Kryddstekt blomkål
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Blomkål på nytt sätt.
”Att bygga en rätt utifrån att allt på råvaran ska användas är en underbar känsla. Här får man ut fyra saftiga ”biffar” och dessutom ”couscous” från blomkålen. Man får också en otrolig variation i smak och textur”
Recepten är hämtade ur Paul Svenssons bok ”Grönsaker A–Ö”, (Bonnier fakta). Receptfoto: Charlie Drevstam
Kryddstekt blomkål
Antal: 4 portioner
(Har du inte varmluftsugn, lägg på 25 grader.)
2 medelstora blomkål
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rivet citronskal
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
2 msk japansk soja
250 g skogschampinjoner
1 kvist backtimjan eller vanlig timjan
5 dl vatten
1 msk smör
cirka 0,75 dl neutral rapsolja
salt, nymalen svartpeppar
Raita:
1 gurka
4 dl grekisk yoghurt, 10 procent fetthalt
1/2 kruka mynta, hackad
salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skär ut två stycken 2 cm tjocka skivor från mitten av varje blomkål. Mixa resten av kålen till ”couscous”.
Låt det mixade koka i 30 sekunder i en kastrull med lite vatten, häll av vattnet och kyl ner i ett isbad. Häll av isvattnet och blanda couscousen med spiskummin, citronskal, olja och salt och peppar.
Skala lök och vitlök. Skär löken i bitar och mixa tillsammans med vitlöken. Fräs mjuka i en kastrull med olja. Häll i sojan. Mixa även svampen och lägg ner tillsammans med timjan i lökkastrullen. Häll i vattnet och låt vätskan koka ner till hälften. Sila av buljongen (spara svampen och löken och gör till exempel duxelle av den).
Raita: Skala och riv gurkan. Salta rivet och låt det ligga och vätska sig en stund. Krama ur vätskan. Blanda yoghurt, gurka och mynta och smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra blomkålsskivorna och stek dem långsamt i smör och olja i en stekpanna tills de blir gyllenbruna, det tar cirka 10 minuter (innertemperaturen ska vara 87 grader). Ös dem med svampbuljongen.
Servera blomkålen tillsammans med blomkålscouscous och raita. Ringla till sist svampbuljong över alltihop.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Malin Mendels indiska mat
Krossad vitlökspotatis
15 min
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Majskolvar och elotes
30 min
Spaghetti med linsbolognese
30 min
Stekt hälleflundra med blomkålskräm
1 h
Nudlar med viltskav och svamp
30 min
Havrekakor med kardemumma
30 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Morotspannkaka med rårörda lingon
45 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
Vegansk kladdkaka med päron
45 min
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Veganska vaniljhjärtan
45 min
Belugabolognese
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Vegansk citronmarängpaj
1 h 20 min
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Malin Mendels indiska mat
Krossad vitlökspotatis
15 min
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Majskolvar och elotes
30 min
Spaghetti med linsbolognese
30 min
Stekt hälleflundra med blomkålskräm
1 h
Nudlar med viltskav och svamp
30 min
Havrekakor med kardemumma
30 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Morotspannkaka med rårörda lingon
45 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
Vegansk kladdkaka med päron
45 min
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Veganska vaniljhjärtan
45 min
Belugabolognese
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Vegansk citronmarängpaj
1 h 20 min
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min