3 olika varianter på himmelska semlor
Minisemlor – perfekt storlek på semlor för bjudning eller fika på fettisdagen
Fettisdagen är startskottet – nu får du frossa i semlor.
Här har du tre recept på himmelska minisemlor.
Bakverket som historiskt sett har inlett vår påskfasta är menat att vara kaloririkt och mättande. En klassisk semla innehåller runt 500 kilokalorier – vilket kan kännas lite mäktigt för dem som inte ska fasta i 40 dagar. Om du känner så kan du istället baka konditorn Per Bäckströms minisemlor, för lite mindre portioner.
Och om du tycker att du behöver något som bryter av smakerna kan du prova hjortronsemlan – en personlig favorit. Huruvida du vill servera semlan som hetvägg, i en djup tallrik med varm mjölk, eller ej avgör du själv. Men om du gör det kan det vara gott med en kanelstång i mjölken. Här får du tre varianter på himmelska semlor.
Minisemlor
Portioner: ca 30 semlor
Ingredienser:
Deg
- 200 g mjölk (3%)
- 440 g vetemjöl special
- 80 g strösocker
- 120 g mjukt smör
- 3 g salt
- 30 g jäst
- 6 g nymald kardemumma
Gör så här:
- Sätt ugnen på 40 grader
- Alla ingredienser blandas till en smidig deg. Obs! Viktigt att degen knådas ordentligt för att få en bra jäsning.
- Låt degen vila på ett varmt ställe och jäsa till dubbel storlek.
- Dela degen i 25-gramsbitar, forma runda bullar och sätt på plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa i ugnen, 40 grader, till dubbel storlek (bättre att låta dem jäsa lite extra så de blir luftiga).
- Ta ut bullarna ur ugnen och höj ugnsvärmen till 210 grader.
- Grädda bullarna lätt gyllenbruna.
- Låt svalna.
Fylling
- 100 g mandel, rostad, skalad, hackad
- 0,5 vaniljstång
- 300 g mandelmassa
- Mjölk eller vaniljkräm att lösa massan med
- 300 g grädde
- Florsocker
Gör så här:
- Blanda mandel, mandelmassa och urskrapade vaniljfrön till en deg.
- Häll i mjölk eller vaniljkräm till spritsbar konsistens, lite i taget så att det inte bildas klumpar.
- Skär eller klipp lock på bullarna.
- Spritsa på rikligt med fyllning.
- Vispa grädden löst och spritsa en rosett med krusig tyll.
- Lägg på locken och pudra med florsocker.
Minisemla – recept med hjortron och mandelgrädde
Portioner: 12 stora semlor
12 ofyllda semlor (se recept på klassisk semla nedan)
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl lättsockrade hjortron, eller hjortronsylt
- Florsocker
Gör så här:
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet.
- Riv mandelmassan och rör försiktigt ned den i den vispade grädden.
- Spritsa eller klicka mandelgrädden på varje semla. Lägg på hjortron.
- Lägg på locken och pudra över florsocker.
Klassiska semlor
Portioner: 12 stora semlor
Ingredienser:
Deg:
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 0,5 tsk salt
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 0,5 tsk hjorthornsalt
- Knappt 9 dl vetemjöl
Pensling:
- Ägg
Fyllning
- 200 g sötmandel
Inkråm:
- Cirka 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl socker
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- Florsocker
Gör så här:
- Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av degspadet.
- Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet, blandat med hjorthornsaltet. Arbeta degen kraftigt, gärna i köksmaskin.
- Strö lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
- Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Dela degen i 12 jämnstora bitar. Forma till släta, runda bullar.
- Lägg dem glest på bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5–8 minuter.
- Låt bullarna svalna på ugnsgaller.
Servering:
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet.
- Fyllning: mal eller mixa mandeln. Blanda med socker, inkråm och mjölk. Fyllningen ska vara ganska lös.
- Fyll bullarna med blandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde.
- Lägg på locken och pudra med florsocker.