
Elgquist, Therese
The new green protein
229,00 kr
Läs mer
När julborden ställdes in stod Mikael Jidenholm med 150 ton osåld grönkål.
Det blev startskottet för en hel grönkålsrörelse.
– Det är helt otroligt. Folk hör av sig från Jokkmokk och vill ha leverans, säger han.
På en gård i halländska Ugglarp odlar Mikael Jidenholm hundratals ton grönkål. Vintertid brukar han sälja kålen till olika koncerner och restauranger som serverar julbord.
– Det är vår allra mest aktiva period, redan i januari börjar vi planera inför julbordet och bestämmer hur många grönkålsplantor vi ska lägga, säger Mikael Jidenholm.
Men vintern 2020 blev inte alls som man trott i januari. Pandemin tog ett grepp om världen och det slutade med att Mikael stod med 150 ton grönkål som såg ut att gå om intet.
– Vi hade hopp ända fram till november, men när de senaste restriktionerna kom tvingades julborden ställa in. Det blev tvärtsopp för vår försäljning, säger han.
Då fick Mikael en snilleblixt. När han gjorde ett upprop på sociala medier för att ”rädda grönkålen” – blev gensvaret enormt. Kommentarerna strömmade in under inlägget. ”När kan man handla”, ”Hur får jag tag på grönkålen?”, ”Kan man beställa till Stockholm?”
– Det tog fart direkt, från första dagen fick jag otrolig respons från hela Sverige. Alla ville hjälpa till, säger han.
Nu – en dryg vecka senare – sitter han fortfarande flera timmar om dagen och svarar på frågorna som ramlat in. Enligt Mikael åker folk 15 mil för att handla i hans gårdsbutik. Vissa ringer från Orsa, andra hörde av sig från Jokkmokk och vill ha en leverans.
– Jag tror att det är en grönsak som är på uppgång, den har legat och bubblat några år men nu börjar den bli riktigt populär, säger han.
Mikael tror även att pandemin har påverkat hur folk ser på närodlat och lokalt.
– Det är en otrolig skillnad, man börjar värna om det inhemska. Det här sätter fingret på något som är på väg att hända, det är en väldigt positiv historia egentligen, om hur människor sluter upp och hjälps åt i kristider.
Under inläggen som Mikael lagt upp i sociala medier har många även börjat dela recept och tips på hur man kan tillaga grönkålen. Olika pajer med ädelost eller pumpa, hur man fermenterar eller syrar grönkålen. Steker, rostar, stuvar eller fräser.
– Det finns otroligt många olika recept. Men själv är jag ju hallänning så för mig är långkål favoriten, det är ett måste på julen.
Till vardags lägger Mikael i stället helst kålen på hemmagjord pizza. Eller så strimlar han sönder bladen, masserar in lite olja och in i ugnen. Sedan äter han den antingen som chips – eller som topping på pastan.
– Det är väldigt gott, man får den här lite nötiga smaken, säger han.
Elgquist, Therese
The new green protein
229,00 kr
Läs mer
Grönkålen är fullproppad med vitaminer och mineral som din kropp behöver.
Den här pizzan är hur god som helst och går jättesnabbt att göra. Använd tortillabröd som botten så har du färdiga pizzor på fem minuter. Ett perfekt tilltugg till drinken.
Ge kålen en omgång massage så släpper den ifrån sig ännu godare smaker.
Koka spagetti och mixa ihop en grönkålspesto och middagen är klar på nolltid.
Aprikospurén för grönkålssmoothien söt och len och ingefäran ger extra sting. Snabbt och enkelt och perfekt som frukost eller mellis.
En härlig grönkålssoppa är perfekt att blanda vardagsmaten med. Använd fryst eller färsk grönkål och smaksätt med muskot och vitlök.