Filip Poon: Så blir du framgångsrik på Youtube

Fem tips för att starta en matkanal

Publicerad:
Uppdaterad:
Filip Poon lärde sig själv att laga mat som tonåring med hjälp av klipp på Youtube.
Foto: PRIVAT
Filip Poon lärde sig själv att laga mat som tonåring med hjälp av klipp på Youtube.

Filip Poon

Matprofilen Filip Poon gör total succé med sina matklipp på Youtube.

Här avslöjar han hemligheten bakom framgången – och ger sina bästa tips till dig som också vill börja med Youtube.

Ljuset är på plats, mikrofonen står på “on” och kameran rullar. 

“Alright hörrni, jag är så sjukt taggad på att göra en äkta kebabtallrik. Den kommer bli så galet god. Tror jag. Det är första gången jag gör den!”

Så kan det låta när kocken Filip Poon, 25, står hemma i köket i Stockholm och pratar inför kameran. Klippet “Omg en hemmagjord äkta kebabtallrik!” har setts av närmare en halv miljon personer på Youtube.

– Det är lite sjukt när man tänker på det, men folk verkar gillar det jag gör, säger matprofilen. 

Storfavorit i Sveriges mästerkock

Filip Poon slog igenom i ”Sveriges mästerkock”på tv 2015. Han blev en stor tittarfavorit och jurymedlemmen Markus Aujalay erbjöd honom jobb i direktsändning. Kort därefter tog han OS-guld ihop med kocklaget Stockholm Culinary Team 2016.

– Två år senare la jag ut första klippet på Youtube – resten är historia, säger han.

 I dag har Filip 124 000 prenumeranter och klassas som en av Sveriges största matprofiler på plattformen.

– Det är ett roligt och glatt mat-community där jag delar både recept men också gör olika utmaningar och bjuder in gäster som Camilla Hamid och Filip Dikmen, säger han.

”Äckligt god oxfilémacka”

Rätterna som tillagas framför kamerorna varierar mellan allt från “skolans panerade fisk”, “bästa dejt-desserten” och “en äckligt god oxfilémacka”.

– Jag planerar sällan vad jag ska laga utan sätter ofta bara på kameran och låter det rulla. Går det fel så går det fel. 

Det var också på Youtube som han själv lärde sig att laga mat som tonåring. Största delen av matkunskaperna kommer faktiskt från att följa andra profiler på plattformen.

– Jag brukade sitta i timmar framför skärmen och bara suga i mig information. Det är också där jag hämtar inspiration när jag inte vet vad jag vill äta.

Hans egna favoriter på Youtube är:

  • Joshua Weissman 

  • Binging with Babish

  • Gordon Ramsey

  • Markus Aujalay

  • Camilla Hamid 

Fick juryn att börja gråta

Det mest populära klippet hittills på Filips kanal är när han bakar pizza – videon har runt 505 000 visningar.

Men pizza är “absolut inte” hans paradrätt, säger han.

– Nej, den är roligt att göra men om jag vill imponera gör jag marinerad fläskkarré med äppelmos, äppelglaze och smörstekt potatis.

När han lagade just den rätten i “Sveriges mästerkock” tog den hela juryn med storm. Mischa Billing grät, Leif Mannerström gav toppbetyg. Inte konstigt att det blev hans paradrätt.

  • Vad tycker du mer om att laga då? 

– Jag brinner för enkel mat, ris med lite soja, lök och stekt ägg. Jag hämtar ofta inspiration från Japan och Kina och tycker om umamismaker från soja, tomat eller svamp. Och jag har alltid något som innehåller MSG hemma, det är som ett mer smakrikt och boostat salt.

Om man istället kikar in i Filips kylskåp hittar man – kanske lite otippat – alltid en kaviartub. 

– Jag är helt beroende av knäckemacka med kaviar, jag älskar det. Och så hittar man alltid vitkål eller spetskål som jag kan göra den japanska pannkakan Okonomiyaki på. Ouf vad den är fin.

Foto: GETTY
Okonomiyaki - japansk pannkaka

Vill du testa gör egen Okonomiyaki? Recept finns här!

  • Om du fick bjuda in vem som helst till din kanal - vem väljer du då?

