Tareq Taylor – hela middagen på en plåt

Recept – enkla och snabba middagar till vardag och fest

Uppdaterad 2021-04-20 | Publicerad 2018-12-14

Laga mat i ugn – Tareq Taylor tipsar.

Laxspett med teriyaki, löjromspizza och nachotallrik. Efterfrågan på enkla och goda recept fick kocken Tareq Taylor att skapa kokboken Mat på en plåt.
– Det går egentligen inte snabbare men maten sköter sig själv i ugnen och du får tid för annat, säger Tareq Taylor.

Lax på spett × 3 med picklade grönsaker

”Teriyakilaxen blir extra god om du blandar de picklade böngroddarna med lite wakame-alger. Vill du göra det ännu enklare, ugnsbaka då en hel laxsida med skinnet kvar, kryddad med någon av smaksättningarna.”

Lax i ugn: Lax på spett × 3 med picklade grönsaker.

Fylld falukorv – enkla vardagsrätten med nya smaker

”På bilden ser du båda smaksättningarna fyllda i varsin korvhalva, men självklart går det bra att bara göra en av dem. Familjens nya favoriträtt?”

Fylld falukorv i ugn på två sätt.

Pizza bianco med löjrom

”Pizza med löjrom är lyx, lyx, lyx! Man tänker sällan på att servera champagne till pizza, men här passar det verkligen perfekt med ett glas bubbel!”

Pizza bianco med löjrom.

Nachos med ost, avokado och majs

”Inget annat än rent fredagsmys – och hur gott som helst! Tro för allt i världen inte att det blir något över.”

Nachos med ost, avokado och majs.

Helbakad rotselleri med vitlökssmör

”Bli inte förskräckt över färgen på smöret – jag lovar att det är supergott! Fermenterad vitlök, eller black garlic, hittar du i välsorterade livsmedelsaffärer. Vitlöken ger inte bara färg åt smöret, utan också en smak av balsamvinäger.”

Helbakad rotselleri med vitlökssmör.

Tareq Taylor, kock, programledare och kokboksförfattare. Aktuell med kokboken Allt på en plåt.

  • Hur kom du på idén att göra en kokbok med all mat på en plåt?

Jag fick så många förfrågningar om enkel och snabb matlagning. Många föräldrar frågade efter en kokbok att ge till barnen som flyttat hemifrån så att de skulle kunna laga egen mat och äta ordentligt.

  • Vad är det som är så bra med allt på en plåt?

– Det är egentligen inte att maten blir klar snabbare. Man förbereder och preparerar maten och sedan upp på plåten och in i ugnen. Och då sköter den sig ju själv. Du får tid för annat medan maten blir färdig. Ugnen är dessutom väldigt förlåtande. Den befriar oss också från kunskapskravet. Råkar du köra maten tio minuter extra i ugnen så gör det oftast inte så mycket. Grönsakerna skrumpnar ihop lite mer men smaken blir lika bra, om inte bättre. Och det blir väldigt mycket mindre disk!

  • Du säger att man får äta allt bara man lagar det själv?

–Jag tänker på min kropp och på min hälsa. Det vi äter påverkar oss så otroligt mycket. När jag reser mycket så märker jag att jag mår sämre av den mat jag äter då. För några år sedan blev jag sjuk och fick värk i kroppen, mina händer krampade på nätterna och jag fick svårt att greppa redskapen i köket. Jag fick medicin mot artros, men den hjälpte inte.

Jag lade om kosten med tre enkla ord; Gör det själv. Jag har provat många dieter men klarar aldrig av att hålla kvar dem. Som kock är det också svårt att inte äta till exempel kolhydrater. Så jag valde att laga allt själv som jag åt. Kunde jag inte det så gick jag på restauranger där maten var tillagad på ett bra sätt. Efter sex veckor var all värk borta. Energin var tillbaka och jag var inte helt slut klockan nio på kvällen. Jag gjorde ett test och åt snabbmat och sämre mat under två veckor igen och då var värken tillbaka.

Men om man använder de tre små orden ”Gör det själv” och tillåter sig själv att äta allt så blir det bra av sig självt. Ska du äta godis, ja då får du tillverka det själv och då blir det automatiskt att du äter det mer sällan men njutningen blir desto större

Det är min mission att få folk att förstå att lösningen inte är en diet utan ett sunt förhållningssätt till maten och var den kommer i från. Och om man applicerar det på att göra allt själv så blir det desto godare. Det är ett annat sätt att betrakta sitt energiintag på. Man ska kunna unna sig lyxen, då njuter man desto mer. Har man den grundplattform så kan man passa på att synda, det är bara bra. Renlevnad är bara kontraproduktivt.

  • Vad syndar du helst med?

– Jag älskar bakverk! Budapestrulle, mariabullar, napoleonbakelser, prinsesstårta och kokosbollar. Jag älskar kokosbollar. Snart kommer semlorna, jag brukar gå upp 3–4 kilo under semmelperioden, men det är det värt.

  • Vad lagar du helst om du kommer hem sent efter jobbet?

Omelett. Absolut omelett. Ägg är en riktigt speedy-Gonzales-rätt. Jag gör en kylskåpsrensning och fyller den med det jag hittar. Salami, lö, vitlök, örter, det beror på vad som finns hemma. Men det är perfekt att använda resterna i omeletten.

  • Vad har du på gång nu?

– Jag har precis startat upp en online restaurang för privatpersoner, Maten e klar, främst äldre som är beroende av mat utifrån, men även barnfamiljer som inte hinner med matlagningen. Vi lagar färsk mat från grunden varje dag. Det ska inte finnas några hel- eller halvfabrikat och vi gör till och med buljonger och fonder själva. Vi har fått en leverantör att leverera rimmat fläsk utan nitrit. Går det bra hoppas vi kunna etablera oss över hela landet.

  • Blir det någon fortsättning på ”Trädgårdstider”?

– Oh ja, inspelad och klar. Det är en ny plats inte så långt från den gamla. Helt orörd.

  • Ser du några trender inom matlagning just nu?

– Nej, faktiskt inte. Jag önskar att vi får lite mer trender i matbutikerna där de lagar rätter av de varor där datumet håller på att gå ut till exempel. En progressiv prissättning och ett tydligt cirkulärt tänk för att minska matsvinnet.

  • Vad tror du om insektsmaten?

– Jag tror inte på insektsmaten. Möjligen om man kan omvandla proteinet till andra produkter som t ex korv. Men hur skulle man marknadsföra det, innehåller 64 procent insekter? Gemene man har nog lite svårt för det. Det skulle nog fungera bättre om man kanske gjorde djurfoder.

Recept ur Tareq Taylors nya kokbok ”Mat på en plåt”.