Gulaschsoppa – så blir den mer klimatsmart

Av: 

Jon Hansson

Gulaschsoppa.
Gulaschsoppa.

Matsmarta onsdag

Klassisk gulaschsoppa. Visst kan även denna rätt bli mer matsmart.

I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.

Gulaschsoppa

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 300 g grytbitar av nöt
  • 2 kabanossen, chorizo eller annan kryddig korv
  • 2 lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 medelstora potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk paprikapulver
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tärning köttbuljong eller 1,5 msk flaskfond
  • 1 litet äpple
  • 1 stor röd paprika
  • 2 dl gräddfil
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela grytbitarna i små kuber, 1–2 cm. Salta och peppra. Dela korven lika smått.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen något större än köttet.
  3. Hetta upp smöret i en stor gryta eller kastrull och bryn köttet på ganska hög värme. Tippa i korven, löken, vitlöken och potatisen när köttet fått färg. Rör om och fräs på lite lägre värme ett par minuter.
  4. I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen/fonden och 5 dl vatten. Småputtra utan lock i 20 minuter.
  5. Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i 0,5 cm skivor. Lägg äpplet i gulaschen och puttra ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela paprikan, kärna ur och tärna. Strö i när det är dags att äta. Den blir mjuk och tråkig om den kokar med i gulaschen.
  7. Servera med en klick gräddfil.

Så blir gulaschsoppa mer klimatsmart

  • Klimatavtryck per portion: 2,28 kg CO2e.
  • Betyg: Betyg: 1 av 5 plus
  • Grytbitarna står för fyra femtedelar av klimatavtrycket i rätten så byt dem mot bönor, men ta med en stark korv eller två för smakens skull.
  • Gräddfilen avsätter ett visst klimatavtryck – men ett ganska gott klimatavtryck. Ta en liten klick.

.

Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Spagetti med köttfärssås

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

MER OM GODARE

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

Shakshuka med vegansk äggröra

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Kryddstekt blomkål

Pasta med kassler och svamp

Härlig husmanskost

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

17 munsbitar som matchar nubben

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Så steker du extra god kyckling

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Så blir färskpotatis ännu godare

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Middagstips som förför: Garanterat gott!