Focaccia på rester från kylskåpet 

Av: 

Aftonbladet

Focaccia på rester.
Focaccia på rester.

Matsmarta onsdag

”Folk hade hamstrat allt mjöl i affären så jag fick skarva med majsmjöl. Funkade det också. Servera focaccian som ett vanligt matbröd eller som ett tillbehör”.

Receptet av Olle Broström, Juniorkocklandslaget.

Focaccia på rester från kylskåpet 

Antal: 1 bröd

Ingredienser:

  • 25 g jäst 
  • 3 dl ljummet vatten 
  • 2 msk honung 
  • 0,5 dl + 2 + 2 msk olivolja 
  • 2 tsk salt 
  • 2 dl vetemjöl 
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 300 g grönsaksrester ifrån kylen (exempelvis kål, lök, rotfrukter) 
  • 1 citron 
  • 1 kruka färsk timjan 
  • flingsalt 
  • nymalen svartpeppar 

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung, 0,5 dl olivolja och salt. Blanda i mjölet efterhand och knåda i en matberedare på högsta hastighet i cirka 5 minuter. 
  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en bunke under en kökshandduk, cirka 30 minuter.  
  3. Olja en plåt med lite olivolja och tryck ut degen jämnt på plåten. Låt degen jäsa igen under en kökshandduk till dubbel storlek, cirka 20–30 minuter. 
  4. Under tiden: Skala resterna ifrån kylen och skär ned i jämnstora bitar. 
  5. Fräs grönsakerna i lite olivolja, slå på 1–2 dl vatten, citronjuice och lite salt. Koka mjuka i vattnet, häll av och låt svalna. Värm ugnen till 220 grader. 
  6. Tryck små hål i degen och stoppa i grönsakerna och timjan. Avsluta med att ringla olivolja, flingsalt och lite svartpeppar på brödet. Baka av i cirka 20 minuter. 
Publisert:

LÄS VIDARE

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Matsvinn

MER OM GODARE

Kryddstekt blomkål

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Shakshuka med vegansk äggröra

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Belugabolognese

Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Sveriges godaste macka

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Härliga sommarsmaker

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Så steker du extra god kyckling

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde