Härliga festen i midsommar

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2001-06-17

Lättlagat, snabbt och läckert.

Aftonbladet Söndag bad kocken och

matskribenten Cathrine Schück att komponera en dignande sommarbuffé.

Helt perfekt till årets midsommarfirande!

Välkomstdrink med cranberry-is

Fruktsoda

Vodka

Cranberry-is

Färsk mynta

1. Blanda fruktsoda (samt en skvätt vodka för de vuxna) med tärningar av cranberry-is och kvistar av färsk mynta. Servera drinkarna direkt.

Kavringsnittar med matjes-röra

10–12 snittar

6 skivor kavring

1 burk avrunnen matjesill

4 hårdkokta ägg

1 rödlök

En knippa gräslök

1/2 burk crème fraiche

Nymald svartpeppar

1. Finhacka lök, och grovhacka ägg och matjes.

2. Blanda med crème fraiche och krydda med svartpeppar. Ställ kallt till servering.

3. Servera på snibbar av kavring och toppa med finskuren gräslök.

Kommentar:

– Här är alla midsommarsmakerna samlade i en enda tugga! Supergoda små minimackor med en röra på matjes, lök, ägg, gräslök och crème fraiche.

Endive med brie

Endivesallad

Brieost

Chutney

Basilika

1. Fyll endiveblad, gärna som på bilden i två färger, med en

liten bit mjuk brieost.

2. Toppa med en klick chutney och en kvist basilika.

Bagels med rökt lax

Bagelsbröd

Rökt lax

Philadelphiaost

Salt och peppar

Gräslök

1. Dela bagelsbröden i mindre bitar.

2. Fyll med en skiva rökt lax och en klick Philadelphia cream cheese. Salta, peppra. Toppa med finhackad gräslök.

Citronsill

4 urvattnade sillfiléer

1 citron

dill, till dekoration

Lag:

1/2 dl ättiksprit, 12%

1 dl strösocker

2 dl vatten

1. Blanda lagen. Rör tills sockret smält. Tvätta citronen noga. Tillsätt saften av en halv citron.

2. Skär loss skalet på den andra halvan och skär det tunt. Varva med sill.

3. Låt sillen stå och dra, helst 1 dygn i kyl.

Kommentar:

– Det här är ursprungligen ett recept av kallskänkan Karin Chädström. Hon använde korianderfrön, som jag uteslutit, eftersom de är svåra att få tag på.

Spenatsallad

6 personer

250 g färsk

bladspenat

2 gula tomater

4 rädisor

3 msk rostade pumpafrön

5 grovhackade valnötter

4 msk gula sultanrussin

Olivolja

Balsamvinäger

Gourmetsalt

Svartpeppar

1. Lägg spenaten på ett stort serveringsfat. Skär tomaterna och rädisorna och lägg på spenaten. Strö över pumpafröna, valnötterna och russinen. Vid servering ringla över olivoljan och balsamvinägern.

3. Salta och peppra.

Kommentar:

– Det blir lika gott att blanda ned strimlade torkade aprikoser, nötter och grönmögelost i salladen.

Olivoljemarinerad lax

4 personer

1 kg färsk lax, en benfri sida med skinnet kvar

2 dl olivolja

En rejäl knippa dill

Salt, peppar

1. Lägg rejält med dill i en ugnsfast form. Krydda laxen med salt och peppar runt om och lägg den på dillbädden med skinnsidan uppåt. Häll på olivoljan. Låt laxen stå framme i rums-temperatur och marinera i 5 timmar. Täck den med plastfilm eller folie.

2. Baka laxen i 15–20 minuter i 175 grader. Lyft bort skinnet medan laxen är varm, så släpper skinnet lätt.

4. Lägg upp den på massor av fräsch dill. Garnera med tomatklyftor. Servera med äppelsås och kokt potatis.

Kommentar:

– Laxen blir saftig och precis lagom genombakad utan att bli torr. Den kan serveras antingen varm eller kall. Jag gillar den ljummen.

Örtdoftande fläskfilé

4 personer

1 fläskfilé

1 dl olja

1/2 dl vinäger

1 tsk fransk senap

1 tsk salt

1/2 tsk mald peppar

Färska örter

1. Bryn filén runtom i panna på spisen. Krydda rejält med salt, peppar och 1–2 tsk torkad timjan.

2. Efterstek köttet i ugn, 200 grader i 20 minuter.

3. Låt köttet svalna och skär det sedan i tunna skivor. Slå sedan en marinad över köttet bestående av olja, vinäger, fransk senap, salt, mald peppar, samt rejält med finhackade färska örter.

4. Häll på marinaden och ställ köttet kallt över natten och servera det kallt nästa dag.

5. Servera som på bilden på en bädd av ruccola och tomater.

Kommentar:

– Ibland är det oändligt bekvämt med något som är förberett och precis bara behöver ställas fram på bordet när gästerna kommer. Precis sådan är den här fiffiga fläskfilén.

Sommarens läckraste jordgubbstårta

Glass

Maränger

Jordgubbar

Lemon curd

1. Varva maränger, glass, jordgubbar.

2. Klicka på massor av lemon curd.

Kommentar:

– Det här är garanterat den enklaste jordgubbstårtan. Jag har använt mig av köpta maränger, men man kan lika gärna göra sina egna.

Följ ämnen i artikeln