Lär dig göra bakverk som i Frankrike
Lyckas med macarons och mandelcroissanter!
En frasig millefeuille, en sockersöt macaron eller en gyllene croissant.
Få saker är så vackra som franska bakverk.
– De är elegantare och lite finare än andra bakelser, säger Mia Öhrn, aktuell med boken ”Franska bakverk”.
När matskribenten och konditorn Mia Öhrn var barn spenderade hon några veckor varje sommar hos en dam i Àres i närheten av Bordeaux.
Det var där hon först fann kärleken för franska bakelser.
– Det var så fint att äta madeleines på stranden och köpa baguetter på bageriet runt hörnet. Jag brukar säga att jag varit frankofil sedan jag var bebis.
Nu är hon aktuell med en nylansering av boken ”Franska bakverk” (Natur & kultur). För trots att hon inte åker dit fullt lika ofta längre – drömmer hon sig gärna tillbaka genom bakverkens värld.
– Franska bakverk är mer eleganta och raffinerade än de svenska. Det är också kul med den här lilla utmaningen, när man lyckas får man alltid en sådan kick.
Baka franskt hemma
En del franska recept är ganska avancerade, och få fransmän skulle komma på tanken att ställa sig och baka croissanter, eclairer eller millefeuille hemma.
Sådant köper man på närmaste bageri eller konditori, och just därför finns det pâtisserier och boulangerier i varje gathörn, förklarar Mia.
– I Sverige har vi en kultur av att baka hemma. Just därför ville jag göra den här boken. För att tillgängliggöra alla fantastiska recept så att man kan njuta av franskt hemifrån.
I boken ger hon flera tips på hur du lyckas som originalen – men också förslag på hur du enkelt varierar och förenklar de klassiska recepten.
– Vissa klassiska recept sträcker sig över fyra sidor och man måste hålla på i flera dagar. Sådana recept har jag försökt skapa genvägar till.
Så lyckas du med macarons
De små mandelmarängkakorna macarons kan vara Frankrikes kanske populäraste bakverk. De är färgglada, sockersöta med en konsistens som är både knaprigt luftig och lite mjuk och seg.
– De är så fina och estetiskt tilltalade. Vem älskar inte macarons?
I boken har hon ett helt avsnitt med hur man lyckas baka egna, där hon bland annat tipsar om att:
- Vispa marängen fluffig och styv med elvisp
- Använda pulverfärger
- Låta kakorna vila på plåten minst 40 minuter innan du gräddar dem
- Grädda macarons längst ner i ugnen
Macarons – så lyckas du med kakorna
Ingredienserna att ha hemma
Om du är helt ny på att baka franskt och vill börja med något enklare än macarons föreslår Mia finansiärer – financieres.
– Det är en väldigt enkel men jättegod mandelkaka som också innehåller mandelmjöl och äggvitor.
- Vilka ingredienser bör man ha för att lyckas baka franskt?
När fransmän bakar används ofta ganska enkla och rena ingredienser som ger goda och balanserade smaker.
– Det är lagom sött för svensk smak, med härliga konsistensbrytningar som gör det väldigt gott.
Några av ingredienserna som är bra att ha hemma är:
- Mandelmjöl. Det är precis samma sak som malen mandel och numera finns i de flesta välsorterade matbutiker.
- Äggulor. Används i det mesta.
- Smör. Gärna brynt för extra mycket smak, något som på franska kallas för beurre noisette.
Vilket av alla franska bakverk föredrar du själv?
– Jag älskar choux au craquelin, eller mariabollar som de heter på svenska. De gräddas med ett täcke av mördeg och får ett härligt sprött hölje som krackelerar vid gräddningen. Sedan kan du fylla med allt möjligt gott, min favorit är sötsyrlig citronkräm.
Nedan hittar du några av Mias recept ur boken. Bon appétit!
Croissants aux amandes
Låt gårdagens trötta croissanter bli fantastiska mandelbakelser! ”Croissants aux amandes” görs på dagsgamla croissanter som fylls med hemmagjord mandelkräm och gräddas i ugnen.
Fransk körsbärspudding
Körsbärspudding – eller ”Clafoutis aux cerises” på franska – är en populär och lättgjord dessert. Om du vill kan du använda till exempel plommon, persikor, äpplen, eller hallon i stället för körsbär.
Franska finansiärer med brynt smör
Financier är ett traditionellt franskt bakverk med smak av mandel. Smöret till kakorna bryns för att få extra mycket smak, något som på franska kallas för beurre noisette.