Här är recept som hjälper dig att matsmarta

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Vi bad klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.

”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att leva upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”
Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är hennes bästa tips och favoritrecept -

Foto: ÅSA DAHLGREN
Gnoochi med läckra godsaker.

Gnocchi är enkelt och kul att göra, dessutom en supergod bjudrätt som du lätt blandar med dina favoritsmaker.

Foto: ÅSA DAHLGREN
Totts – testa en svensk variant av amerikanska ”tater tots”

Totts - små munsbitar av bröd hopmixat med grönsaker – kan bli hela familjens nya favorit.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Matig sallad från rivjärnet.

Klimatrapporten som middag

  • En matig sallad från rivjärnet. Är det en så stor omställning att äta hållbart – och måste det vara krångligt? Inte enligt kocken Stefan Eriksson.
    – Att äta hållbart är inte svårt, men man får små förändringar över tids säger han. Med den här rätten - en matig sallad från rivjärnet – tolkar han den stora klimatrapporten från Eat Foundation som kom tidigare i vår.

Foto: LINUS HALLGREN
Grillad sparris med fänkåls- & äppelsås.

Så grillar du veganskt

Grilla veganskt, gott och enkelt. I Mattias Kristiansson nya kokbok ”Vegan bbq” (Norstedts) finns flera spännande recept för grillkvällen 

Grillad sparris med fänkåls- & äppelsås – smaker som är bästa vänner med varandra.

Foto: LINUS HALLGREN
Sötkryddiga majsbiffar.

Majsbiffar – sötkryddigt och gott. Och inte behöver man vara vegan för att gilla den här maten.

Tacos som är bra för hälsan och miljön

Att äta klimatsmart är inte bara ett modeord. Ska både vi och klotet vi bor på må bra måste vi välja rätt mat att stoppa i oss. I nya kokboken ”Näringsjägaren” tipsar Lina Nertby och Mia Clase om hur du väljer smartast i matdjungeln.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka.
Tacos - som är klimatvänligt.
  • Tacomys – här är en riktigt snabbfixad tacomiddag som är bra både för hälsan och miljön.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Mazarinkakor som har en oväntad ingrediens.
  • Mazarinrutor – saftiga och söta kakor med en hemlig ingrediens: vita bönor!

Klimatforskarens favoriter

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Zucchinispaghetti med grönkålspesto.
  • Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Viltfärsbullar med rårörda tranbär.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ramensoppa med udonnudlar.
  • Ramensoppa – udonnudlar är framställda av bovete vilket gör dem både hållbara och glutenfria. Använd de grönsaker du har hemma i den här soppan.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Nudlar med renskav och bönor.
ARTIKELN HANDLAR OM