Middagstips för bästa dejten – garanterat gott

Av: 

Aftonbladet

Godare

Vill du bjuda på förförande god mat?
I programserien ”Garanterat gott” får du tips av kockparet Mattias Larsson, fredagskocken och Cecilia H Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare.

Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel kärleksmeny som alltid gör succé.

  • Chips med löjromsdipp.
  • Pasta a la crema med räkor.
  • Jordgubbar med kardemummakräm.

Chips med löjromsdipp

Härligt snacks att börja med på dejten: Chips med löjromsdipp.
  • Antal: 2 personer
  • Tillagningstid: 8 minuter

Ingredienser:

  • 50 g salta goda chips

Löjromsdipp:

  • 50 g löjrom, alternativt annan rom
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk finstrimlad gräslök
  • salt

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
  2. Servera chipsen till dippen.
Till shoppen
Pasta a la crema – förförande gott.

Pasta a la crema med räkor, fänkål, färsk vitkål och salladslök

  • Antal: 2 portioner 
  • Tid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 350 g torkad pasta
  • 400 g skalade räkor
  • 150 g fänkål
  • 150 g färsk vitkål, alternativt spetskål
  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt, olivolja och dill

Gör så här:

  1. Koka pastan al dente, enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Finstrimla fänkål och vitkål och skär salladslöken i 2-3 centimeters bitar. Fräs vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor stekpanna. Häll på grädden och koka ca 5 minuter.
  4. Tillsätt pastan och låt det småkoka i ca 1 minut. Tillsätt kålen och salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
  5. Vänd sist ner räkorna och smaka av med salt.
  6. Servera pastan i stora djupa tallrikar och plocka över små dillkvistar.
Jordgubbsdessert

Jordgubbar med kardemummakräm och vaniljsmulor

  • Antal: 2 portioner 
  • Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 300 g jordgubbar
  • 1 lime, zest
  • 0,5-1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Noppa jordgubbarna och skär dem i kvartar.
  2. Riv av limezesten i en skål och blanda med strösockret.

Vaniljssmulor

  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 50 g kallt smör
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  • Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.

Smetanakräm

  • 1 burk smetena (2 dl)
  • 0,5-1 dl florsocker efter smak
  • 1,5 tsk mortlad hel kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa upp smetanan med alla ingredienserna till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse, förslagsvis med en rund tyll.
  2. Montering: Spritsa ner lite av krämen i bottnen på två glas. Smula över vaniljsmulor och bygg på med jordgubbarna. Strö över lite limesocker och upprepa varje lager en gång till.
Cecilia Hagerling Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare och Mattias Larsson, fredagskocken.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Cecilia H Larsson – bakbloggare

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Kockparet: Mat är ju kärlek

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Härliga sommarsmaker

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Grilla gurka och få fram nya smaker

Rabarber passar både till sött och salt

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Så blir färskpotatis ännu godare

Så får du tomaterna att smaka mer

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Goda maten för heta sommardagar

1 h 10 min

Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning

Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt

40 min

Hummus på gula ärtor med valnötter och korv

1 h 45 min

Nya, goda köttfärssåsen

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis