Så får du tomaterna att smaka mer
Ha aldrig tomaterna i kylen, kalla tomater smakar ingenting.
Lägg tomaterna i en skål i ett soligt fönster i stället.
Det säger kocken Frida Nilsson i programserien ”Det nynordiska köket” och fortsätter:
– Dofta alltid på tomaterna när du handlar. Doftar de ingenting kommer de heller inte smaka någonting.
I det här avsnittet bjuder Frida på två härliga rätter med närodlade och solmogna tomater.
Rimmad torsk, tomatvinägrett, kräftkryddor och dill
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Rimmad torsk
- 280 g torskrygg,
- 2 msk salt
- 1 msk socker
Brynt smör
- 50 g smör
Kräft-kryddor
- 1 msk kummin, hel
- 1 msk fänkålsfrö, hel
- 1 msk dillfrö, hel
Tomatvinägrett
- 18 st cocktailtomater på kvist
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 msk olivolja Extra Virgin
- 1 krm salt
- 1 nypa socker
- svartpeppar från kvarn
Garnityr
- 4 kvistar dill
Gör så här:
Rimmad torsk:
- Skär torsken i tunna sashimi skivor med en vass kniv.
- Blanda samman salt och socker.
- Lägg torsk skivorna på plåt och strö över salt blandningen.
- Låt marinera i rumstemperatur i ca 15 minuter.
Tomatvinägrett:
- Lägg tomaterna i handen och krossa sönder dem ovanför en bunke.
- Smaksätt tomatjuicen med vinäger, olivolja, salt, socker, och svartpeppar.
Kräft-kryddor:
- Mixa alla de torra kryddorna i en kryddmixer, har du ingen kryddmixer går det lika bra att mortla i en mortel.
Brynt smör:
- Lägg smöret i en kastrull och sätt på en medelhög värme, vispa med jämna mellanrum under tiden smöret brynes. Smöret är klart när det doftar rostade nötter och är gyllene i färgen.
Servering:
- Placera ut torsk skivorna på tallrikarna.
- Slå över tomat vinägretten så den blir jämt fördelad.
- Slå över det heta och ny brynta smöret.
- Strö över kräftkryddorna.
- Garnera med rikligt med dill.
Inlagd grön tomat, korianderfrö, sotad purjolök och bläckfisk
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Bläckfisk
- 1 st svensk bläckfisk
- 2 msk olivolja extra virgin
- 1 krm ättika
- salt
Inlagd grön tomat
- 2 st gröna tomater
- 0,5 dl ättika
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
Stekt tomatmajonnäs
- 2 st gröna tomater + kantbitar från de inlagda tomaterna
- 2 msk korianderfrö
- 1 tsk dijonsenap
- 3 st äggula
- 3 dl matolja
- 2 tsk ättika
- salt
- svartpeppar från kvarn
Sotad purjolök
- 1 st purjolök, den gröna blasten
- 1 tsk matolja
- salt
Garnityr
- 10 g koriander skott (eller vanlig koriander)
Gör så här:
Inlagd tomat:
- Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna.
- Skär den gröna tomaten på mandolin, alternativt så tunt du kan med kniv. Spara ändbitar till majonnäsen.
- Lägg tomaten i ättikslagen, plasta och låt ligga och dra i minst 30 minuter. Går fint att förbereda dagen innan och förvara i kyl.
Stekt tomatmajonnäs:
- Grov skär tomaterna.
- Sätt en stekpanna på medelvarm värme, slå i två matskedar matolja. Släng i tomaterna och stek gyllene.
- Tillsätt koriander fröna den sista minuten i stekpannan, så de inte blir brända.
- Slå tomaterna i en mixerkanna.
- Slå i ättika, senap, salt, peppar och äggulor i mixerkannan, mixa slät.
- Börja försiktigt droppa i matoljan samtidigt som mixern är igång.
- Smaka av.
Sota purjolök:
- Lägg purjolök blasten på grillen alternativt i en het stekpanna med lite olja.
- Låt få ordentligt med färg och bli mjuk, salta.
Bläckfisk:
- Sätt på dig handskar och ta fram en plastskärbräda.
- Dra ur bläckfiskens inkråm och ryggskena.
- Ta av vingarna från kroppen.
- Gör ett snitt i kroppen och öppna upp bläckfisken.
- Skrapa bläckfisken ren från bläck och hinner, ju noggrannare du är desto mörare bläckfisk. Gör samma sak med vingarna.
- Strimla bläckfisken i tagliatelle tjocka strimlor.
- Sätt på en stekpanna på hög temperatur, slå i oljan och sedan bläckfisken.
- Stekningen tar ca 1 minut, se till så alla ytor på bläckfisken steks.
- Smaka upp med lite ättika och salt.
Servering:
- Lägg majonnäsen i botten på tallriken.
- Fördela bläckfisken jämt över majonnäsen.
- Placera ut de inlagda tomaterna så man får lite i varje tugga.
- Toppa med purjolöken och koriandern.