Spagetti med köttfärssås – utan kött

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Köttfärssås är Sveriges populäraste maträtt.

– Jag tror det handlar om att rätten går att variera och den är också väldigt lätt att göra veganskt. Men det finns några tricks för att göra den riktigt, riktigt bra, säger Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson.

I det här avsnittet av ”Vegansk husmanskost” från tv-kanalen Godare.se visar Gustav hur du gör en perfekt växtbaserad Pasta bolognese – häng med!

”Det finns inget “rätt” sätt att laga köttfärssås om du frågar mig. Det är det som gör den så bra, den är förlåtande, trygg och blir nästan alltid god. Och den är dessutom en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur. Så här gör jag min, eller i alla fall ungefär så här. Den blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma. 

Hacka ner vilka grönsaker du vill i soufritton, grönsakshacket som du fräser i början. Alla rotsaker och hårdare grönsaker funkar fint, både råa och tidigare tillagade. Det är bara du som bestämmer. Rödbeta är fantastiskt, så även paprika, blomkål, svamp, aubergine och zucchini.

Ju finare bitar desto större chans att barnen också äter upp grönsakerna istället för att peta bort dem.”

Spagetti med Köttfärssås

Antal: 4-6 portioner

-

Ingredienser:

Köttfärssås

  • 300 g valfri vegofärs

  • 1 stor lök

  • 1 stor morot

  • 2 stjälkar bladselleri

  • 3 klyftor vitlök

  • 6 soltorkade tomater i olja + 1-2 msk olja från burken

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk torkad timjan

  • 1 msk torkad oregano

  • 4 lagerblad

  • 1,5 dl gott rött vin

  • 1 burk hela tomater á 400 g

  • 2-3 dl vatten

  • 1 msk ljus japansk sojasås

  • 1,5 msk grönsaksfond, gärna lökfond

  • 1-2 msk ketchup eller socker efter smak

  • ev. 1 tsk vitvinsvinäger

  • Salt och rikligt med nymald svartpeppar efter smak

  • ½ kruka färsk basilika

  • Valfri mängd olivolja till stekning och avsmakning

Till servering:

  • 500 g spagetti

  • 1 dl cashewnötsparmesan (se Pasta Carbonara för recept)

  • ½ kruka färsk basilika

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök, morot, selleri, soltorkade tomater och vitlök fint. Om du vill kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet istälelt för att spara tid. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad - inte pressad, då blir den lätt besk.

  2. Värm upp en gryta eller stekpanna med höga kanter med valfri mängd olivolja och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, men inte börjat ta färg. Du vill ha dem söta och milda, inte brynta.

  3. Ha i tomatpuré, olja från soltorkade tomater, timjan, lagerblad och oregano och fräs tillsammans med grönsakerna tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå.

  4. Tillsätt vegofärsen och fräs med 1-2 minuter tills den tinat och blandats väl med övriga ingredienser.

  5. Slå i vinet och låt reducera ner och puttra rejält så alkoholen steker bort. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken (som du sedan hackar i bitar med sleven i grytan), fond, sojasås, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. 

  6. Rör om och låt koka upp och låt därefter grytan koka på låg-medel värme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda.

  7. Smaka av med salt, peppar, socker, ev. lite vitvinsvinäger och ev. mer timjan eller oregano och låt sedan koka 3-4 minuter till.

  8. Rör ner rikligt med grovhackad basilika sista 30 sekunderna och ta åt sidan.

  9. Koka upp rikligt saltat pastavatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet.

  10. Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan (skölj inte av pastan, häll bara bort kokvattnet, annars sköljer du bort stärkelse som gör att såsen bättre fastnar på pastan). Rör om noga och toppa därefter pastan med resten av såsen. Avsluta med att toppa med rikligt med cashewparmesan och nyplockad basilika, antingen i serveringsgrytan eller på respektive tallrik. 

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Laddar ...
Spagetti med köttfärssås – utan kött
Foto: EMIL HOVMARK
Spagetti med köttfärssås – utan kött
Publicerad:

LÄS VIDARE