Baka lyxpizza hemma

Av: 

Clara Öhrn

Middagstips

Den ultimata mysmaten - hembakad pizza!
Glöm Capricciosa, Calzone och Hawaii.
Här är recepten med oväntade smaker som gör pizzan till en riktig lyxmiddag.

Att laga pizza hemma är både kul och gott. Men det finns massor av alternativ till den traditionella capricciosan. På restaurang 18 89 Fast Fine Pizza, som ligger i Moodgallerian i Stockholm, serveras annorlunda pizzor i en miljö som för tankarna till New York eller London. Här finns pizzor med inspiration hela vägen från Skandinavien till Nordafrika. Nu bjuder de på sina bästa tips och tricks på hur du får till deras lyxiga pizzor hemma.

Bara fantasin sätter gränser

Du kan toppa din pizza med i princip vad du vill när du bakar hemma, det är bara fantasin som sätter gränser. För att få ett lyckat resultat bör du dock vara försiktig med att ha på för mycket topping och se till att fördela fyllningen jämnt över hela pizzan för att den ska bli riktigt god. Att ha en så varm ugn som möjligt är också viktigt.

– Ett tips är att köpa en pizzasten som du förvärmer innan du sätter in pizzan i ugnen, då börjar den gräddas direkt och du får en krispig och god botten, säger Carl Stadler, driftchef på 18 89 Fast Fine Pizza, som sedan idén till restaurangen kom till har ätit flera pizzor om dagen och blivit en riktig expert på pizza.

Våga ta ut svängarna

Ta din pizza till en ny nivå och satsa på fina råvaror med mycket smak. Genom att smaksätta tomatsåsen lite extra, tillsätta krisp på slutet och använda färska örter får du en pizza som är lika god som i Neapel.

– Vi har friterad palsternacka på några av våra pizzor, om du ska göra en hemma kan du köpa vanliga rotfruktschips i affären och dekorera pizzan med, när den är färdiggräddad. Det tillför något extra, säger Carl.

Gör egen pizzasallad

För att få till en extra lyxig känsla är det trevligt att dricka ett gott italienskt vin till. Ju mer smak du har på ingredienserna desto kraftigare vin bör du servera till. Att göra egen pizzasallad är också ett roligt sätt imponera på middagsgästerna.

– Det är lätt att göra hemma, egentligen kan man ha i allt möjligt som man har i kylen. I vår pizzasallad har vi bland annat rödkål, morötter i olika färger och en vinägrett med citronzest och mynta.

Tips!

Fior-di-latte är en mozzarella som är fastare i konsistensen som passar utmärkt till pizza. Det finns att köpa i saluhallar och välsorterade matbutiker. Om du använder vanlig mozzarella är det bra att låta den rinna av en stund innan du lägger den på pizzan.

Recept från 18 89 Fast Fine Pizza

  • Beetroot Chèvre

En härlig pizza med chèvre, getost och balsamicoreduktion

Med pesto, broccolini och ätbara blommor

Skandinaviska smaker - rökt renkött, västerbottensost och lingon

Parmaskinka, dadelkräm och pistaschnötter

Göra egen deg? Vi har recepten:

Publisert:

LÄS VIDARE

Middagstips: Pasta med hemgjord pesto

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Italiensk mat

Huvudrätter

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Hemgjord pizza – våra favoritrecept

Lax i ugn med rotfrukter

30 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Fyra fräscha sommarsallader