Vilda växter som går att äta – tre läckra recept

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Lisen Sundgren tipsar om ätbara växter.
Foto: Bianca Brandon-Cox
Lisen Sundgren tipsar om ätbara växter.

Naturen bjuder på ett överflöd av ätbara växter. Men det är inte bara nässlor, maskrosor och fläder som kan sättas upp på meny. Vad sägs om Häggbärsparfait, mållahummus eller linser med blåstång?
– Börja med de växter du känner igen, säger örtkännaren och samlaren Lisen Sundgren.

Soppa på nässlor, maskrosblad i salladen och kanderade violer har många av oss ätit men visste du att det går att göra både tzatziki, must och sås av delar av vår vanliga gran. Eller hummus av svinmålla och smoothie av kirskål?

Örtkännaren Lisen Sundgren har samlat inte mindre än 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär i sin nya bok Äta vilda växter.

Vilka växter kan vi plocka nu i maj?

– Nässlor, kirskål och almfrukt är några favoriter och missa inte hägg och syren.

Vilka växter kan vi se fram emot att plocka i sommar och under semestern (juni-augusti)?

– Våtarv, svinmålla, rosor, gatkamomill, nässlor, kirskål, saltarv, ängssyra, harsyra, spansk körvel, lindblommor, tång, röllika…

Vad har du för bästa tips för den som är nybörjare ute i naturen?

– Börja med växter du känner igen – till exempel maskrosor, kirskål, nässlor, syren och hägg. Man kommer långt med att bara lära sig tre-fyra växter. Börja i det lilla och nära.

Foto: Lisen Sundgren
Hägg, träd eller buske.
Laddar ...

Hägg

Blommor och bär är ofarliga att äta, men spotta ut kärnorna, de leder till illamående.

Tips i köket
Strö nyplockade blommor över en sallad med gröna vårblad och ringla över lite honung.

Häggbärsparfait

Matkreatören Eva Gunnare i Jokkmokk har skapat receptet till en ljuvlig häggbärsparfait.

4 portioner

  • 4–5 dl häggbär (färska eller frysta)

  • 3 äggulor

  • ½ dl strösocker

  • 3 dl vispgrädde

  1. Mosa häggbären genom att passera dem genom en vanlig trådsil. Ställ åt sidan.

  2. Vispa äggulor och socker i en bunke.

  3. Vispa grädden hårt (men ej till smör!) i en annan bunke.

  4. Blanda försiktigt ihop grädden, äggblandningen och häggbärsmoset till en smet.

  5. Häll i en stor form eller små portionsformar och sätt in i frysen. Ta sedan fram ur frysen cirka 30 minuter före servering.

Foto: Lisen Sundgren
Svinmålla, ettårig ört.

Svinmålla

Målla hör till samma växtfamilj som quinoa och spenat. Det finns många olika mållor och de går alla att äta. De har ett högt innehåll av C-vitamin – dubbelt så mycket som spenat.


Tips i köket
Svin- och strandmållans blad och blommor är goda både råa och tilllagade – i sallader, gröna smoothies och pesto

Mållahummus

Mixa ned vilda gröna blad, och välj gärna svenska baljväxter i stället för kikärtor. Testa gärna att byta ut svinmållan mot andra växter, till exempel blad från pepparrot. Smaka dig då fram till rätt mängd, så att hummusen inte blir för stark.


4 PORTIONER

  • 6 dl löst packade svinmållablad 

  • 400 g kokta gula ärtor eller frysta och tinade bondbönor 

  • 2 msk tahini eller mandelpasta 

  • saften av ca ½ citron eller några ängssyrablad

  • 3–4 msk kallpressad rapsolja 

  • salt

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en slät kräm.

  2. Smaka av med salt och citronsaft. Lägg upp i en skål och servera.

Laddar ...
Foto: Lisen Sundgren
Blåstång

Blåstång

Blåstång är en flerårig brunalg som växer i skogar under havsytan runt hela Sveriges kust. Den hör till samma släkte som kelp, och bildar stora olivgröna eller bruna ruskor, fyllda av luftblåsor. Kan bli upp till 70 centimeter hög. 

– Bästa platsen att plocka tång är på Västkusten där vattnet är renare, men enligt forskare jag har talat med så går det att äta även den tång som växer i Östersjön, säger Lisen Sundgren.


Tips i köket
Försommarens blåsor är goda att äta råa – toppa en sallad, soppa eller fiskrätt med dem till exempel.

Linser med tångskott 

Det här receptet kommer från tång-konsulten Linnéa Sjögren i Bohuslän. Linser och tång är en fin smakkombination.


4 PORTIONER 

  • cirka 2 dl färska eller ca 40 g torkade blåstångsskott 

  • 3 dl kokta belugalinser 

  • 1 gul lök, tunt strimlad 

  • ev. 5 rosenblad, strimlade 

  • havssalt 

  • kallpressad ekologisk olivolja eller rapsolja 

  • saften av 1 citron 

  1. Om du använder torkad blåstång, blötlägg den först i kallt vatten, och låt den ligga i 10–15 minuter. Häll av vattnet. Koka sedan den färska eller blötlagda blåstången i 5–10 minuter. Häll av kokvattnet. 

  2. Koka blåstången i nytt vatten tills den blir al dente, 5–10 minuter. Ju kraftigare blad desto längre koktid. Häll av kokvattnet, för snabbt över tången till en skål med iskallt vatten och låt den ligga där i ett par minuter. Sila och låt vattnet rinna av. 

  3. Blanda tång, linser, lök och eventuellt rosenblad i en skål. Smaksätt med havssalt, olja och citronsaft. 

Lisen Sundgren med sin bok Äta vilda växter, Bonnier fakta.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN