Festa på rester – skinka, lax och rödkål

Så gör du god mat på julens rester

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2018-12-20

Festa på julbordets rester av lax, skinka och nötter

När julmaten åkt ut och in i kylskåpet några gånger kan den lätt börja kännas lite tråkig. Här är tre riktigt goda mackor byggda av resterna på julbordet och något litet extra nytillskott.

Var fjärde svensk kastade mat efter förra årets jul, det visar en färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Willys. Den främsta anledningen var att maten blev gammal och för nära var fjärde var det för att man tröttnade på den. Det måste vi göra något åt. Här är tre härliga recept på rester från julbordet med några få nya tillbehör.

Salmon roll med äpple, selleri och fänkål

Salmon roll med äpple, selleri och fänkål

4 personer

Ingredienser

  • 200 g gravad lax i skivor
  • 1 rött äpple
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk fint hackad dill
  • 1 msk fint skuren gräslök
  • 1 fänkål (ca 150 g)
  • 1 tsk pressad citron
  • ½ tsk olivolja
  • 4 stora korvbröd

Gör så här:

  1. Skär hälften av laxen i små bitar.
  2. Kärna ur äpplet och tärna det och selleristjälkarna fint.
  3. Blanda hacket med majonnäs, crème fraiche, senap, dillen och hälften av gräslöken.
  4. Skiva fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin. Massera skivorna med citron och olja samt en nypa salt och peppar.
  5. Rosta eller grilla korvbröden en kort stund på ovansidan.
  6. Fyll dem med fänkålen, resten av laxskivorna och laxröran. Toppa med resten av gräslöken.
Bagel med julskinka, röd coleslaw, avokado och picklad lök 

Bagel med julskinka, röd coleslaw, avokado och picklad lök 

4 personer

Ingredienser

  • 250 g rödkål
  • 3 msk majonnäs
  • 1 ½ msk grov julsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 stor avokado
  • 100 g julskinka
  • Picklad lök
  • 4 bagels eller hamburgerbröd

Gör så här:

  1. Hyvla rödkålen och blanda med majonnäs, senap och vinäger till en krämig slaw. Smaka av med lite salt och peppar.
  2. Dela fyra bagels och rosta gärna snittytan gyllene.
  3. Dela avokadon, gröp ur köttet och skiva det.
  4. Fördela coleslawen på underdelen av bröden och fyll på med skinka och avokado.
  5. Toppa med lite picklad lök och lägg på locket.

Picklad lök

  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl socker
  • ½ dl ättika
  • 2 rödlökar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, socker och ättika till en lag.
  2. Skala lökarna och skiva dem tunt.
  3. Lägg dem i en burk och häll över lagen. Låt svalna och kyl sedan.
Kavring med stiltonkräm, fikon, lönnsirap och valnötter

Kavring med stiltonkräm, fikon, lönnsirap och valnötter

4 personer

Ingredienser

  • 100 g stiltonost
  • ½ dl crème fraiche
  • 1 päron
  • 2 fikon
  • 1 msk lönnsirap eller flytande honung
  • Några valnötter
  • 4 skivor kavring

Gör så här:

  1. Mixa eller mosa ihop osten med crème fraichen till en kräm.
  2. Skär päronet i tunna, kärnfria skivor.
  3. Klyfta fikonen.
  4. Knäck valnötterna och dela kärnorna i mindre bitar.
  5. Bred krämen på kavringskivorna.
  6. Lägg på några päronskivor och fikonklyftor.
  7. Toppa med lite valnötter och ringla över lönnsirap alternativt flytande honung.

Följ ämnen i artikeln