Markus Aujalay om sin succé på Youtube

”Folk har legat på mig om att jag borde göra något på Youtube”

Av: 

Lisa Nilsson

Markus Aujalay

Kändiskocken Markus Aujalay är en av alla kockar vars restauranger blivit hårt drabbade av coronapandemins restriktioner. I stället har han kunnat lägga tid på annat, som sin nya Youtubekanal som blivit en sann succé!

Han avslöjar vilken rätt som blivit en av de mest uppmärksammade i programmet.

Det har nog knappt undgått någon att restriktionerna under pandemin har slagit hårt mot bland annat restaurangbranschen. Färre och mindre sällskap, men också kortare öppningstider. 

En svår tid inte minst för, en av Sveriges kanske mest kända kockar, Markus Aujalay som driver Tegelbacken och Winterviken.

– Vi har ju tappat otroligt mycket i omsättning och det är en katastrof. Men sedan är läget som det är och det finns inte så mycket man kan göra åt det.  Det är en situation man inte kan rå på, säger Markus.

Men i och med att restaurangtiderna har förändrats så har det också gett möjlighet för att lägga tid på annat. Som att starta en helt egen Youtubekanal, vilket är precis vad Markus passade på att göra förra året. I skrivande stund har hans kanal 107 000 följare.

– Det blev väl till följd av att inte kunna ha restaurangerna öppet som vanligt och samhället var ju totalt dött förra våren. Folk har legat på mig om att jag borde göra något på Youtube och nu fanns det tid för det förra våren.

Gäster i Markus bjuder in

I Markus Aujalays Youtubeprogram bjuder mästerkocken in kända gäster som Aftonbladets egen Mauri Hermundsson, Robert Gustafsson och Camilla Läckberg. Och det är faktiskt gästerna själva som bestämmer vad Markus ska laga.

– Jag vill ha en bredd i mitt program och att man som tittare upplever olika typer av människor, men gemensamt för alla är ju att jag är nyfiken på dem och att de har något intresse för mat.

I Markus bjuder in bjuder Markus Aujalay den något matkritiske Robert Gustafsson på klassikern Biff Rydberg.

Utöver en liga av kända ansikten så lagar Markus själv enkla rätter och vissa av dem har blivit mer uppmärksammade än andra. Som hans korvstroganoff med dill och senap, en vanlig rätt med en extra touch, så här beskriver Markus själv den:

”Jag älskar korv Stroganoff! Min referens till smakbilden kommer från lågstadiet på Sverkerskolan i Uppsala där den var smaksatt med torkad dill. Jag har bytt ut det mot färsk dill och senap. Jag vet att många är tveksamma till smakkombinationen, men jag lovar, ni kommer älska det!”

Filip Poons hyllade rätt

I och med ett större utbud av sociala medie-plattformar kan nu nästan vem som helst nå ut med sin matlagning till gemene man. Många av de vi kunnat se i Sveriges mästerkock har i dag stora konton på bland annat Instagram. Markus själv ser det bara som en fördel:

– Förr var det ju kokböcker och tidningar som man fick florera i och då var det tuff konkurrens. Det är ju en av sakerna som gör Youtube så fantastiskt, att vem som helst kan lyckas. 

  • Vilken är den mest minnesvärda rätten i Sveriges mästerkock?

– Jag tror att många har ett starkt minne av när Filip Poon lagade fläskkarré med äppelmos och fänkål. Det var en väldigt hyllad rätt och det var för att den var så otroligt välgjord. Helt klart ett magiskt ögonblick och en av topprätterna som serverats.

  • Vilka är dina favoriträtter under sommaren?

– Först och främst så är det ju färskpotatis så klart, de kan man ju äta nykokt som kall, i alla dess former. Och alldeles utmärkta bara som de är med lite smör och flingsalt.

– Jag tycker inte att det behöver vara rätter som komponeras utan man kan göra det enkelt för sig, bara köpa lite färska räkor och göra egen majonnäs till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Filip Poon: Så blir du framgångsrik på Youtube

ÄMNEN I ARTIKELN

Markus Aujalay

Youtube

Sveriges mästerkock

Filip Poon – kock

Matnytt

MER OM GODARE

Vad ska du laga för mat till Valborgsfirandet?

Därför ska du aldrig ha olja i pastavattnet

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Vad blir det till middag?

Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

Kändisarna om att tävla i Sveriges mästerkock VIP

Pia driver krog i friggebod – fullbokat till september

Jennie Walldéns tips på lyxigare snabbnudlar

Ögongodis för foodies – 7 matprogram du kan streama nu

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Startade krog – dagen innan restriktionerna

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

5 poddar för dig som älskar mat

Vännerna blev kvar på krogen under corona

Så gick det för svenska kockarna VM-matchen

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Så får du jobb inom restaurangbranschen

Lista: Nya restauranger i Not So White Guide 2021

Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Det här äter landslagsspelarna helst under mästerskap

”Jag är egentligen helt ointresserad av mat”

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”