Maten som ökar dina chanser att få ligga

”Kopplingen mellan mat, sex och kärlek är starkare än många tror”

Publicerad 2022-02-10

Afrodisiaka är ämnen som sägs förhöja vår sexuella lust.

Rätt ingredienser kan öka chanserna till sex.

Det påstår författarna Carin Adlén och Magnus Svensson i nya boken ”Mat, sex & kärlek”.

– Det är vi faktiskt övertygade om, det är inte så långsökt som det låter, säger Carin.

Hur får man någon att vilja ligga med en? Kan glöden behållas i en långvarig relation? Och vad är nyckeln till en lyckad dejt?

Svaren är givetvis komplexa. Men de kan ha en sak gemensamt, enligt författarna Carin Adlén och Magnus Svensson.

– Måltider är den gemensamma nämnaren. Kopplingen mellan mat, sex och kärlek är starkare än vad man kanske tror. Det handlar om hur vi äter, vad vi äter, och framförallt vem vi äter med, säger Carin Adlén.

Gör livet lite roligare och hetare

Tillsammans med Magnus Svensson har hon skrivit boken ”Mat, sex och kärlek – en annorlunda kokbok för en lyckad dejt” som utkommer den 21 mars 2022.

De kallar den för en mat- och dejtingbibel – fylld med menyer och idéer på hur man gör livet lite roligare och hetare.

– Allt är så klart skrivet med glimten i ögat, men när vi äter en mysig måltid med någon vi tycker om så händer en rad grejer i kroppen, säger Carin.

Hormonet oxytocin stiger till högre nivåer, det hormon som också utsöndras vid beröring, amning och sex. Dopaminnivåerna höjs och serotonin, vårt egna ”måbra”-ämne, ökar.

– Dessutom cirkulerar blodsocker och andra näringsämnen i blodet när vi äter. Våra celler tar då upp bränslet och vi blir lugnare och mer tillfreds.

”Lite bus och skratt kring mat och sex”

Idén till kokboken väcktes då både Carin och Magnus, lätt frustrerade och ringrostiga på dejting, blivit singlar igen efter varsitt långt äktenskap.

– Vi tyckte båda att det kändes jobbigt att börja dejta igen och ställde oss frågor som ”är det försent för mig att träffa någon nu?”.

Samtalen ledde så småningom till boken de själva hade önskat att få läsa innan de gav sig ut i dejtingvärlden.

– Vi gillar att laga riktigt god mat och ja, vi tycker att man kan ha lite bus och skratt kring mat och sex. Det är ju trots allt några av livets viktigaste ingredienser.

 Carin Adlén och Magnus Svensson har skrivit boken ”Mat, sex & kärlek” (Kunskapshuset Förlag).

Afrodisiakum – mat som höjer lusten

Mycket i boken kretsar kring så kallade afrodisiaka. Det är ämnen som sägs förhöja vår sexuella lust, och som har varit ett populärt knep för sexlivet i tusentals år. Några exempel är honung, choklad och chili.

– Det är ett omtvistat ämne och inte helt vetenskapligt. Men som med mycket annat så kan det förstås påverka oss psykologiskt. Och ju mer man läser om det, desto roligare blir det att testa och se vad som händer.

Att speciell mat kan hjälpa dig att prestera bättre i sovrummet och bli mer entusiastisk för att orka ha mer sex, är Carin övertygad om.

– Det är inte så långsökt som det låter, det har mest att göra med vitaminer och mineraler som redan är erkänt bra för hälsan och ger oss extra energi.

  • Har du själv märkt att ingredienserna fungerar?

– Ja. Jag väljer ofta exotiska frukter eller en smoothie med macapulver som sägs ha positiva egenskaper. Om man äter något med intentionen att ha mer eller bättre sex, så skapar man en stämning. Hela situationen gör att det fungerar.

Frukost bästa tiden för romantik

Carin tipsar också om att anstränga sig mer till frukost – för vem uppskattar inte en mysig kaffe på sängen?

– Det är ju jättegulligt. Men frukosten är också ett utmärkt tillfälle om man nu vill ligga. På fredagskvällen är man trött och slocknar lätt efter ett glas vin, men på morgonen är man utvilad.

Frukost är bästa tiden för sex, enligt Carin.

Fem kända afrodisiaka

Här är fem av alla de afrodisiaka som Carin och Magnus identifierat och nämner i boken.

  1. Hummer. Humrar påstås vara afrodisiaka eftersom de är fulla av zink och vitamin B12, som båda sägs vara viktiga för mannens libido.
  2. Chilipeppar. Chili stimulerar bland annat endorfiner och genererar några härliga sensationer, till exempel att den ökar pulsen och kroppsvärmen.
  3. Ananas. Innehåller framförallt ämnen som främjar en positiv doft av kroppsvätskor. Men också en hel del C-vitamin som man tror kan vara till hjälp för behandling av impotens.
  4. Granatäpple. Internet kryllar av påståenden om granatäpplet som afrodisiakum. För att öka sexlusten signifikant ska ett glas granatäppeljuice om dagen visst vara tillräckligt.
  5. Hallon. Sägs vara extra bra för kvinnor eftersom de tycks fungera muskelavslappnande i genitalområdet och därför främjar romantiska övningar.

Ingredienser att undvika på dejten

Carin och Magnus har också listat mat som har motsatt effekt på dejten. Vitt bröd är ett sådant exempel. Det kan göra att du känner dig svullen och sänka sexlusten då det – precis som andra raffinerade kolhydrater – frigör socker snabbare.

– För mycket socker gör att din energiproduktion dippar, vilket innebär att du förmodligen inte kommer att orka ”sexa” helt enkelt.

Även friterad mat kan ha liknande effekt. Pommes frites kallar hon ”en riktig testosteronfiende” som gör att du känner dig slö och trög.

– Om målet efter dejten är att ligga så välj något annat. Transfetterna sänker testosteronnivåerna, minskar blodflödet och kan påverka erektionen negativt.

Förförelsemeny för att ”få till det”

Här nedan finns tre recept ur boken med flera kanske lusthöjande ingredienser, som lax, sesamfrön, koriander, ingefära, mango, avokado, tomater, chili, lime och passionsfrukt.

Förrätt – Kallrökt laxrulle med wasabikräm

Starta middagen med en fin förrätt tillsammans med ett glas bubbel. Carin och Magnus tipsar om den här kallrökta laxrullen med wasabikräm och sesamfrön. Innehåller bara fyra ingredienser och går snabbt att snurra ihop!

Kallrökt laxrulle med wasabikräm

Huvudrätt – Sexig sesamlax

Sexig sesamlax med mangosallad och kall chilisås är perfekt dejtmat. Så fräscht, vackert och gott. Och dessutom enkelt att göra.

– Laxen var väldigt framgångsrik på min dejt. Hoppas att det inte bara var laxen han gillade, säger Carin.

Sesamlax med mangosallad och kall chilisås

Efterrätt – Exotisk passionsglass

Avslutningsvis kan du bjuda på exotisk passionsglass med mango och kardemumma. En vegansk, fräsch och riktigt krämig dessert. Så lätt att göra, så god att äta!

Exotisk passionsglass

LÄS VIDARE