Hjortron – allsidigt, exklusivt och uppskattat
Allt om det fina bäret hjortron hittar du här
De bärnstensfärgade bären med sin speciella smak älskas av många. Men visste du att hjortronen växer över nästan hela Sverige? Så på med gummistövlarna och ut och leta guld.
Många av oss kanske tänker på norrländska myrar när vi funderar på var hjortronen växer. Men de finns faktiskt över hela landet, utom på Öland och i södra Skåne. Men chansen att hitta några är störst i norr. Utrusta dig med myggmedel, gummistövlar och stort tålamod så är chansen stor att du kan skörda guldet.
Precis som hallon klassas hjortron som stenfrukt och är alltså inget bär i dess rätta mening.
Hjortron är också ett av våra superbär och innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker nästan hela dagsbehovet. De innehåller också fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.
Bären är inte så söta så de passar fint till sylt, i bakning och kanske i en kryddig chutney.
- Hjortronsylt. Plocka skogets sylt och tillaga denna delikata sylt.
- Hjortronchutney. Med äpple och kryddpeppar.
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Skördetider – här är bären vi vill frossa i
Kockens bästa recept med hjortron
Här är de bortglömda bären att plocka med hem
Rekordår för hjortron – "aldrig sett på maken"
Safta och sylta – här är de godaste bären
Godaste saffranspannkakan





45 min
Ladda järnet – det är våffeldag
Lingon – nu mognar skogens röda guld
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Så tar du hand om trädgårdens frukter och bär
Emma Brink Rasks bästa våffelrecept
Aroniabär – allt om det nyttiga bäret
Ostkaka – gott och enkelt recept med keso





1 h 10 min
Carl Jan Granqvist bästa våffeltips på våffeldagen
”En näve blåbär kan ge mycket glädje”
Allt du vill veta om semlor
Bli proffsplockare – Svampexperten tipsar
Änglamat med lingon och kardemummadrömmar





40 min
Därför ska du aldrig ha olja i pastavattnet
Grönkål – smarta fakta om trendiga grönsaken
Skåpmat: Så lagar du god mat av konserver
Här är Blossas glöggsmaker genom åren
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Kokböcker: Här är årets tips på bokrean
Är ägget kokt eller rått?
Kommersiell text, innehåller annonslänkar