Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Dekorera tårtan med queneller och kupoler.
Foto: Helén Pe
Dekorera tårtan med queneller och kupoler.

Moussetårta går bra att baka i förväg och baka gärna brownien ytterligare en dag tidigare så att du kan montera ihop din tårta utan stress. Recept ur boken Tårtor av Cecilia Hagerling Larsson.

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Till tårtan behövs:

  • 1 browniebotten

  • 1 sats chokladmousse

  • 1 sats hallonmousse

  • rostade och grovt hackade pekannötter

  • mjölkchokladganache

  • dulce de leche (finns att köpa på burk)

  • vaniljsmulor

  • oxalis

Vaniljsmulor:

  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)

  • 50 g kallt smör

  • 45 g strösocker (½ dl)

  • 1 krm salt

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 msk kallt vatten

  • ½ tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
3. Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.

Chokladganach:

Ca 3 dl
Tid: 15 minuter

  • 225 g mjölkchoklad, 40%

  • 1 ½ dl vispgrädde

  • 25 g honung (drygt 1 msk)

  • 15 g rumsvarmt smör (1 msk)

  • 1 ½ krm salt

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder.
3. Rör om tills det är en homogen blandning. Tillsätt smör, salt och ev smaksättning. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
4. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft.
5. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den svalnat och stabiliserat sig, det tar några timmar. Är det sommar och varmt kan ganachen behöva stå över natten i rumstemperatur för att få en sprits- och bredbar konsistens.

Tips!

Testa at t röra ner 1 msk varmt vatten i ganachen om den skär sig – då kan den gå ihop igen men bli lite lösare.

Foto: Helén Pe
Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Browniebotten:

  • Springform, 18–20 cm i diameter

  • 160 g smör

  • 180 g ljust muscovadosocker (3 dl löst packat)

  • 1 ½ tsk snabbkaffepulver

  • 70 g kakao (1 ½ dl)

  • 1 ½ tsk vaniljsocker

  • 140 g ägg (3 små ägg)

  • 60 g vetemjöl (1 dl)

  • ½ tsk bakpulver

  • 1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på formen, se s 30, och smöra ev kanterna.
2. Smält smöret med muscovadosockret i en medelstor kastrull på medelhög värme. När smöret är smält blandar du i kaffepulver, kakao och vaniljsocker.
3. Rör i äggen ett i taget, följt av mjöl och bakpulver. Blanda och tillsätt saltet.
4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter.
5. Låt svalna och skär ev längs med kanten innan du tar loss bottnen från formen.

Chockladmousse:

  • 2 ¼ dl vispgrädde

  • 65 g strösocker (¾ dl)

  • drygt 1 msk vatten (20 g)

  • 45 g ägg (1 st)

  • 40 g äggulor (3–4 st)

  • 160 g mörk choklad, 70 %

1. Vispa grädden lätt i en bunke och ställ kallt.
2. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen tjockna tills den når 82 grader.
3. Vispa blandningen fluffig och sval med assistenten.
4. Hacka chokladen och smält i en bunke över vattenbadet tills den är ca 55 grader varm.
5. När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt vänder du först ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner äggvisp och grädde växelvis i chokladblandningen. Vänd försiktigt runt med slickepott tills allt är blandat.
6. Gör ev queneller och frys in.

Hallonmousse:

  • 2 gelatinblad

  • 1 ¾ dl vispgrädde

  • 175 g hallonpuré

  • 30 g äggvita (1 st)

  • 70 g strösocker (¾ dl)

  • 1 tsk pressad citron

  • ½ krm salt

1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
2. Vispa grädden lätt och ställ i kylen.
3. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills de smält. Blanda med resten av purén.
4. Vispa samman äggvita, socker och citronsaft i en helt ren rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen
tills den blivit 55–60 grader.
5. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig
och sval maräng.
6. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt.
7. Gjut ev kupoler och frys in.

Montering:

1. Se till att bottnen är sval när du gör chokladmoussen.
2. Placera brownien i en justerbar tårtring och spänn fast tårtplast på insidan.
3. Strö över pekannötter. Häll på ett lager chokladmousse och låt stelna i frys eller kyl.
4. Gör hallonmoussen och fyll på med ett lager i formen. Frys hela tårtan så du sedan smidigt kan dra loss tårtplasten.
5. Låt tina i kylen på ett fat.
6. Om du gjutit queneller och kupoler vränger du dem ur formarna medan de är djupfrysta. Placera dem på tårtans topp och spritsa sedan på ganache och dulce de leche.
7. Låt moussekupolerna tina, strö över vaniljsmulor och vacker oxalis.

Foto: Helén Pe
Jordgubbstårta med färskostmousse
Foto: Helén Pe
Mormor Margits midsommartårta
Publicerad: