Veganska tacos – enkelt och lite lyxigare
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Tacos!
I det här avsnittet av Godare.se lagar Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson klassiska tacos som är liiite lyxigare och dessutom helt växtbaserade.
Missa inte hans New York-inspirerade guacamole. Kan vara världens godaste!
”Den svenska tacosen är något helt eget. Nog för att den kanske också finns i våra nordiska grannländer, men den finns verkligen inte i den här formen i tacosens hemland Mexico eller i Tex Mexens mecka Texas eller för den delen i den Mexicanska matens största koloni Los Angeles. Den är en helt egen underart född ur svenskens underliga förmåga att lätt förvanska och vattna ner främmande matkulturers kantigaste bitar och införliva dem i sitt eget lagomland. De hela köttbitarna blev färs smaksatt med en kryddpåse, salsan blev någon sorts underlig söt tomatsås med oklara grönsaksbitarna och guacamolen någon sorts oklar grön röra, också den kryddad med en påsblandning.
Så kan vi verkligen inte ha det. Så här har jag försökt ta det bästa av den svenska tacosen och ge den lite ny ryggrad med en enkel hemmagjord kryddning, en äkta guacamole och ett par kick ass tillbehör. Hoppas ni kommer att uppskatta den!”
Tacos
Antal: 4–6 portioner Tid:
Ingredienser
Tacofärs
400 g vegofärs (här fungerar faktiskt formbar vegofärs riktigt bra då den stelnar i lite oregelbundna bitar och får mycket bättre tuggmotstånd än vanlig vegofärs)
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 msk rökt paprikapulver
1 msk oregano
1 msk spiskummin
½ dl rökig och söt bbq sås
2 msk tomatpuré
1,5 msk ljus japansk sojasås
1 dl vatten
Juice från ½ lime
Guacamole
4 avocados perfekt mogna
1 färsk jalapeño eller ca 8 skivor inlagd jalapeño
1/2 silverlök, eller gul lök om detta ej finns tillgängligt
1 kruka färsk koriander
2 färska, mogna tomater
1/2 tsk salt
Mangosalsa
1 färsk mango
1 röd chili
1 rödlök
1 klyfta vitlök
1 kruka färsk koriander eller mynta
1 stor färsk tomat
Juice från 1 lime
1 msk olivolja
Salt efter smak
Picklad lök
1 stor rödlök
Juice från 1 lime
Övriga tillbehör
1 färsk gurka, finhackad
3 färska tomater, finhackade
½ isbergssalladshuvud, strimlat
1 burk majs
200 g padrones, stekta och saltade
1 burk inlagda jalapenjos
1 påse nachochips
12 mjuka vetetortillas
2 dl växtbaserad creme fraiche eller matlagningsyoghurt
1 kruka färsk koriander
1 flaska srirachasås
Gör så här:
Tacofärs
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i lite rapsolja i en stekpanna.
Vänd ner vegofärsen i pannan med löken tillsammans med alla kryddorna, tomatpurén, BBQ såsen och sojasåsen och stek tills allt blandats och det luktar gott. Om du använder formbar färs får du hacka färsen i småbitar i pannan, precis som om du stekte köttfärs.
Slå i 1 dl vatten och låt vätskan koka ner och smakerna gå ihop i pannan. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor efter smak.
Avsluta med att pressa över juice från den färska limen för att balansera syran.
Guacamole
Finhacka koriander, lök och jalapeño och lägg i varsin skål.
Skölj och finhacka tomaterna (ca 7×7 mm storlek) och lägg också dem i en separat skål.Börja med att mortla ca hälften av koriandern, hälften av löken och typ 2/3 av jalapeñon tills att löken och jalapeñon vätskar ur och blandas till en pasta med koriandern. Om du inte har en mortel kan du istället lägga allt på en skärbräda och finhacka allt tills du får en pasta.
Dela avocadon på hälften, ta ur kärnorna, skär ett rutmönster i avocadohalvorna och gröp ner bitarna i morteln. Rör om tills att alla avocadokuber är täckta av kryddpastan och är halvmosade.
Lägg i resten av koriandern, löken, jalapeñon och tomaterna i morteln. Ha tomaterna högst upp, och salta på dem, så de drar åt sig mestadels av saltet.
Rör om med ett par skedar och hacka sönder avocadobitarna till önskad grovhet. Smaka av med ev. mer salt, jalapeño och koriander.
Mangosalsa
Skala och finhacka mangon, rödlöken och vitlöken. Skölj och finhacka tomaten, koriandern och chilin
Blanda ihop alla ingredienser till en salsa och smaka av med limejuice och salt
Picklad lök
Skala och strimla löken tunt
Pressa över limejuice och låt dra i 30 min
Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Husmanskost för dig som är trött på kött
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Vegansk smörgåstårta
Veganska köttbullar med gräddig sås
Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött
”Tips, kunskap och orimligt god mat”
Här är Markiz härliga matresa
CHATT: Så gör du bästa julfikat
Ribollita med mjuka grönsaker
45 min
Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Vegansk majonnäs
Viltgryta med potatismos och lingon
Nya, goda köttfärssåsen
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Veganskt julfika med Mattias Kristiansson
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Allt du vill veta om tacos
Husmanskost för dig som är trött på kött
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Vegansk smörgåstårta
Veganska köttbullar med gräddig sås
Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött
”Tips, kunskap och orimligt god mat”
Här är Markiz härliga matresa
CHATT: Så gör du bästa julfikat
Ribollita med mjuka grönsaker
45 min
Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Vegansk majonnäs
Viltgryta med potatismos och lingon
Nya, goda köttfärssåsen
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Veganskt julfika med Mattias Kristiansson
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min