"Festen börjar med att vi bakar tillsammans"

Kakorna viktiga när Eid al Fitr firas

Uppdaterad 2019-03-20 | Publicerad 2007-10-12

– Att laga maten och baka kakorna tillsammans är lika viktigt som att äta tillsammans, säger Susanne Muqbel.

Högtiden Eid al Fitr avslutar fastemånaden Ramadan, och inför den bakar Susanne och hennes familj minst 4 kilo kakor. Och alla hjälper till.

Hemma hos den svensk-palestinska familjen Muqbel i Tumba fylls köket av spännande dofter. På spisen puttrar en gryta med okra och vitlök, och vid köksbordet pågår bakningen av Eid-kakor för fullt.

Där samsas Susanne med maken Khaled och de snart fyraåriga tvillingdöttrarna Jasmine och Nadine om degbunkar, kakformar och plåtar. Tre av Susannes yngre syskon, Sarah, Said och Ahmed El Shobaki, har också kommit över för att hjälpa till med bakningen.

När den muslimska fastemånaden Ramadan avslutas med högtiden Eid al Fitr står familj och vänner i centrum. Att samlas och umgås är viktigt, och under Eid-dagarna bör alla släktingar och vänner hälsa på hos varandra. Och den som får besök bjuder självklart på Eid-kakor.

Ett berg av kakor

– Man måste ha kakor så det räcker för alla gäster som kan tänkas titta in åtminstone en vecka efter Eid al Fitr, säger Susanne. Vi bakar åtminstone fyra kilo kakor till Eid, och många familjer bakar ännu mer.

– Och när man tar fram kakorna måste fatet alltid vara rågat. Även om det bara är två gäster som kommit skulle det se illa ut att inte kunna ställa fram ett litet berg av kakor.

Susanne Muqbel och hennes familj bakar två sorters kakor till Eid al Fitr, Mamoul-kakor med valnötsfyllning och kryddiga Kaek-kakor med fyllning av dadelmassa.

Att baka och laga mat har Susanne lärt sig av sin mamma och sin farmor. Hon tycker det är roligt och viktigt att föra de palestinska mat-traditionerna vidare till Jasmine och Nadine, som kavlar och knådar med stor entusiasm vid köksbordet.

Mammas kakformar

Till Eid-kakorna använder Susanne sin mammas gamla kakformar av trä, som ger kakorna sitt speciella mönster. Det finns också moderna kakformar i plast som är lättare att använda, och som Khaled och barnen föredrar. Men Susanne vill att kakorna ska se ut som de gjort under hela hennes uppväxt, och då duger bara hennes mammas gamla formar, även om det krävs en speciell teknik när man slår formen i bordskanten för att få ut kakan utan att den går sönder.

De färdiga kakorna förvaras i stora lufttäta burkar, och innan de läggs fram till gästerna siktar Susanne över rikligt med florsocker. Glas med starkt mynta-te serveras också till kakorna.

Mingel i moskén

Den första dagen av Eid al Fitr börjar med att hela familjen åker till moskén och ber. Och även om Ramadan är över och man bryter fastan, så äter man inte inte frukost innan.

– Vi är ju inte vana att äta frukost efter att ha fastat en månad, säger Khaled.

Många har med sig Eid-kakor och andra godsaker, och termosar med te och kaffe, och efter bönen brukar det bli allmänt mingel med provsmakande på varandras kakor och massor av godis till barnen, berättar Susanne.

Sedan brukar hon och hennes familj och släktingar samlas hos hennes syster och äta en sen frukost, eller snarare brunch, tillsammans. På kvällen samlas alla igen för den stora släktmiddagen, antingen hos Susannes föräldrar, eller också hos hennes farbror och hans familj.

"Det ska vara lammkött"

– Då äter vi ofta Mansaf, som är en nationalrätt i Palestina och Jordanien, säger hon.

Mansaf består av ris, yoghurtsås på yoghurt av getmjölk, och massor av kött. Tillbehör som pickels och oliver serveras också.

– Lammkött är viktigast till Mansaf, säger Khaled. Det finns till och med sånger som handlar om det, "kyckling fungerar inte i Mansaf, det ska vara lammkött".

Men Susanne äter inte lammkött, så hennes mamma brukar lägga ner bitar av nötkött också i grytan.

Efter maten blir det te med mynta, frukt, sötsaker, kaffe och kakor. Då brukar barnen få sina presenter, både leksaker och pengar.

– Trots att det är 12 år sedan jag flyttade hemifrån så får jag också en present av min pappa, och av min äldste bror, berättar Susanne. Det brukar vara pengar, som pappan diskret trycker i hennes hand.

– Jag brukar få en present av min man också, men det behöver inte vara pengar.

Alla ska hälsa hos på varandra

Eid al Fitr-firandet är inte över med den första Eid-dagen. Själva högtiden pågår i tre dagar, men i minst en vecka till får man vara beredd på besök hemma. För alla släktingar och vänner ska hinna hälsa på hos varandra, umgås och smaka på Eid-kakorna.

Susannes bror Ahmed tar ut den första plåten ur ugnen, och när kakorna svalnat och pudrats med florsocker får vi smaka.

Mamoul-kakorna är spröda och nötfyllningen läcker, Kaek-kakorna är lite mäktigare och med en spännande kryddig smak av anis, sesam och lökfrön, som bryter fint mot den söta dadelfyllningen.

Nu väntar årets firande. Eid Mubarak!

Eid al Fitr

Eid al Fitr är den högtid som bryter den muslimska fastemånaden Ramadan (2007 den 12 oktober). Den inleds med en högtidsbön i moskén, och fortsätter sedan med att man besöker släktingar och vänner, ger presenter till barnen och äter tillsammans.

Formellt infaller helgen när nymånen blir synlig, vilket betyder att den kan infalla på olika dagar på olika platser i världen. I Sverige beslutar ledande imamer och Islamiska förbundet tillsammans när fastan ska brytas.

Eid al Fitr betraktas som en av de största muslimska högtiderna, och pågår i tre dagar.

Följ ämnen i artikeln