måndag 18 januari 2021 Dagens namn: Hilda, Hildur
Aftonbladet
NYHETERSPORTPLUSTVLOKALTNÖJEMAT & DRYCKKULTURLEDAREDEBATTFAMILYWELLOBEA-ÖOMSÖK

Mat & Dryck

MÅLTIDER
  • Frukostrecept
  • Lunch
  • Brunch
  • Huvudrätter
  • Efterrätter
  • Buffé
  • Tillbehör mat
  • Matsmarta onsdag
  • Veckans helgtips
GODARE
  • Godare
  • Godare Junior
INGREDIENSER
  • Fiskrecept
  • Kycklingrecept
  • Köttfärsrecept
  • Pastarecept
  • Kötträtter
  • Halloumirecept
  • Grillrecept
  • Såser
  • Såskurs
OLIKA KÖK
  • Amerikansk mat
  • Asiatisk mat
  • Indisk mat
  • Italiensk mat
  • Mexikansk mat
  • Medelhavsmat
  • Svenska recept
SPECIALKOST
  • Vegetarisk mat
  • Veganska recept
  • Glutenfri mat
  • Nyttiga recept
  • Klimatsmart mat
TEMA MAT
  • Påskmat
  • Midsommarmat
  • Julmat
  • Stekskolan
  • Årets kock 2020
  • Drinkrecept
  • Matsmarta onsdag: Bäst före
MIDDAGSTIPSGODAREBAKAMATSMARTA ONSDAGDRINKRECEPTVINER

Odla i trädgården och bli självförsörjande

▸ Forskare Lotta Nordmark: ”Sätt spaden i jorden och gräv”

Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket

▸ ”Som mamma och egenföretagare vet jag själv hur stressig vardagen kan vara, då är det perfekt att inkludera yogan i matlagningen”.

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

▸ Vego hela veckan! Matskribenten Ylva Bergqvist bjuder på superpasta och kebabtallrik

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

30 min

▸ ”Det är gästerna som ska vänta på risotton och inte tvärtom”

Kebabtallrik med tahinimajonnäs

30 min

▸ Mycket grönt och en kebabsås så god att man gärna slickar skålen

Superenkel pasta som ger hopp om våren

30 min

▸ ”En superenkel pastarätt som ger hopp om våren mitt i smällkallaste vintern.

Plättar med salladslök och kimchimajonnäs

30 min

▸ Krispiga koreanska plättar blir till en hel middagsrätt om man lägger till något grönt tillbehör.

Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini

30 min

▸ Nästan som churros fast mycket enklare att göra

Tänk om, tänk nytt

▸ Kommunal mat – bok med klimatsmarta recept

Lillebyns laxlåda

40 min

▸ Lillebyns laxlåda. Mumsig låda med dillstuvad lax. Receptet kommer från Lillebyskolan i Göteborg.

Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise

30 min

▸ Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise. Läckert frasig panering på skivor av rotselleri.

Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika

30 min

▸ Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika. Kost omsorg i Kalmar står för den här krämiga kycklingsoppan.

Rödbetsburgare med brynt lökdressing

45 min

▸ Rödbetsburgare med brynt lökdressing. Läckert röda burgare med smakrik dressing.

Kålpudding med sojafärs

45 min

▸ Kålpudding med sojafärs. Klassisk rätt i vegetarisk tappning. Recept från äldreboendet Kärråkra i Eslöv.

Mattrenden alla pratar om: Rester!

▸ Aftonbladets matskribent Jon Hansson summerar 2020 och blickar framåt

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

▸ Passa på att rosta lite extra blomkål och kyckling när du ändå är i farten, så har du rester till en sallad eller…

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

▸ Zero-waste-författaren om konsten att använda spill, spad och kanter

Grönkål – smarta fakta om trendiga grönsaken

▸ Mångsidiga grönsaken som passar både till pasta, sallad och i smoothie.

TEST: Vegojulmaten hyllas: ”En fullträff!”

PLUS TEST: Vegetarisk julmat med recept

Endive, brysselkål och morötter med morotskräm

50 min

▸ Sött och beskt i en perfekt balans. Här bildar smakerna ett helt fyrverkeri.

Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter

20 min

▸ Det låter helt galet men är otroligt gott. Ät som mellis eller varför inte som dessert.

Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing

1 h

▸ Baka spetskålen i ugn. Enkelt recept med mängder av härliga smaker.

Fänkålssallad med hasselnötter och smörstekta syrliga äpplen

45 min

▸ Fänkålsdillen har en ännu tydligare ton av anis och är också jättegod att grava lax med.

Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

1 h

▸ Pärlgryn är ett gott och roligt alternativ till couscous, bulgur eller matvete.

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

▸ När julborden ställdes in stod Mikael Jidenholm med 150 ton osåld grönkål. Det blev startskottet för en hel grönkålsrörelse.

Goda återvinnarglassen

5 min

▸ Gör glass av bruna bananer och överbliven gröt, det är godare än man tror.

VISA FLER

MEST LÄST

Churros – godisgrisens favoriter

Så steker du lax till perfektion

Fylld kalvschnitzel med gorgonzola

Langos – enkelt och gott att göra själv

Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!