommarafton är en tradition som vuxit fram under 1900-talet. Varken sill eller potatis var något speciellt festligt utan skulle snarare betraktas som vardagsmat.

Istället var det gräddfilen som var det festliga inslaget på midsommarbordet. Gräddfilen skulle välsigna skörden och var ett viktigt inslag på bordet.

I mitten av seklet, efter andra världskriget, blev det vanligare att man hade råd att äta annan mat på vardagarna och då blev sill och potatis ett festligt och unikt inslag på midsommar.

Midsommarrecept

Maten är onekligen en viktig del i midsommarfirandet. Aftonbladet har alla recept du behöver för att fixa en riktigt trevlig midsommarlunch och de bästa recepten för dig som vill ta fram grillen framåt kvällen.

Vegansk midsommarmat

Byt ut sillen mot inlagda grönsaker, svamp eller tofu i midsommar för ett vegetariskt eller veganskt buffébord. Här finns alla veganska recept till midsommar samlade. Allitfrån veganska förrätter till vegansk midsommartårta.

Källa: Wikipedia, Nordiska museet, hogtider.wordpress.se

Gör din egen midsommarstång

Vill du fixa en egen midsommarstång? Här finns en steg för steg-guide hur du gör.

Undrar du varför andra högtider firas?

 • Påsken: Här är påskens ursprung

 • Valborg: Därför firar vi varje år

 • Kristi himmelsfärd: Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdagen

 • 17 maj: Här är varför norrmännen firar syttende mai

 • Pingst: Därför firar vi pingst

 • Ramadan: Därför firas den muslimska högtiden varje år

 • Mors dag: Därför firar vi mamma

 • Nationaldagen: Här är varför vi firar Sveriges nationaldag 6 juni

 • Halloween: Så firar vi högtiden och därför

 • Alla helgona: Därför tänder vi ljus för de döda

 • Jul: Därför firar vi jul

 • Nyår: Här är historian bakom nyårsafton

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA