Cupcakes med citron, hallon och vit choklad

Av: 

Aftonbladet

Godare

Ta chansen och gör fikat lite roligare.
I det här avsnittet av programserien ”Festligare fika” bjuder Andréa Brändström på cupcakes med supergod marängsmörkräm.

– När du vispar krämen och har klickat i det rumstempererade smöret kan det se ut som om det skurit sig, men fortsätt bara vispa länge, så går krämen ihop sig, tipsar hon.

Andrea visar också hur hon steg för steg spritsar och dekorerar cupcakes med de allra finaste rosorna.

Cupcakes med citron, hallon & vit choklad

Antal: Ca 18 st

Ingredienser

  • 360 g vetemjöl (6 dl)
  • 270 g strösocker (3 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 225 g mjölk (2 ¼ dl)
  • 120 g solrosolja (eller annan neutral olja)
  • 125 g hett vatten (1 ¼ dl)
  • 1-2 ekologiska citroner, skalet av
  • 200 g färska eller frysta hallon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan. Tillsätt vätskan i de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Vispa i det heta vattnet och riv sedan i citronskalet och blanda väl.
  3. Lägg frysta hallon i botten av muffinsformen och fyll sedan med smet (använd gärna en muffinsplåt), ca ½ dl i varje form.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka så att de är torra.
  5. Låt svalna på galler.

Marängsmörkräm med vit choklad

Ingredienser:

  • 150 g äggvita
  • 200 g strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 400 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då 1 nypa salt!)
  • 200 g vit choklad

Gör så här:

  1. Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikro.
  2. Vispa lätt ihop äggvita, socker, vaniljsocker och salt i en ren bunke (gärna rostfri) och värm över vattenbad till 60-65 grader. Rör om då och då.
  3. Vispa upp den varma smeten tills den har svalnat och blivit en fast och blank maräng, ca 10 minuter. Klicka sedan i smöret, lite i taget, under långsam vispning och fortsätt vispa till en len och jämn kräm. Tillsätt den avsvalnade chokladen under långsam vispning, du kan byta och använda en vinge om du har, och vispa tills det blir en jämn kräm.
  4. Fyll krämen i en spritspåse med valfri tyll och spritsa på muffinsen.

Tips!

  • Byt ut hallonen mot blåbär, jordgubbar eller andra bär för lite omväxling.
  • För gluten- och laktosfritt alternativ: Byt ut mjölet mot glutenfri mix och byt ut mjölk och smör mot laktosfria alternativ.
Cupcakes med citron, hallon och vit choklad.

Se hela programserien ”Festliga fika” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Siffertårta – så gör du steg för steg

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Bakning

Andréa Brändström – bakkreatör

MER OM GODARE

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Härliga sommarsmaker

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Så blir färskpotatis ännu godare

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Så får du tomaterna att smaka mer

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Så fixar du snabbaste superfikan

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Vilda växter som går att äta

Får jag inte dessert blir jag arg!

Allt du behöver veta om Nordamerikansk mat

Rabarber passar både till sött och salt

Grilla gurka och få fram nya smaker

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen