Matprofilen om ätstörningen: ”Jag svalt mig själv”

Så bryner du smör – Frida Lund visar i klippet

Av: 

Elisa Amorelli

Recept

Hon gick från att svälta sig själv till att fullkomligt älska mat.

Nu är instagramprofilen Frida Lund aktuell med nya kokboken ”Goda grejer”.

– Det känns helt overkligt, det är verkligen en helomvändning, säger hon.

Så fort hon öppnar lägenhetsdörren blir det tydligt att matkreatören och Instagramprofilen Frida Lunds liv kretsar kring matlagning. I hallen står specialbeställda vin-leveranser. Köksbordet är flera meter långt. De öppna hyllorna pryds av olika fritöser, pastamaskiner och redskap och på köksön ligger gotländsk tryffel som ska smaksätta pastan senare under kvällen.

– Hela mitt liv kretsar kring goda smaker och matlagning. Men så har det inte alltid varit, säger hon.

Slutade äta i sjuan

Under sommarlovet till sjuan slutade Frida Lund att äta. Hon minns exakt hur det började, det var på en basketplan i Skarpnäck när en jämnårig kille ropade “Vilken tjock röv du har!”.

– Innan dess hade jag aldrig ens tänkt på att jag hade en kropp, den hade bara funnits där som ett färdmedel. Men efter den där dagen på basketplanen förstod jag att min kropp var till för andras beskådan.

Frida Lund gick från ätstörd till matprofil, och är nu akuell med en ny kokbok.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp boken ”Goda grejer” hos Adlibris här!

Adlibris

Den då 13-åriga Frida gick hem och betraktade sig själv i spegeln. Hon började minska på maten, minska kring midjan, och gick sedan med vad hon själv kallar “den lilla djävulen på axeln” i över tio års tid.

– Hela min vakna tid gick åt till att tänka på mat och hur jag skulle undvika att äta. Jag svalt mig själv och den lilla djävulen påpekade ständigt vad jag borde och inte borde göra.

Sociala medier hetsar smalhetsnorm

Också samhällets normer tryckte på. Då – i slutet av 90-talet – var det Kate Moss- inspirerade ”heroin chic” idealet. Man skulle vara smal som en liten pinne, minns Lund.

– Men jag tror att det är ännu värre idag, med sociala medier som rent ut sagt trycker upp smalhetshetsen i ditt ansikte. Många som läser kan nog relatera till att det lett till att det känns när du ätit något som anses vara onyttigt. Det kan vara en snabb tanke som swishar förbi, en pickande ångest eller regelrätt oro. Det måste få ett slut.

Driver instagramkontot Goda grejer

I dag är Frida Lund helt frisk och har gått från att hata och frukta mat till att bli en av mat-sveriges nya och starka stjärnskott. Hennes instagramkonto @Godagrejer har över 36 000 följare, vilket har lett till att hon nu släpper en kokbok med samma namn.

– Det känns helt overkligt, det är verkligen en helomvändning, säger hon.

  • Vad har du för råd till andra som är i samma situation som du var?

– Det första jag vill säga är att jag inte är utbildad och jag rekommenderar alla som är sjuka att söka vård. Men om man “bara” har den här lilla djävulen på axeln så kan det funka att sluta prata om kroppen, aldrig mer säga något elakt om den. Inte ens nämna den.

”Kom, vi myser i köket”

Det var så hon själv tog de första stegen till att bli frisk, och när det till slut kändes bekvämt att inte säga något så fort en chokladkaka åkte fram, så började hon faktiskt njuta av maten. Frida började äta middagar med vänner igen. Laga mat med sin pojkvän, handla färska grönsaker hos handlaren och bjuda sin mamma på lunch.

– Plötsligt insåg jag att detta är att leva. Jag vill typ ge alla stackars tjejer som tror att mat är farligt en stor kram och säga att det inte alls är det. Tvärtom är det ett sätt att känna lycka, och lära känna personer i sin närhet.

Det är också just det hon vill förmedla med den nya kokboken – matlyckan man kan uppleva tillsammans. Hon beskriver boken som en inspiration för alla som med enkla knep vill lära sig hur man får maten att smaka gott.

– Den ska fungera lite som en varm hand som säger ”kom, vi myser i köket”, säger Lund.

Enligt Frida Lund är brynt smör är den ultimata smakförhöjaren.

Älskar brynt smör

I Fridas egna kök spelar brynt smör ofta huvudrollen i matlagningen och när hon i dag visar hur hon får till det perfekta smöret fylls lägenheten av en nötaktig karamelldoft.

– Det är en magisk smakbomb. Så här gör jag varje gång jag känner att något behöver levlas upp, till exempel en kaka, då bara skiter jag i vad receptet säger om att smälta smöret och så bryner jag det istället. Jag lovar att det händer grejer.

Fridas lilla brynt smör-skola

Att bryna smör betyder kort och gott att smälta en klick smör tills en effekt uppstår. Den kallas mailliard och är en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror som gör smöret brunt och ger det en kraftfull doft och smak.

Så bryner du smör:

  1. Smält smör på hög värme och vispa ofta.
  2. När det smälta smöret börjat bubbla och tystnar, rör med en visp tills det blir brunt och doftar nöt. Håll koll och vispa ofta så att det inte bränns.
  3. Ta av från värmen och servera direkt
  4. Klart!
”Goda grejer” är em kokbok för dem som med enkla knep vill lära sig hur man får maten att smaka gott.

Fakta: Frida Lund

  • Ålder: 35
  • Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare
  • Bor: Stockholm
  • Drömmer om: Att göra mat-tv
  • Aktuell med: Kokboken Goda grejer

Bao med sesamportabello och srirachamajonnäs

De här små munsbitarna blir smakexplosioner i munnen. Så gott!

Bao med sesamportabello, srirachamajonnäs och picklad morot

Refried beans med mangosalsa och fetaost

I det här receptet kan du egentligen steka bönorna hur länge som helst genom att addera vatten som får koka bort.

Refried beans med mangosalsa och fetaost

Burrata med lime och brynt smör

Den här krämiga burratan blir en riktig smakupplevelse med sur lime, strark jalapeño, stekt panko och brynt smör.

Burrata med lime och brynt smör

Pärlcouscous med aubergine och tahinisås

Det här är den perfekta vardagsmaten. Pärlcouscous funkar super att ha liggande ett par dagar i kylen och samma sak gäller såsen.

Pärlcouscous med aubergine och tahinisås
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Frida Lund – matkreatör

MER OM GODARE

Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Frida Lund: Så lyckas du med en digital cookalong 

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor

Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Äggröra med brynt citronsmör

30 min

Pasta al limone e burro

30 min

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

CHATT: Chokladens dag – dela med dig av dina bästa tips

Fruktsallad med mangosorbet

45 min

Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål

1 h

Pot de crème med inlagda bär

1 h 15 min

Myllymäkis ångade torsk med färsk lök, ägg och örter

1 h

Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör

20 min

Temperera choklad – så enkelt är det

Pärlcouscous med aubergine

30 min

Pasta med lövbiff i krämig sås

30 min

Refried beans med mangosalsa och fetaost

40 min

Citrusbakad harissalax

1 h 15 min

Mjölkchokladparfait med kakaonibs

20 min