Europas glaciärer smälter i rekordfart

Aftonbladet på plats på tynande Mer de Glace

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-08-21

CHAMONIX. Europas glaciärer är på väg att försvinna – och det går snabbt.

– Det är domedagskänsla över det här. Vill du se en glaciär måste du skynda dig, för de är snart borta, säger mångåriga alpinguiden Pierre Bernier.

Aftonbladet har besökt Frankrikes största glaciär Mer de Glace som smälter.

Mer de Glace är Frankrikes största glaciär belägen 1 913 meter över havet i Mont Blanc-massivet, i de franska Alperna. Elva kilometer lång är den en av Europas största glaciärer.

Utrustade med ishackor, snöpjäxor och hjälmar har glaciologerna Ludovic Ravanel och Luc Morau tagit oss ut på en unik vandring på glaciären, något som normalt inte är tillåtet utan experter. Det är för farligt. Vi har en säkerhetsansvarig med oss och en erfaren bergsguide.

Det porlar och stänker av smältvatten. Glaciärens yta är smutsig och stora stenar gräver sig ner i isen när de värms upp i solen.

”En glaciärs värsta mardröm”

Det är som att vandra på ett minfält. Stora sprickor blottar sig i isen och ett fräsande ljud vittnar om en snabbt rinnande flod någonstans i avgrunden. Vad har jag gett mig in på?

– Rinnande vatten är en glaciärs största mardröm. Det värsta scenariot är om vattnet når ända fram till bergväggen där glaciären fäster, då kan den släppa taget med katastrofala följder. Vi vet ännu inte i dag när nästa släpp kan ske. Vi måste forska mer på vad som händer i den här arenan. Vi har borrat två stora vattenhål längre upp för att vattnet ska kunna ta sig ut på ett säkert sätt, förklarar Ludovic Ravanel, glaciolog vid Universitetet Savoie Mont Blanc.

Den första synen när man blickar ut över den vackra dalen är den bruna sörjiga massan som minimerats till några hundra meters bred isskorpa. En glaciär som i fornstora dagar bredde ut sig i hela dalen i all sin prakt. Den var, och är fortfarande, en av Mont Blancs största turistmagneter.

På bergväggen kan man se kanten där träden slutar växa. Dit upp nådde glaciären på 1980-talet. Sedan dess har avisningen gått fort. Alldeles för fort, menar Ludovic Ravanel som specialiserad på permafrost.

– Glaciärerna har blivit en farlig plats att vistas på. Det är oförutsägbar mark. Numera är det inte snölaviner som är den största faran. Utan stenlaviner. Permafrosten smälter inne i bergen när glaciären krymper och stenar sprängs loss. 2017 stod jag vid liftstationen med några studenter redo att gå ut på Mer de Glace när vi hörde ett fruktansvärt dån och hela dalen fylldes med ett enormt moln av grus. Det blev inga studier den dagen, säger han.

Extrem takt

Glaciärerna och inlandsisar är viktiga indikatorer på klimatförändringarna. Tre kilometer upp i dalen är isen flera miljoner år gammal och det är relationen med syre och temperaturen som indikerar historiska skiftningar i atmosfären.

Genom borrningar i ismassan kan man följa varma och kalla perioders påverkan.

Efter en kilometers vandring har vi tagit oss in i glaciärens innandöme. Här kan man se skiftningar i isen och grå streck indikerar varmare perioder med grustäckta ytor, som nu.

– Under medeltiden hade vi mindre sol och samtliga Europas glaciärer avancerade i genomsnitt två kilometer. Men med de ökade utsläppen och det varmare klimatet som följd har de minskat med tre kilometer i genomsnitt, sedan dess. Vi ser ett tydligt samband mellan andelen växthusgaser i atmosfären och tillbakagången av glaciärerna, säger Ludovic Ravanel.

– Att en glaciär minskar i omfång är inte unikt på något sätt. För cirka 4 000 år sedan var tillbakagången lika dramatisk som i dag, men det tog tusen år att nå dit. Nu är retireringen extrem. Det är takten som det sker i som förbryllar. Det går extremt fort nu.

