Cheddar, ädelost och brie – välj rätt ost till julmaten

Julost – så väljer du rätt

Av: 

Nina Kindbro

Julost – en ostbricka passar perfekt till jul.
Julost – en ostbricka passar perfekt till jul.

Julen 2020

Julost kan se ut på många olika sätt. Edamerosten med sitt röda skal, ädelosten på pepparkakorna och den klassiska cheddarosten på julbordet. Men det finns så mycket mer vi kan göra med ost till jul. Älskade osts vin- och ostexpert Frida Ewertsson ger sina bästa tips.

Julost

Enligt Frida Ewertsson, vin- och ostexpert på Älskade ost finns det egentligen bara två ostar som är ett måste till jul – ädelost och cheddar. Blåmögelost till pepparkakan är en riktig klassiker, Men vill du imponera på gästerna ska du ta det ett steg längre.

– I stället för den klassiska kombinationen ädelost och pepparkaka kanske man kan våga sig på att göra en cheesecake smaksatt med ädelost och med pepparkaksbotten istället för digestivekex, säger hon. Eller varför inte göra en ädelostkräm som du formar som bollar och sedan rullar i pepparkakssmulor eller hackade tranbär. Fantastiskt gott, säger Frida Ewertsson.

Blåmögelosten passar inte bara till pepparkakor, den är också riktigt god att använda i matlagning.

– Blåmögelost, som till exempel Castello Blue eller Kvibille Ädel, är ju också en ost som gör sig bra i flera olika maträtter, säger Frida Ewertsson. Nu i jultider är det ju gott med en varm och mättande sallad med till exempel stekt brysselkål, valnötter, tranbär och blåmögelost. Eller kanske en pizza med blåmögelost och grönkål. Gör den gärna i miniformat och servera som förrätt.

Frida Ewertsson tycker att julklassikern cheddar passar lika bra på frukostmackan som på ostbrickan, beroende på vilken sort man väljer.

– Personligen föredrar jag en god lagrad cheddar, som Falbygdens cheddar eller Kvibille cheddar 18 månader, på ett grovt fullkornsbröd eller smält på en varm macka som serveras med en kopp rykande het choklad ute i en vinterkall skog. Men cheddar är ju minst lika god att servera i tärningar i en god sallad med dadlar och äpplen eller marinerad och serverad på julbordet.

Till den söta glöggen passar blåmögelosten perfekt. Fruktiga och sötare öl matchar också sältan i osten fint. Föredrar du julmust så välj en lagrad med lite mer vuxen smak. Vin och ost är en klassiker.

– Välj gärna ett vitt druvigt och aromatiskt vin med viss sötma, till exempel ett pinot gris. Det passar generellt bra till de flesta ostar. Eller varför inte ett fruktigt chardonnay med fatkaraktär?

Bland det alkoholfria passar äppelmust, alkoholfritt öl som en ljus IPA till cheddar och en ale i belgisk stil till hårdosten.

Vill du äta efter säsong så ska du passa på att prova ”bergsostarna”. Nu under vintern kan det vara bra att undvika de ostar som har kort lagringstid eftersom djuren inte är ute och betar nu utan utfordras med hö vilket inte ger samma aromer och smaker. Comté och Gruyère har lagrats i ett halvt till ett och ett halvt år. Leta även efter andra ”bergostar” som Appenzeller och Raclette. 

3 ostar till julens ostbricka

  • Cheddar, kungen av ostar som tronar på julbordet.
  • Ädelost, perfekt till pepparkakor och vintersallader.
  • Brie. Bjud på brietårta.
Publisert:

LÄS VIDARE

Saftiga lussekatter – här är bästa recepten

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Jul

Recept

Julmat

Glögg

Tillbehör mat

MER OM GODARE

Ostbricka extra allt

Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

Klassiska julbordet – här är allt du behöver

2 h

Läckra recept med mångsidig kål

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Billig mat – 7 recept som räddar januari

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Matprofilen Frida Lund: Så bryner du smör

Får jag inte dessert blir jag arg!

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Allt du behöver veta om det asiatiska köket

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Här är maten som kan frysas

Stjärnkockens attack – mot avokado: ”Det är hål i huvudet”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grytor och kastruller – bra tips till köket

Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott

Så lagar du växtbaserat – och supergott