Pepparkakshus – så lyckas du bäst med bygget

12 tips för att bygga det perfekta pepparkakshuset

Bästa tipsen för att lyckas med pepparkakshusbygget.
Bästa tipsen för att lyckas med pepparkakshusbygget.

Att bygga pepparkakshus med ungarna kan vara väldigt kul – eller en mardröm. Här är 12 tips på hur du lyckas bäst med ditt bygge.

Husgavlar som spricker, skorstenar som bryts av och brännblåsor av lavahett socker. Har du någon gång försökt dig på att bygga ett pepparkakshus så vet du att det kan gå snett, väldigt snett. Här är 10 tips på hus du bäst lyckas med ditt pepparkakshus.

 1. Rita upp bra mallar. För att få ett bra resultat måste du vara noggrann redan från början. Mät och rita upp mallarna på ett smörpapper. Vill du ha stekoll klipper du ut bitarna i kartong och provbygger så ser du om något behöver justeras. Håll det enkelt, det blir svårt ändå.
 2. Fönster på flera sätt. Det kan vara pilligt att skära ut fönster. Känns det för svårt kan du i stället spritsa fönster med kristyr när du dekorerar ditt pepparkakshus.
 3. Se till att pepparkakasdegen är ordentligt ihoparbetad. För lös eller för hård deg är inte bra. Då riskerar den antingen att spricka när du kavlar eller flyta ut när du gräddar.
 4. Dags att skära. Lägg på mallarna och skär försiktigt med vass kniv. Den smarte gör några reservdelar också för säkerhets skull.
 5. Sortera upp bitarna i storleksordning. Det kanske låter självklart men tänk på att lägga småbitarna på en plåt och de stora bitarna på en annan. Annars riskerar de små att bli brända och de stora att blir för lite gräddade. När bitarna kommer ut ur ugnen är de mjuka och då går enkelt att jämna till kanterna med en vass kniv om det behövs. Tänk på att inte lägga bitarna för tätt så du får plats att skära. Det kan vara smart att grädda varje plåt i två omgångar och jämna till kanterna emellan, då kommer passningen bli mycket bättre när du ska montera.
 6. Ta ett djupt andetag. Nu är vi framme vid riskmomentet. Bästa tipset är att ta det riktigt lugnt, här går det inte att stressa. Doppa kanterna som ska monteras ihop i smält socker. Men bestäm först hur de ska sitta så du vet om du ska doppa kanten eller stryka på socker på någon sida i stället. Som sagt, lugn och fin.
 7. Dekorera huset innan du monterar det. Smart va? Det är ju mycket lättare än att försöka spritsa lodrätt. När du sedan monterat ihop huset kan du fylla igen eventuella springor med kristyr och spritsa istappar.
 8. Montera ihop huset på en bricka så att det är lätt att flytta omkring det och du får plats att dekorera med ”snö” och tomtar.
 9. Undvik limpistolen. Visst det är lättare men hur kul är det med ett pepparkakshus som inte går att äta, det är ju halva nöjet.
 10. Förvarar pepparkakshuset torrt så håller det länge. För hög luftfuktighet får det att säcka ihop som ett fuskbygge.
 11. Pudersnö. När du dekorerat klart kan du pudra över lite florsocker med hjälp av en sil så ser det ut som att första snön har fallit över huset.
 12. Inget tålamod? Ja, man får köpa en färdig byggsats om det går åt skogen.
Bra mallar, dekorera innan montering och ja man får köpa färdiga delar om man inte vill eller orkar baka egna.
Bra mallar, dekorera innan montering och ja man får köpa färdiga delar om man inte vill eller orkar baka egna.
Publisert:

LÄS VIDARE