Varma mackor

Njut av snabblagade smörgåsar med läckra fyllningar

Publicerad:
Uppdaterad:
Varm våffelmacka med brie och mango chutney
Foto: Thomas Johansson
Varm våffelmacka med brie och mango chutney

Recept

Bjud på fest med varma mackor - enkelt och gott.
Välj en fyllning som passar dig och dina vänner.
Stek i våffeljärn eller gratinera i ugn. Servera med en fräsch sallad.

Varm våffelmacka med brie och mango chutney

Ingredienser:

  • 8 skivor vitt bröd

  • 80 g brieost

  • 1/2 skivad banan

  • 4 msk mango chutney

  • 1/2 finhackad röd lök

  • Salt och peppar

Tips på servering:

  • Sallad på blandad sallad och rädisor

  1. Skär brieosten i skivor och lägg den på fyra av brödskivorna.

  2. Lägg bananskivor, mango chutney, rödlök, salt och peppar ovanpå.

  3. Täck med de återstående brödskivorna.

  4. Stek i ett våffeljärn eller croque monsieur-järn.

  5. Servera med sallad.

En macka ger 290 kalorier.

Foto: Thomas Johansson
Ört- och parmesanfylld franska

Ört och parmafylld franska

Ingredienser:

  • 1 franska

  • 150 g skinka, gärna parmaskinka

  • 80 g smör

  • 4 dl riven ost (17 procent fett)

  • 1 dl finhackad basilika

  • 1 dl finhackad timjan

  • 1/2 finhackad gul lök

  • 2 grovt rivna morötter

Tips på servering:

  • Sallad på romansallad, röd och gul paprika, gurka och några valnötter.

Gör så här:

  1. Skär brödet i skivor, men se till så att brödet håller ihop i botten.

  2. Skär skinkan i tärningar och blanda den med smör, ost, basilika, timjan, lök och morötter.

  3. Fördela röran mellan och på brödskivorna.

  4. Gratinera i 250 grader i 10–15 minuter.

  5. Servera med sallad.

En portion ger 370 kalorier.

Foto: Thomas Johansson
Varm sardinsmörgås

Varm sardinsmörgås

Ingredienser:

  • 2 burkar sardiner i tomatsås

  • 4 msk ajvar relish

  • 3 tomater i tärningar

  • 50 g riven getost

  • 4 skivor lantbröd

  • Sallad på riven romansallad

  • 200 g skivade champinjoner och finhackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Bred ajvar relish på brödskivorna. Lägg sardiner, tomattärningar och slutligen getost ovanpå.

  2. Gratinera i 250 grader i 5–10 minuter.

  3. Servera med sallad.

En macka ger 259 kalorier.

Kristina Eriksson

Publicerad:

LÄS VIDARE