Maten som inte ska frysas

7 vanliga livsmedel

Publisert:

Den mesta maten klarar sig fint i frysen. Men vissa livsmedel tappar lätt sin goda färg, smak och konsistens i kylan.

Här är sju vanliga livsmedel som inte är lämpliga för frysning.

Även om det mesta går att frysa, så är det vissa livsmedel som inte blir helt lyckade i frysen.

Här har vi listat några av dem.

Gurka, ägg, potatis och kokt pasta förlorar sin goda konsistens i frysen.

Majonnäs

Att frysa majonnäs är inte en bra idé eftersom den består av en emulsion av olja och äggula som kristalliseras vid frysning. När den sedan tinas skär den sig.

Majonnäs och såser som innehåller majonnäs går inte att frysa.

Gurka och bladsallad

Alla grönsaker som innehåller mycket vatten är bäst att äta upp på en gång. Om du fryser ner den blir strukturen svampig, sladdrig och vattnig när du tinar den. Smaken blir mildare än normalt. Samma sak gäller sallad.

Frys inte in gurka.

Färska ägg

När vätskan i äggen fryser expanderar det, och kan göra att skalet spricker. Om det finns bakterier på äggskalet kan det då också komma in i ägget.

Om du har ägg som håller på att gå ut i datum kan du häll upp hela ägg i en bunke, vispa sönder gulan och sedan frysa i en liten burk.

Ägg med skal kan explodera i frysen.

Kokt pasta

Kokt pasta går att frysa, men det blir inte så gott när den tinas. Konsistensen blir lite vattnig och svampig. Färsk och okokt pasta går bra att frysa in.

Kokt pasta går att frysa, men det blir inte så gott när den tinas.

Mjölk och grädde

Mjölk och grädde kan få smakförändringar när de fryses ner, men det kan ju fungera bra att ha i mat och bakning ändå. Filprodukter brukar vassla sig, då skär det sig litegrann.

Mjölk och grädde kan få smakförändringar när de fryses ner.

Potatis

När man fryser in potatis kan smaken förändras och konsistensen blir vattnig. Det beror på att en omvandling av stärkelsen i potatisen när den fryses ner.

Potatis bör man inte frysa in.

Yoghurt

Om du fryser in yoghurt, filmjölk, crème fraiche och gräddfil blir den tyvärr snabbt grynig, vattnig och tråkig.

Tänk på det här när du fryser in!

  • I frysen är minst – 18 grader rekommenderat för att få en bra hållbarhet.
  • Lägg inte in varma saker direkt i frysen. Då värms hela frysen upp.
  • Förslut förpackningarna väl. Luft gör att maten blir sämre snabbare.
  • Märk förpackningarna med innehåll och datum.
  • När du ändå ser över temperaturen i frysen, kolla kylen också! Mjölk klarar sig till exempel bara 7 dagar i 8 grader, men hela 21 dagar i 4 grader.