Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Av: 

Aftonbladet

Matsmarta onsdag

Klassiska pannkakor!

– Jag blev så lycklig när jag insåg att det var så enkelt att göra växtbaserade pannkakor och att de faktiskt smakar likadant, om inte snäppet bättre, säger Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson.

I det här avsnittet från matkanalen Godare.se visar Gustav hur du flippar extra snygga pannkakor och gör vegansk grädde härligt fluffig.

”När jag växte upp så var pannkakor en av mina absoluta favoriträtter. Det är det för övrigt fortfarande. Framförallt pappas pannkakor. Han var fantastiskt bra på att steka pannkakor. Han gillade inte sina pannkakor för äggiga, så han brukade minska mängden ägg något och ha i lite mer mjöl i sina pannkakor, vilket jag alltid har tyckt blivit otroligt smarrigt. När jag insåg att jag enkelt kunde veganisera hans recept genom att byta ut äggen mot kikärtsspad togs ett avgörande steg mot mitt liv utan ägg och mejerier. Vägra välja mellan att göra gott och att äta jävligt goda pannkakor!”

Klassiska pannkakor

Antal: ca 12-15 st

Ingredienser:

  • 1 dl kikärtsspad
  • 5 dl vetemjöl 
  • 8 dl växt
  • Ca 1 tsk salt
  • Växtbaserat smör att steka i

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl och salt i en bunke och blanda.
  2. Tillsätt kikärtsspadet och 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjölet så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet.
  3. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills all vätska är i.
  4. Låt gärna smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka.
  5. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm i diameter) till hög värme. 
  6. Klicka i en så stor klick vegosmör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
  7. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 6-7 tills smeten är slut.
  8. Servera med valfria toppings, gärna växtbaserad grädde eller glass och sylt!

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Till shoppen
Pannkakor med vispgrädde.
Publisert:

LÄS VIDARE

Spagetti med köttfärssås – utan kött

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Veganska recept

Vegansk mat

Klimatsmart mat

Gustav Johansson – matkreatör

MER OM GODARE

Veganskt mat – direkt på grillen

Viltgryta med potatismos och lingon

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Veganska köttbullar med gräddig sås

Husmanskost för dig som är trött på kött

Vegansk majonnäs

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Nya, goda köttfärssåsen

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”

Socca med bönsallad och pecorino

Shakshuka med vegansk äggröra

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Matiga mackor till middag

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Ladda för veckans bästa tacomys

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Vegansk smörgåstårta