Cheddar, ädelost och brie – välj rätt ost till julmaten

Julost – så väljer du rätt

Publisert:
Julost – en ostbricka passar perfekt till jul.

Julost kan se ut på många olika sätt. Edamerosten med sitt röda skal, ädelosten på pepparkakorna och den klassiska cheddarosten på julbordet. Men det finns så mycket mer vi kan göra med ost till jul. Älskade osts vin- och ostexpert Frida Ewertsson ger sina bästa tips.

Julost

Enligt Frida Ewertsson, vin- och ostexpert på Älskade ost finns det egentligen bara två ostar som är ett måste till jul – ädelost och cheddar. Blåmögelost till pepparkakan är en riktig klassiker, Men vill du imponera på gästerna ska du ta det ett steg längre.

– I stället för den klassiska kombinationen ädelost och pepparkaka kanske man kan våga sig på att göra en cheesecake smaksatt med ädelost och med pepparkaksbotten istället för digestivekex, säger hon. Eller varför inte göra en ädelostkräm som du formar som bollar och sedan rullar i pepparkakssmulor eller hackade tranbär. Fantastiskt gott, säger Frida Ewertsson.

Blåmögelosten passar inte bara till pepparkakor, den är också riktigt god att använda i matlagning.

– Blåmögelost, som till exempel Castello Blue eller Kvibille Ädel, är ju också en ost som gör sig bra i flera olika maträtter, säger Frida Ewertsson. Nu i jultider är det ju gott med en varm och mättande sallad med till exempel stekt brysselkål, valnötter, tranbär och blåmögelost. Eller kanske en pizza med blåmögelost och grönkål. Gör den gärna i miniformat och servera som förrätt.

Frida Ewertsson tycker att julklassikern cheddar passar lika bra på frukostmackan som på ostbrickan, beroende på vilken sort man väljer.

– Personligen föredrar jag en god lagrad cheddar, som Falbygdens cheddar eller Kvibille cheddar 18 månader, på ett grovt fullkornsbröd eller smält på en varm macka som serveras med en kopp rykande het choklad ute i en vinterkall skog. Men cheddar är ju minst lika god att servera i tärningar i en god sallad med dadlar och äpplen eller marinerad och serverad på julbordet.

Till den söta glöggen passar blåmögelosten perfekt. Fruktiga och sötare öl matchar också sältan i osten fint. Föredrar du julmust så välj en lagrad med lite mer vuxen smak. Vin och ost är en klassiker.

– Välj gärna ett vitt druvigt och aromatiskt vin med viss sötma, till exempel ett pinot gris. Det passar generellt bra till de flesta ostar. Eller varför inte ett fruktigt chardonnay med fatkaraktär?

Bland det alkoholfria passar äppelmust, alkoholfritt öl som en ljus IPA till cheddar och en ale i belgisk stil till hårdosten.

Vill du äta efter säsong så ska du passa på att prova ”bergsostarna”. Nu under vintern kan det vara bra att undvika de ostar som har kort lagringstid eftersom djuren inte är ute och betar nu utan utfordras med hö vilket inte ger samma aromer och smaker. Comté och Gruyère har lagrats i ett halvt till ett och ett halvt år. Leta även efter andra ”bergostar” som Appenzeller och Raclette. 

3 ostar till julens ostbricka

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.