Matsmarta onsdag

presenteras av

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: ”Otroligt”

Fem goda recept – så tillagar du grönkålen

Publicerad:
Uppdaterad:
Mikael Jidenholm odlar hundratals ton grönkål.
Foto: Privat.
Mikael Jidenholm odlar hundratals ton grönkål.

MAT & DRYCK

När julborden ställdes in stod Mikael Jidenholm med 150 ton osåld grönkål.

Det blev startskottet för en hel grönkålsrörelse.

– Det är helt otroligt. Folk hör av sig från Jokkmokk och vill ha leverans, säger han.

På en gård i halländska Ugglarp odlar Mikael Jidenholm hundratals ton grönkål. Vintertid brukar han sälja kålen till olika koncerner och restauranger som serverar julbord.

– Det är vår allra mest aktiva period, redan i januari börjar vi planera inför julbordet och bestämmer hur många grönkålsplantor vi ska lägga, säger Mikael Jidenholm.

Men vintern 2020 blev inte alls som man trott i januari. Pandemin tog ett grepp om världen och det slutade med att Mikael stod med 150 ton grönkål som såg ut att gå om intet.

– Vi hade hopp ända fram till november, men när de senaste restriktionerna kom tvingades julborden ställa in. Det blev tvärtsopp för vår försäljning, säger han.

Då fick Mikael en snilleblixt. När han gjorde ett upprop på sociala medier för att ”rädda grönkålen” – blev gensvaret enormt. Kommentarerna strömmade in under inlägget. ”När kan man handla”, ”Hur får jag tag på grönkålen?”, ”Kan man beställa till Stockholm?”

– Det tog fart direkt, från första dagen fick jag otrolig respons från hela Sverige. Alla ville hjälpa till, säger han.

”Hör av sig från Jokkmokk”

Nu – en dryg vecka senare – sitter han fortfarande flera timmar om dagen och svarar på frågorna som ramlat in. Enligt Mikael åker folk 15 mil för att handla i hans gårdsbutik. Vissa ringer från Orsa, andra hörde av sig från Jokkmokk och vill ha en leverans.

  • Varför tror du att det engagerat så mycket?

– Jag tror att det är en grönsak som är på uppgång, den har legat och bubblat några år men nu börjar den bli riktigt populär, säger han.

Mikael tror även att pandemin har påverkat hur folk ser på närodlat och lokalt.

– Det är en otrolig skillnad, man börjar värna om det inhemska. Det här sätter fingret på något som är på väg att hända, det är en väldigt positiv historia egentligen, om hur människor sluter upp och hjälps åt i kristider.

Recept på grönkål

Under inläggen som Mikael lagt upp i sociala medier har många även börjat dela recept och tips på hur man kan tillaga grönkålen. Olika pajer med ädelost eller pumpa, hur man fermenterar eller syrar grönkålen. Steker, rostar, stuvar eller fräser.

– Det finns otroligt många olika recept. Men själv är jag ju hallänning så för mig är långkål favoriten, det är ett måste på julen.

Till vardags lägger Mikael i stället helst kålen på hemmagjord pizza. Eller så strimlar han sönder bladen, masserar in lite olja och in i ugnen. Sedan äter han den antingen som chips – eller som topping på pastan.

– Det är väldigt gott, man får den här lite nötiga smaken, säger han.

Laddar ...
Foto: Adrian Mueller / Anders Norrsell

Så nyttig är grönkålen

Grönkålen är fullproppad med vitaminer och mineral som din kropp behöver.

  • 100 gram grönkål ger dig drygt 150 procent av ditt dagsbehov av C-vitamin, en skyddande antioxidant som är superviktig för immunförsvaret.

  • Grönkålen är också rik på vitamin A, viktigt för din nattsyn. Bladen innehåller också lutein, ett naturligt färgämne som skyddar dig som äter den från solljusets skadliga strålar.

  • Muskler, nerver och blodtryck behöver kalium för att funka. Grönkålen är rik på kalium som håller kroppen på topp.

  • Enligt Världsnaturfonden kan även svenskodlad grönkål ha lägre klimatpåverkan än kål från andra länder.

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Supersnabb grönkålspizza

Den här pizzan är hur god som helst och går jättesnabbt att göra. Använd tortillabröd som botten så har du färdiga pizzor på fem minuter. Ett perfekt tilltugg till drinken.

Foto: Emil Wesolowski
Grönkålspizza

Krämig grönkålssallad

Ge kålen en omgång massage så släpper den ifrån sig ännu godare smaker.

Foto: Vegansk matlåda
Krämig grönkålssallad

Grönkålspesto – enkla middagstipset

Koka spagetti och mixa ihop en grönkålspesto och middagen är klar på nolltid.

Foto: Thinkstock
Grönkålspesto – fräscht och smakrikt.

Smoothie med grönkål och ingefära

Aprikospurén för grönkålssmoothien söt och len och ingefäran ger extra sting. Snabbt och enkelt och perfekt som frukost eller mellis.

Foto: Thinkstock
Smoothie med grönkål och ingefära.

Grönkålssoppa med muskot och vitlök

En härlig grönkålssoppa är perfekt att blanda vardagsmaten med. Använd fryst eller färsk grönkål och smaksätt med muskot och vitlök.

Foto: Thinkstock
Grönkålssoppa, värmande, nyttigt och gott.
Publicerad:

MER OM GODARE