Sjunker ihop

Aletschglaciären, som är Schweiz största glaciär, har smält med tio meter varje år under det senaste årtiondet, enligt glaciologer vid Zürich tekniska universitet, ETHZ.

Förra året fråntog tyska forskare glaciären Schneeferner i Alperna dess status som glaciär efter en sommar av extremvärme. 

Trenden är likadan för alla glaciärer runt om i världen. Just nu är massbalansen på glaciärerna negativ och nedbrytningen går fortare.

Mer de Glace har stannat upp och på 30 år har glaciären sjunkit ihop med 300 meter. Bara två glaciärer i Norge är på tillväxt och det beror mycket på att de ligger på en skuggsida, menar Ravanel.

I en nyligen släppt forskningsrapport från Cambridge University och University Centre i Svalbard ökar metangas­utsläppen i atmosfären när vattenkällor blottläggs för att glaciärerna drar sig tillbaka och permafrosten släpper.

Något som forskare tror kan få till följd att klimatförändringarna påskyndas ytterligare.

– Alperna smälter dubbelt så snabbt som andra områden i Europa och vi står på första parkett för att bevittna konsekvenserna. Speciellt illa för glaciärerna är det på Svalbard och Grönland, för där sker uppvärmningen snabbare än i övriga världen. När permafrosten släpper sitt grepp vet vi inte vilka virus vi har att göra med, säger han.

”Kan inte göra mycket mer”

Vi har kommit fram till en av de många mätstationerna på isen där glaciärens tjocklek mäts med länga bambustickor som sänks ner i redan gjorda borrhål.

Ganska snabbt stöter bambupinnen i gruset på botten och blottar en lång bit av pinnen i luften. Här har isen gått tillbaka fem meter sedan förra gången de mätte, i april månad. Till och med glaciologen Luc Morau ser förvånad ut.

– Vi hade en väldigt varm juni månad och det ser vi resultatet av nu. Trots att vi är upp på hög höjd blev det tio plusgrader och det smälte massor av snö så isen blev täckt av grus. På platsen vi står nu förlorade vi 16 meter av is förra året vilket var rekord, säger han.

Finns det över huvud taget något hopp för Europas glaciärer?

– Om vi lyckas stoppa alla utsläpp kommer glaciärerna att stabiliseras ganska snabbt, men de kommer att behöva 30–40 år för att återhämta sig. Vi har lagt fram all fakta och kunskap vi har om hur utsläppen i atmosfären påverkar glaciärerna.

– Vi kan inte göra mycket mer, nu är det upp till politikerna att agera annars kommer vi att blicka ut över ett helt annat bergslandskap i framtiden. Ett söndervittrat. Gör vi inget nu kommer glaciären vara borta om 50 år.

Luc Moraus expertis på permafrost och glaciärer har fått en helt ny vändning den senaste tiden. Permafrosten har minskat från 30 meter inne i berget till kritiska 1,5 meter och liftarnas fästen till flera av Mont Blancs berömda skidliftar har börjat röra på sig. Turistnäringen är i uppenbar fara, bland annat har 30 hajkleder stängts och flera hytter anses för farliga att besöka.  

”Jag gråter när jag ser det”

En som sett den döende glaciären dra sin sista suck är alpinguiden Pierre Bernier som varit guide i området sedan 1979.

– Jag bor vid botten av glaciären och gråter när jag ser det här. Vi som är äldre har samma känsla. Vi har arbetat på glaciären i årtionden och det har varit våra levebröd.

– Vid första anblick kan det se fantastiskt ut när man tittar ut över dalen. Men det som sker under ytan är en katastrof. Emmanuel Macron var här för några år sedan och såg med egna ögon vad som håller på att ske. Men ingenting händer, säger Pierre Bernier och slår ut med armarna.

Han låter uppgiven. Han är guide under den årliga alpina akademin som anordnas i Chamonix av Arcteryx. Där får allmänheten unika tillfällen att lära sig mer om alpinism och glaciärer.

– Tiden börjar rinna ut. Fler och fler kommer hit, på gott och ont. Turisterna är som galna. Det är lite domedagskänsla över det här. Om tio år kommer de flesta glaciärerna i Le Rouge-dalen att vara borta. Vill du se en glaciär måste du skynda dig, för de är snart borta.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET