
Johansson, Gustav
Klassiska rätter på veganskt vis
289,00 kr
Läs mer
Mackor är också mat! Och ibland vill man bara ha en riktigt god och matig macka till middag.
Här bjuder Gustav ”Jävligt gott” Johansson på sina tre favoritrecept.
Han ger också tips på hur du undviker den vanligaste missen när du lagar veganskt.
Ibland vill man bara äta en riktigt matig macka till middag. Men macka… duger det som kvällsmat? Självklart säger Gustav Johansson, matkreatör och mannen bakom bloggen ”Jävligt gott”.
– En välfylld macka är perfekt när man är sugen på lite svulligare mat, kanske i soffan medan man kollar på fotboll på teve, eller tillsammans med polarna på en fest, säger Gustav.
– Vad är inte att älska med fett, kolhydrater och protein, skrattar Gustav.
Hans egen favorit är philly cheese steak-sandwich och grilled cheese-mackan. Men själv gör han veganska varianter på klassikerna. För Gustav är köttälskaren som för cirka 15 år sedan först blev vegetarian och sedan vegan – då av hälsoskäl.
– Jag hade tagit körkort, slutat cykla, och klämt i mig mängder av burgare på Burger king. Så jag gav mig själv en utmaning, där jag skulle äta vegetariskt i ett antal månader. Det kändes stört omöjligt, men jag sa till mig själv att om du grejar det här så bevisar du för dig själv att du inte är en liten lort.
Uppvuxen i Borlänge och van att äta hamburgare, kebabpizza och pappans ”grymma” husmanskost så var det minst sagt en omställning att börja leva på grönsaker.
– Men jag började experimentera för att se om jag kunde laga mina favoriträtter på nya sätt. För mat handlar ofta om hur man identifierar sig själv, vem man är och vad man gillar. Och jag var ingen rawfoodkille som ville leva på gröna drinkar och fräscha sallader. Hade jag ”tvingats” gör det, så hade övergången varit mycket svårare. Alltså var det viktigt för mig att hitta sätt att laga vegetarisk husmanskost och pizza.
Därav har han blivit vego-Sveriges expert på gott krubb och comfort food. En av utmaningarna när man vill laga veganska varianter är att få till den fylliga smaken. Många ersätter helt enkelt kött mot ett vego-alternativ, och lagar i övrigt på samma sätt.
– Men kött och ost har komplicerade smaker. Så du behöver fundera på vad det är för egenskaper som försvinner när du ersätter de råvarorna. Ibland tar du bort fett, som är en smakförstärkare. Fett får smakerna att sprida sig i munnen. Och tar du bort ko-ost, så försvinner även salt.
Han säger att det klassiska köttfärssåsfelet folk gör är att de ersätter köttfärsen med vegofärs, punkt.
Såsen ser då likadan ut, men smakar inget vidare. Så i med sojasås, soltorkade tomater, kanske lite stekt svamp och extra fett, så ska du se att det blir godare.
Något annat som är viktigt för att få till den supersmarriga mackan är brödet. Såklart!
– Att köpa fabriksbakat bröd är ingen hit. Köp istället en levain-limpa. Äter du inte så mycket bröd på en gång, så skiva det och lägg i frysen. På så sätt har du gott bröd hemma länge.
- Det är för att kolhydrater, fett och salt funkar skitbra ihop med öl. Ja, man kan säga att de är ölets bästa vänner, skrattar Gustav.
Johansson, Gustav
Klassiska rätter på veganskt vis
289,00 kr
Läs mer
– Perfekt till soppa. Du kan även fylla mackan med stekt lök, stekt bacon, jalapenjos, pesto, soltorkade tomater, surkål, kimchi och en massa annat gott, säger matkreatören Gustav Johansson.
Med några enkla knep gör du den klassiska tunnbrödrullen helt vegansk: Tunnbrödsrulle med kimchi!
– Om inte den här mackan övertygar dig om att det är fullkomligt möjligt att leva utan kött, så vet vi inte vad, säger Gustav Johansson.
Du kanske inte blir vegan över en natt, men vill få in mer vego i vardagen. Här är Gustav Johanssons tips på hur du ökar de gröna inslagen.
Finns det något godare än en kall öl till en matig macka? Här är några favoriter just nu.
Johansson, Gustav
Klassiska rätter på veganskt vis
289,00 kr
Läs mer
25 min
45 min
40 min
50 min
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
30 min