Recept är som musik
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-06-10
Bjud dina vänner på en riktig libanesisk middag. Frossa i läckra förrätter – men glöm inte att lämna plats i magen för de delikata grillspetten till huvudrätt!
Warak inab
vinbladsdolmar
4 personer
350 g färska vinblad
2 dl ris
1/2 stor gul lök (finhackad)
2 knippen persilja (finhackad)
5 tomater (finhackade)
50 g färskpressad citronjuice
5 msk olivolja
potatis, tomater och lök i skivor
citron
salt, peppar
1. Blanda okokt ris, hackad lök, persilja, hackade tomater, citronjuice och olivolja. Fyll vinbladen med röran.
2. Fyll en stor kastrull till 2–3 cm med potatis, tomater och lök, allt i skivor.
3. Lägg de färdigrullade dolmarna ovanpå och lägg över en tallrik så att de ligger under lätt press.
4. Koka upp.
5. Sänk värmen och låt koka lätt i ungefär 1,5 timme.
6. Serveras kallt med skivade tomater och citron.
Hommus
kikärtsröra
125 g torkade kikärtor
5 g bikarbonat
10 g pressad vitlök
1 dl olivolja
350 g sesamolja
2–3 citroner
1 tsk salt
färsk mynta
cayennepeppar
1. Kikärtorna tvättas och blötläggs i 10 timmar.
2. Koka sedan kikärtorna tillsammans med bikarbonatet på hög värme tills ärtorna blir mjuka.
3. Sila kikärtorna och skölj i kallt vatten.
4. Lägg dem i en mixer och tillsätt de övriga ingredienserna.
5. Servera röran med färsk mynta, olivolja och cayennepeppar.
Shanklish
kryddstark ost
4 personer
500 g fetaost
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1/2 gul lök
1 tomat
50 g persilja
torkad oregano
1. Allt finhackas och blandas. Krydda med oregano.
2. Servera på sallad. Ringla olivolja över.
Baba ghanoush
aubergineröra
500 g färsk aubergine
50 g tahini (pasta av sesamfrön, köps i asiatiska butiker)
2-3 pressade citroner
2-3 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
1 krm salt
dekoration:
persilja
granatäpple
1. Grilla auberginerna i ugnen på hög värme i ca 30 min, vänd på dem då och då.
2. Skölj dem under vatten. Ta bort skalet. Hacka grovt och mal i mortel eller matberedare.
3. Pressa vitlök, tillsätt salt och citronsaft samt tahinin.
4. Tillsätt sesamolja och blanda väl. Lägg på tallrik med grop i mitten och häll olja i den. Dekorera med persilja och hackade äpplen.
Mouhamara
paprika- och valnötsröra
4 personer
500 g mild ajvar (röd paprikaröra, finns i välsorterade livsmedelsaffärer)
50 g färskpressad citron
50 g finhackade valnötter
1/2 gul lök finhackad
2 dl ströbröd
10 g kummin
10 g salt
10 g chili av valfritt slag
Blanda ihop. Gott att dippa pitabröd i.
Iabneh
mynta- och vitlöksyoghurt
4 personer
1 l naturell yoghurt
2–3 vitlöksklyftor
torkad mynta
salt
olivolja
oliver
1. Sila yoghurten i kaffefilter i 6 timmar. Häll av den avrunna vätskan då och då.
2. Blanda med torkad mynta efter smak. Pressa i vitlöken. Salta.
3. Droppa olivolja över före servering. Garnera med oliver.
Kraydes mishawie
spett med tigerräkor
1 kg tigerräkor
50 g olivolja
30 g citronsaft
50 g persilja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1. För att göra marinaden blandas alla ingredienser utom räkorna.
2. Skär ett snitt i räkorna och lägg dem i marinaden cirka fem minuter före grillning.
3. Varva räkorna med paprika på spettet.
OBS! Pessa färsk citronjuice på räkorna under grillning.
Pascha kebab
spett med köttfärs
750 g nötköttfärs (gärna fet)
50 g finhackad persilja
75 g riven lök
1 ägg
1 krm svartpeppar
1 krm salt
olja till pensling
1. Blanda köttfärs, lök, persilja, ägg, peppar och salt. Mixa i matberedare.
2. Forma köttfärsen på spett. Pensla med olja.
3. Grilla över kol eller under mycket varm grill i ugnen tills spetten är bruna på ytan och rosa innuti.
Filet ghanzir barbie
spett med vildsvinsfilé
750 g vildsvinsfilé
50 g olja
10 g vitlök
5 g svartpeppar
1 tsk salt
2-3 pressade citroner
1 st paprika
1. För att göra marinaden blandas alla ingredienser utom köttet.
2. Ta bort senor från köttet, skär i bitar och blanda med marinaden.
3. Sätt sedan köttet på spett tillsammans med paprika.
4. Grilla.
Dryck
Chateau Musar och Ksara
(libanesiska viner)