Janssons frestelse – en klassiker på julbordet.
”Världens bästa Janssons frestelse”
4,2 (59 röster)
”Janssons frestelse är för många en självklarhet på julbordet, med den lena gräddkokta potatisen som får sälta av ansjovis. Det är synd om dem som inte lärt sig uppskatta en vällagad Jansson...”, säger kocken Niklas Ekstedt.
Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.
Niklas Ekstedts bästa Jansson
Ingredienser
- 2 gul lök
- 8 potatis
- 1 burk grebbestad ansjovisfilé
- 1 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 1 msk farinsocker
- 0.5 dl ströbröd
- 3 msk smör
- krm salt och peppar
- msk ansjovisspad
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Julköttbullar på två vis





45 min
Godaste julköttbullarna – så gör du





25 min
Senap och maltsill





15 min
Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor





45 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Godaste saffranspannkakan





45 min
Ris à la malta





1 h
Kotlett på gris med en ny variant på Janssons frestelse





1 h
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Revbensspjäll – favoriten på julbordet





2 h 30 min
Extra god rödbetssallad





45 min
Recept på godaste laxpatén





4 h 45 min
Rödkål – julens klassiska vegorätt





25 min
Tareq Taylor: Så lyckas du med julens klassiker
Färgstark och smakrik rödkålssallad





20 min
Inlagd sill på Pluras vis





15 min
Vit saffranstryffel – godaste receptet





2 h 10 min
Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson
Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön





30 min
Så väljer du rätt ost till julbordet
Hemgjord senap recept – så gör du





20 min
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Årets kock bjuder på en hel julmeny – på EN tallrik
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Julköttbullar på två vis





45 min
Godaste julköttbullarna – så gör du





25 min
Senap och maltsill





15 min
Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor





45 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Godaste saffranspannkakan





45 min
Ris à la malta





1 h
Kotlett på gris med en ny variant på Janssons frestelse





1 h
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Revbensspjäll – favoriten på julbordet





2 h 30 min
Extra god rödbetssallad





45 min
Recept på godaste laxpatén





4 h 45 min
Rödkål – julens klassiska vegorätt





25 min
Tareq Taylor: Så lyckas du med julens klassiker
Färgstark och smakrik rödkålssallad





20 min
Inlagd sill på Pluras vis





15 min
Vit saffranstryffel – godaste receptet





2 h 10 min
Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson
Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön





30 min
Så väljer du rätt ost till julbordet
Hemgjord senap recept – så gör du





20 min