Kärleksmeny för bästa dejten – garanterat gott

Publisert:

Vill du bjuda på förförande god mat?
I programserien ”Garanterat gott” får du tips av kockparet Mattias Larsson, fredagskocken och Cecilia H Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare.

Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel kärleksmeny som alltid gör succé.

  • Chips med löjromsdipp.
  • Pasta a la crema med räkor.
  • Jordgubbar med kardemummakräm.

Chips med löjromsdipp

Härligt snacks att börja med på dejten:  Chips med löjromsdipp.
  • Antal: 2 personer
  • Tillagningstid: 8 minuter

Ingredienser:

  • 50 g salta goda chips

Löjromsdipp:

  • 50 g löjrom, alternativt annan rom
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk finstrimlad gräslök
  • salt

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
  2. Servera chipsen till dippen.
Pasta a la crema – förförande gott.

Pasta a la crema med räkor, fänkål, färsk vitkål och salladslök

  • Antal: 2 portioner 
  • Tid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 350 g torkad pasta
  • 400 g skalade räkor
  • 150 g fänkål
  • 150 g färsk vitkål, alternativt spetskål
  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt, olivolja och dill

Gör så här:

  1. Koka pastan al dente, enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Finstrimla fänkål och vitkål och skär salladslöken i 2-3 centimeters bitar. Fräs vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor stekpanna. Häll på grädden och koka ca 5 minuter.
  4. Tillsätt pastan och låt det småkoka i ca 1 minut. Tillsätt kålen och salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
  5. Vänd sist ner räkorna och smaka av med salt.
  6. Servera pastan i stora djupa tallrikar och plocka över små dillkvistar.
Jordgubbsdessert

Jordgubbar med kardemummakräm och vaniljsmulor

  • Antal: 2 portioner 
  • Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 300 g jordgubbar
  • 1 lime, zest
  • 0,5-1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Noppa jordgubbarna och skär dem i kvartar.
  2. Riv av limezesten i en skål och blanda med strösockret.

Vaniljssmulor

  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 50 g kallt smör
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  • Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.

Smetanakräm

  • 1 burk smetena (2 dl)
  • 0,5-1 dl florsocker efter smak
  • 1,5 tsk mortlad hel kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa upp smetanan med alla ingredienserna till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse, förslagsvis med en rund tyll.
  2. Montering: Spritsa ner lite av krämen i bottnen på två glas. Smula över vaniljsmulor och bygg på med jordgubbarna. Strö över lite limesocker och upprepa varje lager en gång till.
Mattias Larsson

Mattias Larsson

Mat ska vara gott, inte svårt. Det är mottot när Mattias Larsson står i köket. Han är kock, måltidsinspiratör och har författat en rad kokböcker. I programmet ”Godare knackar på” bjuder han på härliga middagsmenyer.

Visa 59 recept