Coolaste pepparkaksbygget finns i Östersund

Se bilderna och filmen på bröderna André och Sverker Högboms makalösa pepparkaksbyggen

Uppdaterad 2021-11-22 | Publicerad 2018-12-19

Chokladfabriken är årets bygge, tidigare år har bröderna bland annat byggt en båt och en trädkoja.

Att bygga pepparkakshus innebär för de flesta att köpa en modell i affären och sedan under visst besvär och svärande, sätta ihop det och pynta med glasyr och chokladlinser. Syskonen André och Sverker Högbom tar pepparkaksbyggandet till en helt annan nivå, nämligen elit. Årets bygge, chokladfabriken, har både rörliga delar, torn och kulbana.

Det finns pepparkaksbyggen och så finns det pepparkaksbyggen. Bröderna André och Sverker Högbom utmanar gärna sig själva genom att varje år sätta händerna i pepparkaksdegen och skapa något som egentligen inte ska kunna byggas av deg.

Pepparkakor är ju ett fantastiskt dåligt material att bygga med, säger André Högbom. Det är ju inte alls anpassat för att hålla för våra konstruktioner. Men vi har alltid en idé om en ny teknisk utmaning som vi vill förverkliga. Det kan vara kupoler, riktigt tunna raka delar eller trädgrenar. Vi har länge velat göra något som rör på sig och nu blev det äntligen verklighet.

Intresset för pepparkaksbyggande startade förstås hemma i köket i Östersund där mamma lärde dem hur man gör och efter det ville syskonen snart ta ut svängarna med bland annat att bygga en borg. Efter det har det hela eskalerat och i drygt tjugo år har André och Sverre byggt det ena underverket efter det andra.

André och Sverker Högbom bygger pepparkakshus som är något alldeles extra.

Årets bygge ”Chokladfabriken” poppade upp som idé när de i somras var på Gotland och fiskade. Där fick de syn på en rostig, pepparkaksbrun gammal fabriksbyggnad.

– Vi tänkte båda att ”Den där var ju pepparkaksvänlig”, säger André Högbom. Jag är ganska förtjust i att bygga i trä och och konstruera maskiner. Nu blev det kanske inte riktigt så fabriksaktigt men allt förändras under tiden man bygger. Vi ville få in rörelse i bygget och göra något ickestatiskt.

Vägen fram till färdigt bygge blev krokig. Planer lades upp redan i höstas och första advent började själva bakandet och byggandet.

– Allt är så sprött att det är dumt. Chokladkulorna som transporteras upp i tornet var inte helt runda och storlekarna varierade en del. Vi fick köpa väldigt många chokladkulor för att sortera ut de som passade. Var de för stora fastande de och var de för små kunde de spåra ur. Tornet fick vi bygga om två gånger för att få det att fungera. Vi gillar att det blev så himla komplext. Planen var att kulorna skulle kunna komma upp men vägen ner skulle vara ganska simpel men det gick inte att göra det så enkelt så det blev många krumbukter och böjar, säger André Högbom

Chokladfabrikens detaljer är otroligt fina.

Men degen då? Det här måste väl ändå vara något special?

– Det är de vanliga ingredienserna men den är mer hållbar och jäser inte. Det är Sverker som är degansvarig. Den blir väldigt kompakt Säger André Högbom.

Då och då under åren har André och Sverker Högbom undrar vad de håller på med när haverierna varit många och det inte blivit som de tänkt sig.

– Det som driver oss är att vi vill göra klart, vi vill ju se om det fungerar, säger André Högbom.

Kraschar ni byggena och äter upp dem tjugonda Knut?

– Nej, ingen vill väl äta något som stått framme en hel månad? De brukar falla ihop framåt våre, det är väl luftfuktigheten som ställer till det., säger André Högbom. Men tidigare byggen, som båten och ufot från i fjol finns faktiskt kvar. Men trädet vissnade till påsk.

Favoritbyggena från de tjugo åren är naturligtvis årets chokladfabrik men också bilen med husvagnen, båten och trädet.

– Bilen med husvagn gillar vi för den ser inte alls ut som ett pepparkakshus utan en brun modell. Båten är byggd som en riktig båt och trädet var en riktig utmaning med alla sina grenar.

Hur lång tid tog årets bygge egentligen?

– Alltså vi jobbar ju heltid båda två så efter att vi började första advent så har vi lagt de timmar vi kommit åt, nu på slutet blev det lite stressigt men det har varit väldigt kul.

  • Namn: André Högbom
  • Ålder: 38
  • Yrke: Lastbilschafför
  • Namn: Sverre Högbom
  • Ålder: 34
  • Yrke: Ingenjör
  • Båda bor i Östersund
Pepparkakshusvagn

Pepparkakshusvagn

”Tanken på att bygga en enklare husvagn i pepparkaka har funnits länge. Kul ordvits liksom. Att det hela skulle balla ur såhär pass ingick inte i planen, men det brukar på nåt vis alltid göra det.”

UFO som sliter pepparkakshus ur marken

UFO som sliter pepparkakshus ur marken

”Den här blev det lite mindre fokus på själva kakan, och mer på idén att montera upp härligheten på en spegel för att åstadkomma ett fritt svävande pepparkakshus". Spegeln är dessutom blästrad så den släpper igenom ljus till den mäktiga laserstrålen , julbelysning mm. Just den idén är vi riktigt nöjda med, då vi aldrig sett nåt liknande. Fotograferingen var nästan mer spännande än vanligt. Det är ju alltid en sport med dagsljus / torrt klart väder såhär års. Det blev lite extra friktion och käpp i hjulet när hela huset släppte från spegeln och föll ner i en snödriva. Paniken! Samla ihop delar, och se till att ingen snö tinar / löser upp hela skiten. Jaja. Vi fick ihop nån slags videopresentation tillslut ändå.”

Trädkoja

Trädkoja

”Efter att vi i fjol upptäckte att det går att baka otroligt tunt med vår nya deg kändes det helt naturligt att överdriva det. De minsta grenarna är tunna som en tändsticka och cirka 300 till antalet. För att massproducera grenarna tillverkade vi ett par "vanliga" pepparkaksformar. Stammen och de grova grenarna är bakade i två halvor vardera. Röd karamellfärg tappar uppenbarligen musten i ugnen, därav den läckert leverpastejsfärgade lilla stugan. Här finns utvecklingspotential!”

Husbåten Julia

Husbåten Julia

”Äntligen fick vi till en pepparkaksdeg med de rätta egenskaperna. Smaken är utsökt, och framförallt så går det att baka den extremt tunt med bibehållen formbarhet och hållfasthet. Tekniker och verktyg utvecklas också ständigt, och glider längre och längre från köket och mer och mer mot garaget. Till vår stora glädje fick vi stor användning av laserpasset i år. Planen var att bygga ett "fritt svävande" hus och spiraltrappan har alltid hägrat, så det fick bli en båt.

Skalpadda

Skalpadda

”Den här rackaren är ca 50 cm lång, och består av 75 välvda bitar.”

Pepparkakshusbygge

Pepparkakshusbygge

”Målet: att bygga ett helt vanligt pepparkakshus. Det visade sig dock vara skittråkigt!
Alla bra byggen görs från grunden sägs det, så vi byggde grunden, eller snarare stommen. När huset var reglat, takstolarna på plats och non-stopsen uppätna övergavs det för en betongblandare, lysande strålkastare och lite annat pynt som är mycket roligare att baka.”