Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Av: 

Aftonbladet

Godare

Biff Stroganoff!

I det här avsnittet från matkanalen Godare.se lagar bloggaren Gustav Johansson ännu en svensk klassiker – helt utan kött.

– Jag ska visa er hur ni får till det på absolut bästa sätt och gör en sjukt smarrig gryta, säger han och tipsar om två speciella kryddor som gör rätten extra mustig och god.

”Biff stroganoff är korvstroganoffens något mer okända syskon, men minst lika gott. Smakerna kommer tydligt från ryssland med sin för svenska smaklökar någon ovanliga kombination av dill, svamp och senap i såsen. En kombination som dock är sjukt god och riktigt mustig! Här ger vi den lite extra skjuts av rödvin och vitlök också, och serverar den gärna tillsammans med inlagd gurka, ris och en god sallad. Och varför inte lite mer rödvin vid sidan? 

Den här rätten funkar riktigt bra med alla olika typer utav naturella texturerade vegokött, gärna sådana som ser lite mer ut som strimlor än oregelbunda bitar för att mer härma den strimlade oxfilén i originalet. Vill man dock ha en version utan vegokött kan jag varmt rekommendera att servera den med knaperstekt ostronskivling som du först dragit i strimlor med händerna. Riktigt smarrigt!”

Biff stroganoff

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 300 g vegokött
  • 1 gul lök
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 dl rödvin
  • ½ tsk dillfrön
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl havregrädde
  • 2 dl vatten
  • ½ msk mörk sojasås
  • 1 msk svampfond
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Juice från ⅓ citron
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär svampen i klyftor eller halvor beroende på storlek, och skär gärna ner stjälkarna från persiljan också.
  2. Fräs lök, vitlök, persiljestjälkar och champinjoner i rapsolja i en stekpanna eller gryta tills löken är mjuk och svampen börjar ta färg.
  3. Tillsätt vegokött, tomatpuré, dillfrön och dijonsenap och fräs i någon minut så det börjar dofta gott. Slå då i rödvinet och låt det puttra på hög värme i någon minut så pannan deglaceras och allt kokar ihop.
  4. Ha därefter i grädde, vatten, sojasås, fond och peppar och låt koka i 10-15 minuter.
  5. Smaka av med salt, peppar samt färsk citronjuice.
  6. Toppa med färsk bladpersilja och rör om.
  7. Servera med ris, ättiksgurka och en god sallad!

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Biff Stroganoff utan kött.
Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Spagetti med köttfärssås – utan kött

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Veganska recept

Vegetarisk mat

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Nya, goda köttfärssåsen

Husmanskost för dig som är trött på kött

Viltgryta med potatismos och lingon

Ladda för veckans bästa tacomys

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Vegansk smörgåstårta

Härlig husmanskost

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Veganska köttbullar med gräddig sås

Shakshuka med vegansk äggröra

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt

Vad blir det till middag?

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Kryddstekt blomkål

Veganskt mat – direkt på grillen

Gulaschsoppa

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Sväng ihop en värmande soppa

Bra basvaror att ha hemma

Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket

Fixa maten med en tunn plånbok

Allt du behöver veta om det asiatiska köket