Swedish afternoon tea
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-28
GUBBRÖRA PÅ KAVRING I RUNDEL
Portioner: 4 stycken
Tid: 30 minuter
1 burk/125 gram finhackad ansjovisfilé (Grebbestads)
2 msk finhackad röd lök
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
3 st hårdkokta, hackade ägg
1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 krm mald svartpeppar
4 skivor kavring
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke.
2. Skär kavringen i rundlar.
3. Klicka ut gubbröran på kavringen.
4. Garnera med kapris och gräslök.
LAXRULLE MED CANTADOU PÅ ROSTAD FRANSKT SURDEGSBRÖD
Portioner: 4 portioner
Tid: 2 timmar
2 skivor surdegsbröd
4 msk Cantadou med pepparrot eller provençalska kryddor
4 skivor gravad lax
1 tsk majonnäs
1 tsk stenbitsrom
Citron
Plastfolie
Gör så här:
1. Lägg ut laxskivorna platt på plastfolien.
2. Bred ut ett tjockt lager med Cantadou-ost på laxen.
3. Lägg strån av gräslök och sprid ut över osten.
4. Rulla ihop laxen med osten till långa rullar med plasten som håller ihop.
5. Låt laxrullarna vila i kylskåp i två timmar eller över natten.
6. Rosta surdegsbrödet lätt och bred ett tunt lager med majonnäs. Lägg på ett salladsblad.
7. Skiva upp den kylda laxrullen i tunna skivor. Lägg fyra laxskivor på salladen så att det täcker brödet. 8. Dekorera vackert med stenbitsrom samt en liten tunn skiva citron.
ROSETT AV RÖKT RENKÖTT TOPPAT MED PEPPARROT
Portioner: 4 bitar
Tid: 10 minuter
2 msk riven pepparrot
2 msk vispad grädde
2 msk crème fraiche
4 tunna skivor rökt renkött
2 skivor surdegsbröd eller kavring
4 körsbärstomater
1 tsk hackad gräslök
Gör så här:
1. Blanda pepparroten, grädden och crème fraiche i en skål.
2. Blanda i gräslöken.
3. Dela bröden i två delar och skär bort de yttersta sidorna.
4. Bred på lite av pepparrotskrämen.
5. Forma renköttet till en ros och lägg på de fyra skivorna. Med hjälp av röran fäster den bättre.
6. Klicka en dryg matsked av pepparrotskrämen i varje ros. Dekorera gärna med gräslök.
7. Servera en munsbit av varje på en tallrik och avsluta med en bit Västerbottenost på pepparkaka.
8. Dekorera med vindruvor.
TEFÖRSLAG:
1. Till laxrullar och gubbröran som innehåller sälta och ljusa toner rekommenderar Chaikhana en japansk sencha.
2. Till de rökta renköttet smakar det gott med en mörk oolong eller ett lätt rökt svart te.
3. Vill man lyxa till det ytterligare till Västerbottenosten på pepparkaka lyfter ett fint Pu èr (kinesiskt årgångste) smaklökarna till himmelska höjder.