– Jag är inte troende men det skulle vara häftigt att bjuda hem Buddha, Mohammed eller Jesus. Eller kanske Leonardo DiCaprio. Förstå vad spännande att höra vad de sitter och tänker på. Den videon hade nog fått ännu fler visningar än kebabtallriken.

Filip Poons fem tips till dig som vill starta en matkanal på Youtube:

  1. Sätt igång. Bry dig inte om vad folk tycker och tänker, inga av dina klipp kommer vara bra i början ändå. Det vinnande konceptet är att bara vara sig själv och få bort den här linjära tv-matlagningen.

  2. Hitta en nisch. Är du extra bra på asiatisk mat så satsa på det. Det är väldigt viktigt.

  3. Hämta inspiration. Det är okej att kopiera vinklar, ljus och ideér från andra youtubers. 

  4. Var inte pedantisk. Det är kul att se klipp där det går lite fel också.

  5. Införskaffa en mikrofon. En dyr kamera behövs inte, du kan använda mobilen. Men fokusera på ljudet, köp en mikrofon eller mygga, det är en investering.

Foto: PRIVAT
Filip Poon hemma i köket i Stockholm. Förutom att laga mat sköter han allt det tekniska – kamera, ljussättning, ljud och redigering.

Filip Poon

  • Ålder: 25

  • Yrke: Kock och youtuber 

  • Bor: Stockholm

  • Vill lära sig mer om: Den afrikanska matkulturen. Jag tror att den kommer blomma upp rejält inom kort. 

  • Drömmer om: Att utveckla min kanal och nå ut till fler människor.

Sex andra svenska matprofiler som gör succé på Youtube

Foto: ULRIKA POUSETTE, HELÉN PE
Camilla Hamid och Frida Skattberg
  • Baka med Frida

Frida Skattberg driver en av Sveriges största bakbloggar "Fridas Bakblogg" där hon dagligen delar med mig av nya recept på bakverk, tårtor och goda matbröd. På youtubekanalen “Baka med Frida” får man vara med i det färgglada köket hemma på Gotland, där hon visar recepten i rörligt format. 

  • Camilla Hamid

Camilla Hamid driver den flerfaldigt prisbelönta och populära bakbloggen My Kitchen Stories. På hennes youtubekanal med över 60 000 prenumeranter bakar hon allt från nyttigt godis till traditionella kondisbitar och tårtor till spännande bakverk från Mellanöstern.

Laddar ...
  • Matgeek

Med nästan 300 000 prenumeranter på Youtube och uppemot två miljoner visningar på vissa klipp är Johan “Matgeek” Hedberg idag en av Sveriges största matprofiler. Nya klipp publiceras minst en gång i veckan där han varvar rena vloginlägg med tips, mat från andra platser, husmorsknep och intervjuer. 

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Aftonbladets egen Youtube-profil Mauri Hermundsson blev nominerad till Stora journalistpriset 2019 i kategorin Årets förnyare.
  • Uppdrag: Mat 

Aftonbladet egen Youtube-profil Mauri Hermundsson, driver ”Uppdrag: Mat” som snittar över en miljon visningar per avsnitt. Tillsammans med fotografen Filip Meneses utforskar han matkultur runt om i Sverige och provar bland annat att äta som en student och som en fångvakt.

Men det avsnittet som fått flest visningar är när Mauri testar att äta som influencern Bianca Ingrosso. Klippet har fått över två miljoner visningar och hamnade på tredje plats över de mest populära videoklippen 2020. 

  • Rätt rätt

Västeråsaren Amir Kheirmand vann Sveriges Mästerkock 2014 och driver idag livsmedelsföretaget "Schysst käk" och har skrivit böckerna "Världens bästa mat", ”Smart skräpmat" och "Smart vardag".

Nischen på Amires Youtubekanal Rätt rätt är främst olika test - han provar och recenserar alltifrån köttbullar och fryspizza till stavmixers och degblandare.

  • Markus Aujalay

De flesta känner igen Markus Aujalay som jurymedlem i “Sveriges mästerkock” och i förlängningen “Efter stängning”. 2004 vann han Årets kock och i dag driver han restaurangen Tegelbacken i Stockholm. 

På sin populära youtubekanal publicerar han varje söndag ett nytt klipp där över 70 000 prenumeranter lär sig att laga mat som ett proffs.

Publicerad:

LÄS VIDARE