Veganskt godis – det här kan vara julens godaste

Publisert:
Agnes Gällhagen lagar veganskt julgodis.

Det lackar mot jul, en årstid då vi får hänge oss åt soffmys och snarr. Men varför inte prova veganska alternativ i år? ”Pepparkakskolan jag bjuder på här kan vara julens godaste godis”, tipsar matkreatören Agnes Gällhagen.

Godisbordet brukar inte vara anpassat för veganer. Å andra sidan går det att göra smarrigt veganskt julgodis som passar alla. Så varför inte prova, uppmanar matkreatören Agnes Gällhagen.

– Ärligt talat märker jag ingen större skillnad på exempelvis kolan och knäcken, jag tror inte jag skulle klara av att plocka ut de veganska alternativen i ett blindtest, säger Agnes, som bland annat skrivit boken ”Comfort food - från matnojor till ren njutning.”

Å ena sidan älskar Agnes julen och dess mys, samtidigt som hon kan bli stressad över konsumtionshetsen.

Men bäst är kanske tiden som leder fram till jul, decembermyset, när man kan tända en brasa, ha levande ljus, lyssna på mysig musik, sippa glögg, baka julgodis och känna de söta, kryddiga dofterna sprida sig i köket.

Hon är vegetarian sedan tonåren (och äter alltså mjölkprodukter), men började för flera år sedan laborerar även med veganska godisalternativ - inte av nyttighetsskäl, utan för att hon gillar smakerna och utmaningen.

– Jag är ingen godisråtta, men gillar njutningar som mörk choklad och små munsbitar till kaffet. Så jag äter gärna veganskt godis, gjort på dadlar eller liknande, eftersom det inte blir fullt lika sött. Men därmed inte sagt att veganskt är nyttigare, det kan vara precis lika fett och sockrigt om man vill.

Är det något särskilt man ska tänka på när man lagar veganskt?

– Ja, det kan vara lite andra koktider när man ersätter grädde och smör med andra alternativ. Och det går inte att byta ut sojagrädde mot vilken vegansk grädde som helst, exempelvis havregrädde fungerar inte när man kokar kola.

Agnes säger att i hennes familj har de alltid favoriserat godis framför efterrätter. Fast det är inte främst på julafton snasket går åt, utan dagarna innan, när det pysslas, och i mellandagarna. Ja, då är det härligt att kunna springa och nalla av sötsakerna.

– När man ligger där på soffan med sin julklappsbok eller kollar på serier, går ut en promenad och sedan tillbaka till soffan och godiset igen.

Hemmagjort julgodis är också en fin present. Lägg kolorna i en vacker burk och knyt på ett fint snöre.

Hon vill också tipsa om att även om de här recepten är anpassade till jul, med sin pepparkaksdoft och romsmak, så passar de utmärkt året runt.

– Jag är en tjej som behöver snacks, fort, när blodsockret sjunker. Det här små godsakerna passar lika bra till tre-kaffet som när du vill ha en liten godsak efter middagen, säger Agnes.

Veganskt godis – det här kan vara julens godaste

Agnes Gällhagen.

  • Ålder: 31.
  • Familj: Sambo och hund.
  • Bor: Piteå.
  • Gör: Matkreatör och yogalärare.
  • Aktuell med: Boken ”Comfort food - från matnojor till ren njutning” samt bloggen cashew-kitchen.com

6 knep till godis-bakaren

  • Röj i röran. Börja med att plocka undan i köket, så att spis och bänkar är redo för alla bunkar, plåtar och fat du behöver plats för.
  • Bunkra det du behöver. Läs noga igenom ingredienslistan, och se till att du har allt hemma innan du påbörjar baket. Du vill inte stå där när kolan nästan är färdigkokad och inse att smaksättningen fattas.
  • Smält choklad försiktigt. Att smälta choklad är en konst. Jag har några centimeter vatten i botten av en kastrull och hänger sedan över en skål (som då inte hänger i själva vattnet).
    Vässa kniven, så att du får snygga snitt när du ska skära upp kolor och godisbitar. Har du varken knivslip eller brynstål hemma kan du vända på en vanlig mattallrik och slipa kniven mot den keramiska ringen. Ungefär fyra gånger på varje sida av eggen. Pass upp, för sedan är kniven vass!
  • Välj bakplåtspapper istället för smörgåspapper. Saker fastnar lättare på det senare alternativet.
  • Snygga till snarret. Toppingen är den ultimata finishen på godiset. Och tänk vidare än det traditionella flingsaltet. Du kan strössla över exempelvis frystorkade hallon, kakaonibs eller hackade nötter. Det blir visuellt vackert och ger spännande texturer.


5 veganska varor som är bra att ha i skafferiet

  1. Mörk choklad. 70-procentig choklad av god kvalitet brukar nästan alltid vara vegansk.
  2. Kallpressad kokosolja. Går att använda i stället för smör, eller för att få ihop raw-bollar.
  3. Mandel- eller nötsmör. Binder ihop fint när man gör tryfflar eller liknande. Ger god nötig smak.
  4. Mandelmjöl. Jag använder ofta det i stället för mjöl eller havregryn.
  5. Dadlar. Den söta basen i många vegan-godis recept. Är du allergisk mot dadlar går det självklart lika bra att använda sirap eller socker.