Klimataktivister satte P för trafiken på Stureplan

Publicerad 2024-04-27

Extinction Rebellion genomförde en ny klimataktion på lördagen, denna gång mitt i Stockholm. Nu kräver man ett stopp för fossila subventioner.

Extinction Rebellion kräver stopp för fossilrabatter

Stureplan i Stockholm belägrades under lördagsförmiddagen.

Klimatrörelsen Extinction Rebellion kräver stopp för fossila subventioner.

Klimataktionen är en del av en europeisk kampanj där grupper från drygt 30 olika länder krävt ett stopp för rabatterna under parollen ”United för climate justice”, UCJ.

 I Sverige har vi från Extinction Rebellion och forskargrupperingen Scientist Rebellion valt att vara en del av denna protestkampanj. Vi reagerar med bestörtning på att EU använder medborgares skattemedel för att i praktiken ge stöd i form av skattelättnader till fossila företag. Fossila bolaget gör rekordvinster samtidigt som fossila subventioner aldrig varit högre. Vi kräver att klimatkrisen tas på allvar och att Parisavtalet följs, säger Esther Hauer i ett pressmeddelande.

Minst 405 miljarder euro ges årligen i bidrag till fossilindustrin i olika typer av subventioner, enligt klimatrörelsen. Tio gånger så mycket pengar som EU lägger på klimatområdet.

 I Sverige har vi sett en ökning av värmeböljor, översvämningar, extrema stormar och människor som fastnat i timtal i trafiken på grund av ökade vägskador och snabba temperaturväxlingar. Regeringen svarar genom att öka utsläppen och antyda att bilister får skylla sig själva för att de ger sig ut på vägarna, säger Björn Paxling i pressmeddelandet.

En avveckling av fossila subventioner går enligt aktivisterna hand i hand med klimaträttvisa. Klimaträttvisan är inskrivet i Parisavtalet som Sverige förbundit sig att följa.