Grönkål – smarta fakta om trendiga grönsaken

Grönkål är både nyttigt och gott.
Grönkål är både nyttigt och gott.

Grönkål är inte bara snyggt och gott det är en riktig supergrönsak proppade med nyttigheter. Och trenden är tydlig, grönkål är mer populärt än någonsin.

Grönkål är inte bara ett snyggt pynt till julrätterna. Den härligt krulliga kålen är ett mångsidigt alternativ som passar lika bra i en smoothie som i salladen eller peston.

5 nyttiga fakta om grönkål

Rik på vitaminer

100 gram grönkål innehåller hela 160 procent av det rekommenderade dagsintaget av c-vitmain. Grönkål innehåller också en hel del järn och vitaminerna A och E.

Grönkål kan motverkar grå starr

Ät grönkål om du är rädd om synen. Enligt en studie från University of Maryland Medical Center innehåller grönkål både lutein och zeaxantin som kan skydda dina ögon mot grå starr.

Fullproppat med kalcium

Många laktosintoleranta har svårt att hitta källor till kalcium, då är den kalciumrika grönkålen ett bra alternativ. Enligt en studie från The American Journal of Clinical Nutrition innehåller grönkål till och med mer kalcium än vad mjölk gör.

En av de nyttigaste grönsakerna

Grönkål är supernyttigt och innehåller bara 50 kalorier per 100 gram, men tacka vare alla fiber och protein får den dig att känna dig mätt.

Bra källa för omega-3

Du kanske trodde att omega-3 bara finns i feta fiskar som lax och makrill? Förutom alla andra nyttigheter så innehåller kål dessutom ALA som i kroppen kan omvandlas till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.

5 goda recept med grönkål

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

I boken Vego i världsklass, av Gustav Johansson, hittar vi det här goda receptet med grönkål och tempeh.

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm.
Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm.

Grönkålssoppa

En grönkålssoppa är perfekt att laga efter en frusen vinterpromenad eller som ett nyttigt middagsalternativ när det behövs en extra vitamininjektion. Här är ett enkelt recept där den fina grönkålssmaken får sällskap av både muskot och vitlök. Det går lika bra att använda fryst som färsk grönkål.

Grönkålssoppa, värmande, nyttigt och gott.
Grönkålssoppa, värmande, nyttigt och gott.

Grönkålschips – nyttiga och goda

Lövtunna och superfrasiga blir grönkålen om du rostar den i ugnen med olivolja och flingsalt. Chipsen blir ett perfekt och nyttigt drinktilltugg eller bara som ett enkelt snacks när suget kommer. Riv i småbitar men låt gärna några bitar vara lite större också, de riktigt smälter i munnen.

Grönkålschips
Grönkålschips

Smoothie med grönkål och ingefära

Grönkål kanske inte är det första man tänker på när det ska mixas smoothies men det är både nyttigt och gott. För att inte tala om den läckert gröna färgen. Den lite bitska ingefäran ger en extra skjuts till smaklökarna, aprikospurén ger sötman och avokadon krämigheten.

Smoothie med grönkål och ingefära.
Smoothie med grönkål och ingefära.

Gör en sallad med trendiga grönkålen

Har du grönkål hemma är det enkelt att sno ihop en läcker lunch. Stek den i lite olja, salta och peppra eller som här tillsammans med rödkål och schalottenlök. Soja och sesamfrön ger en läcker asiatisk touch till salladen. Vill du ha något mer matigt passar bulgur eller cous cous bra till.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN